HOMOFOBNI ISTUP>PREKINUTA SJEDNICA

HDSSB-ovac: Protiv sam promocije bolesti i nastranosti. Ovo je katolička, normalna zemlja, a ne zemlja pedera

Čuli smo homofobiju i bezobrazluk koji nije dostojan ni najgore birtije, a kamoli Sabora, poručuju iz HNS-a
Zagreb, 310512.Sabor.Redovita sjednica Sabora na kojoj se raspravljalo i o Gay paradi u Splitu, a na kojoj je zastupnik HDSSB-a Zoran Vinkovic homofobnim izjavama izazvao buru u sabornici.Na slici: Zoran Vinkovic daje izjavu novinarima vezano za svoje homofobne izjave.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongračić / CROPIX

ZAGREB - Homofobni istup HDSSB-ovog zastupnika Zorana Vinkovića doveo je danas do prekida saborske sjednice.

Vinković je naime, raspravu o izvješću pravobraniteljice za ravnopravnost spolova iskoristio kako bi podržao odluku splitskih vlasti o zabrani Gay pridea na Rivi.

- Protiv sam promocije bolesti i nastranosti u Hrvatskoj te provokaciji 99-postotne većine u državi. Ovo je katolička, normalna zemlja, a ne zemlja pedera i istospolnih zajednica - poručio je Vinković koji tvrdi kako on kao gradonačelnik Đakova ne bi dozvolio Gay pride.

Seka poput brace. Bečić: Gay Pride nije dobrodošao u Splitu. To je mišljenje većine građana

Na to ga je predsjedavajuća Jadranka Kosor upozorila da je u Hrvatskoj zakonom zabranjena diskriminacija po bilo kojoj osnovi, "svugdje, a posebno u Saboru", a najoštrije je reagirao HNS koji je zatražio stanku jer smatraju da izjave poput Vinkovićevih potiču na nasilje prema LGTB osobama.

- Čuli smo homofobiju i bezobrazluk koji nije dostojan ni najgore birtije, a kamoli institucije kakav je Sabor. Sve što smo čuli u suprotnosti je sa zdravim razumom, ali ustavom i svim zakonima te međunarodnim kovencijama koje smo potpisali! – uzvratio je HNS-ov Igor Kolman na Vinkovićev istup. Narodnjaci smatraju kako je nedopustivo da gradonačelnik jednog grada poziva na zabranu okupljanja građana .

- Hoćemo li zabraniti javno okupljanje sindikatima, radnicama Kamenskog... zato što nam se ne sviđa ono što govore – odgovara Kolman koji smatra kako u "njihova četiri zida zastupnici imaju pravo da im se nešto sviđa ili ne".

- Ali u Saboru smo predstavnici države i građana i ovakve ispade si ne smijemo dozvoliti. Čak i ako nam se nešto ne sviđa moramo humano omogućiti svim građanima pravo da drugačije organiziraju svoj život. To je pitanje naše humanosti i sposobnosti da budemo ljudi – zaključio je Kolman. Međutim Vinković je i dalje nastavio po svom opravdavajući se da samo iznosi politički stav .

- Ja nisam ni prostak ni homofob. Vaš je govor mržnje i nasilja. Iznio sam samo jedno političko razmišljanje s kojim se ne moramo svi složiti. Zabranio bih povorku koju moraju pratiti interventne snage. Nisam pozivao građane niti da budu u povorci provokacije okruženi barikadom niti pozivao druge da ih gledaju, batinaju, kamenuju ili ne znam šta. Vama kojima se to sviđa idite u povorku! – rekao je Vinković koji se nije na tome zaustavio već je nastavio objašnjavati zašto je homoseksualnost protuprirodna.

- Niti jedno dijete nije rođeno iz odnosa muškarca i muškaraca. Mi se kao stranka protivimo istospolnim zajednicama jer to nije u duhu hrvatskog naroda niti hrvatskog Ustava – poručio je.

Njegov istup osudili su i SDP i Laburisti.

- Gay parada će biti sve potrebnija jer i ovaj istup u Saboru je dokaz da u hrvatskom društvu ima dosta homofobije protiv koje ćemo se morati boriti – kazao je Šime Lučin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 01:27