OŠTAR ODGOVOR

'GRAĐANE ČINITE GLADNIMA, TO JE SRAMOTNO!' Linić poslodavcima

HUP smatra kako Vlada nastavlja pogubnu praksu vođenja socijalne politike kroz gospodarstvo
 Vlado Kos / Cropix

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da je novi zakon o povećanju minimalne plaće na 2.984,78 kuna, odnosno za 170 kuna, nerealan i neodgovoran te smatraju kako je to još jedan dokaz da Vlada nastavlja pogubnu praksu vođenja socijalne politike kroz gospodarstvo, prenosi Tportal.

Odgovorio im je ministar Slavko Linić podsjetivši kako je Vlada u protekloj godini nastojala urediti cijene u energetici, pa je podignula cijene, potom je i rješavajući potpore gospodarstvu te vodeći bitku za konkurentnost građanima povisila PDV za dva indeksna poena.

- Smatramo i da je u redu i građanima podignuti minimalnu plaću. Na gospodarstvenicima je da probaju objasniti zašto se bore protiv minimalne plaće koja znači prije svega toliko malo da bi građani pristojno proživljavali, ne živjeli - poručio je Linić.

Linić smatra da nizom mjera Vlada uvijek ide u korist gospodarstvenika olakšavajući im konkurentnost i preživljavanje u teškoj krizi i da se nemaju pravo žaliti kad se građane pokušava zaštititi minimalnom plaćom koja sigurno nije dovoljna za pristojan život obitelji.

- Od toga nećemo odustati. Oni moraju shvatiti da mogu tražiti dodatne mjere o kojima će Vlada razgovarati kad su u pitanju prihvatljiviji uvjeti poslovanja i dodatne mjere, ali nemaju pravo građane činiti gladnima . Sramotno - zaključio je ministar Slavko Linić, prenosi Tportal.

'OČITO SMO POGRIJEŠILI' Linić o odluci Ustavnog suda

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da je Ministarstvo očito pogriješilo tumačeći tko treba platiti porez na dividendu, ali i naglasio da odluka Ustavnog suda o privremenoj obustavi provedbe dijela Zakona o porezu na dohodak neće dovesti u pitanje punjenje državnog proračuna.

"Očito da smo pogriješili kada smo tumačili što je to dividenda prije 2000. i nakon 2000. godine, to će se maknuti i tekst zakona će ostati isti", kazao je Linić novinarima u Saboru.

Ustavni sud obustavio je primjenu izmjena zakona o porezu na dohodak koji je propisao retroaktivno oporezivanje dohotka na dividendu za iznose veće od 12.000 kuna godišnje iz zadržane dobiti ostvarene prije stupanja zakona na snagu.

Na zahtjev Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ustavni sud pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, a privremena obustava traje do donošenja konačne odluke o suglasnosti tog zakona s Ustavom, zaključio je Ustavni sud na sjednici zatvorenoj za javnost.

Lesar: 'Prodaja Croatia osiguranja i HPB-a je skandal prve vrste!'

RIJEKA - Predsjednik Hrvatskih laburista - Stranke rada Dragutin Lesar ustvrdio je danas, predstavljajući listu kandidata te političke stranke za Europski parlament na Korzu u Rijeci, da je namjera prodaje Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke "skandal prve vrste".

Lesar je ocijenio da je najava ministra financija Slavka Linića da će se te dvije tvrtke prodati prije nego što Hrvatski sabor o tome raspravlja i donese predloženu strategiju upravljanja državnom imovinom - skandalozna.

Istaknuo je da je donošenje te strategije jedna od najvažnijih odluka u sljedećih desetak dana.

Prodavati takva kapitalna dobra je dokaz nemoći i neznanja upravljanja državnim resursima, ustvrdio je.

Lesar je naveo dva razloga zbog kojih se sada ide u prodaju tih tvrtki, a to su nužnost brzine u pokušaju krpanja proračunske rupe te trenutak u kojem je veliki dio javnosti okrenut prema izborima za Europski parlament i lokalnim izborima.

"Fokus javnosti je usmjeren na nešto drugo pa su to dani za plasiranje loših vjesti", rekao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:23