OBRAĆANJE MINISTRA

HASANBEGOVIĆ 'Ustaški zločini najveće su moralno posrnuće u povijesti Hrvatske. Njihova sjena i zloduh i dalje stoje nad narodom'

 Dragan Matić / EPH

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović dao je izjavu medijima o skandalu s fotografijom na kojoj navodno nosi ustašku kapu, po tvrdnjama tjednika Novosti, ili kapu HOS-a, kako je sam ministar rekao jučer. Još više su sporni tekstovi koje je Hasanbegović sredinom 90-ih pisao u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska", a u kojima je direktno veličao ustaštvo i zagovarao granice Hrvatske do Drine.

'Nema što dodati niti oduzeti. Nikada nisam bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima: bio on ustaški ili komunistički. U svojim radovima jasnio sam isticao da su ustaški zločini najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh i dalje stoje nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakog fašizma. Pripadam vladi koja njeguje demokratska načela. To je moje ljudsko, građansko, političkog, moralno i, ako hoćete, znanstveno stajalište.

Koristiti selektivno potpuno periferne izjave izvađene izvan konteksta prije više od 20 godina iz mog mladenačkog i studentskog razdoblja predstavlja najobičniju političku manipulaciju. Kao znanstvenik i povjesničar afirmirao sam se u javnom životu, moji radovi su prošli znanstvenu verifikaciju najvećih historiografskih autoriteta koji se ni na koji način ne mogu dovesti u vezu s apologijom bilo kojeg zločinačkog režima, Dapače, mislim da se moje ministarsko djelovanje treba suditi po mom radu, a ne preko selektivne manipulacije činjenicama iz davne prošlosti. Savjest mi je čista i u ljudskom, i u moralnom, i u političkom smislu. Sve ostale detalje svima koji su zainteresirani spreman sam objašnjavati u svako doba dana i u svakom trenutku, u mirnom ozračju, u intelektualnoj raspravi, a ne u ozračju linča, javnoga progona koji u mom slučaju poprima elemente i stanovitog ludila', rekao je Hasanbegović, koji nakon izjave nije odgovarao na pitanja novinara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:45