MAKSIMALNE KAZNE ZA ŠESTORICU HRVATA

Haaško tužiteljstvo za bivše čelnike Herceg Bosne traži ukupno 240 godina zatvora

Šestoricu optuženih tretira se prije svega kao članove 'udruženog zločinačnog projekta' kojem je na čelu bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman
 Slavko Midžor/CROPIX

ZAGREB - Haaško tužiteljstvo tražit će 240 godina zatvora za šestoricu optuženih čelnika Herceg-Bosne, objavio je sinoć HTV.

Završne riječi u maratonskom suđenju, započetom još u travnju 2006., počinju 7. veljače završnim izlaganjem Tužiteljstva. Završni podnesak Tužiteljstva još uvijek je tajan, no HTV je objavio da traže maksimalnih 45 godina zatvora za prvu četvoricu optuženih: Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Milivoja Petkovića i Brunu Stojića, 35 godina zatvora za Valentina Ćorića i najmanje, 25 godina, za Berislava Pušića.

Prlić je bio predsjednik Vlade hrvatske Republike Herceg-Bosne, Praljak i Petković načelnici Glavnog stožera HVO-a, Stojić ministar obrane, Ćorić šef Vojne policije, a Berislav Pušić, najmanje poznat u javnosti, bio je šef komisije za razmjenu ratnih zarobljenika. Sva šestorica optužena su za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu protjerivanja muslimansko-bošnjačkog stanovništva iz dijelova BiH na teritoriju samoproglašene Herceg-Bosne s ciljem pripojenja Republici Hrvatskoj.

Pripajanje Hrvatskoj?

To nije optužnica samo za Herceg-Bosnu, kratkotrajnu tvorevinu poput Martićeve tzv. Republike Srpske Krajine, nego i za Republiku Hrvatsku, jer šestoricu optuženih tretira prije svega kao članove “udruženog zločinačnog projekta” kojem je na čelu bio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Oni nisu djelovali samostalno, nego su ispunjavali planove Tuđmana i drugih lidera iz Zagreba, tvrdi Tužiteljstvo.

Prema haaškoj optužnici, na temelju koje su zatražene maksimalne kazne za optužene, predsjednik Tuđman je najkasnije od 18. studenoga 1991., dana kad je pao Vukovar i kad je proglašena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna, planirao etničko čišćenje i pripajanje Hrvatskoj dijelova BiH radi stvaranja “Velike Hrvatske”.

Da bi to dokazao, glavni tužitelj u ovom predmetu Kenneth Scott koristio se brojnim javnim istupima predsjednika Tuđmana, u kojima on veliča Banovinu Hrvatsku, kritizira oblik Hrvatske kao “kifle” i govori o podjeli Bosne i Hercegovine te podjeli stanovništva kao sasvim prirodnom i prihvatljivom načinu za rješavanje krize koja je eskalirala ratom. Teritorijalni cilj zločinačkog pothvata, prema mišljenju Haaškog tužiteljstva, bio je uspostavljanje državnih granica RH u nekadašnjim granicama Banovine Hrvatske, koja je postojala od 1939. do 1941.

Blaškić i Kordić

Šestoricu optuženih tereti se za niz zločina od protjerivanja, osnivanja logora, do ubojstava u Hercegovini i Srednjoj Bosni. Ako budu osuđeni, to neće biti prva osuda Hrvatske kao agresora u BiH: međunarodni karakter sukoba, upletenost Hrvatske i hrvatska odgovornost za zločine HVO-a već su potvrđene u presudama Blaškiću, Kordiću i drugim optuženima za zločine u Srednjoj Bosni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:16