BITKA ZA SREDIŠNJICU

HDZ-ovci MLAKO DOČEKALI KARAMARKOVU MOGUĆU KANDIDATURU ZA ŠEFA STRANKE Najoštriji je Šeks: 'Šanse su mu dvije nule'

 
Tomislav Karamarko
 Ranko Suvar / CROPIX

- On je najmanje pozvan da procjenjuje stanje u HDZ-u. A njegovi izgledi da uspije pobijediti na izborima za predsjednika HDZ-a su ravni - dvije nule, rekao je u ponedjeljak Vladimir Šeks, komentiravši za Jutarnji list najavu moguće kandidature Tomislava Karamarka za novog šefa HDZ-a na unutarstranačkim izborima koji će se u vladajućoj stranci održati u proljeće iduće godine.

Bivši šef HDZ-a rekao je u ponedjeljak u Kninu na proslavi Dana pobjede da ozbiljno razmišlja o mogućnosti da se natječe na izborima za novog čelnika HDZ-a.

Loše stanje u svojoj stranci naveo je kao glavni razlog zbog čega razmišlja o povratku na čelo HDZ-a.

Slabe šanse

- Ne procjenjujem da je stanje dobro. Stranka je, u konačnici, izgubila i europske izbore i mislim da je potrebno učiniti niz promjena svih aspekata stranačkog djelovanja. Mislim da je to dovoljno dobar motiv. Vrh stranke je dislociran od stranačkog tijela - rekao je Karamarko za Novu TV.

Bivši šef HDZ-a siguran je, kaže, da će pobijediti Andreja Plenkovića, kao i ostale protukandidate - ako se doista odluči natjecati na unutarstranačkim izborima.

- Karamarko očito smatra da može još jednom biti izabran, ali, realno, on nema baš nikakve šanse da ponovno postane predsjednik HDZ-a. On se možda i dalje druži s nekim svojim bivšim ministrima poput Mire Kovača, ali ako Kovač ima ikakve ambicije u tom smislu, on će ih pokušati realizirati u nekoj drugoj kombinaciji, a ne s Karamarkom - tvrdi izvor iz HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković komentirajući u ponedjeljak Karamarkovu najavu moguće kandidature za šefa stranke, rekao je da “svatko u Hrvatskoj, pa i u HDZ-u, koji je demokratska stranka, može izraziti svoje mišljenje”.

- Već neko vrijeme unutar stranke cirkulira informacija da će Karamarko na Dan pobjede najaviti svoju kandidaturu, odnosno mogućnost kandidature za novog predsjednika stranke. On sad testira svoju težinu unutar HDZ-a. Međutim, koliko vidimo, ljudi u stranci nisu entuzijastični prema njegovu povratku. Karamarkova najava moguće kandidature zapravo je dobra jer je to dobar podsjetnik na to kakav je HDZ bio kad je Karamarko otišao s čela stranke, a kakav je danas.

Tad je HDZ bio u velikim dugovima, danas je financijski stabilna stranka. Danas je HDZ moderna europska stranka desnog centra, a Karamarkov HDZ bio je previše desno da bi imao potencijal za suradnju s drugim strankama. Uostalom, matematički gledano, nama Karamarkova kandidatura sigurno neće štetiti, on bi se ionako borio za glasove članova s nekim drugim kandidatima za predsjednika stranke poput Mire Kovača ili Davora Ive Stiera - kaže izvor blizak Plenkoviću.

Osim Karamarka, svoje kandidature ili mogućnost da se kandidiraju za novog predsjednika HDZ-a dosad su najavili bivši ministri vanjskih poslova Davor Ivo Stier i Miro Kovač.

Testiranje članstva

Bivši međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač u ponedjeljak je rekao kako u Karamarku ne vidi nikakvu posebnu konkurenciju jer “cijeni svakoga tko želi pomoći HDZ-u”.

Na pitanje ima li već sad previše kandidata desnog krila HDZ-a (Kovač, Stier, Karamarko...), Kovač je rekao samo da se on ne bavi evidencijom kandidata za predsjednika stranke.

Iz Stierova kruga poručili su da Tomislav Karamarko “apsolutno ima pravo kandidirati se i testirati među članovima stranke”.

Neki u HDZ-u smatraju da bi se kandidirati mogao i potpredsjednik stranke Tomislav Tolušić, kojeg je Plenković nedavno izbacio iz Vlade, te HDZ-ov gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Penavina popularnost u stranci ispituje se i preko nedavno otvorenog profila na Facebooku “Ivan Penava - za predsjednika HDZ-a”.

- Penava nikad nije imao takve ambicije, nikad nije pucao na mjesto predsjednika stranke, a ima još puno posla koji treba napraviti u Vukovaru. Ne kažem da se čovjek ne može promijeniti, ali zasad Penava ne razmišlja o tome - tvrdi izvor blizak gradonačelniku Vukovara.

Dodaje kako Penava nije u kontaktu s Tomislavom Karamarkom i kako ne zna tko je u timu bivšeg predsjednika HDZ-a.

Usponi i padovi

1992. - predstojnik Ureda predsjednika Vlade Josipa Manolića, pa Franje Gregurića

1993. - 1996. - načelnik PU zagrebačke

1996. - 1998. - pomoćnik ministra unutarnjih poslova

2000. - šef izbornog stožera Stjepana Mesića, kasnije predsjednikov savjetnik

2004. - 2006. - ravnatelj Protuobavještajne agencije, a od 2006. do 2008. čelnik Sigurnosno-obavještajne agencije

2008. - u drugoj Sanaderovoj Vladi ministar unutarnjih poslova. Isto i u Vladi Jadranke Kosor, sve do kraja 2011.

rujan 2011. - opet se učlanjuje u HDZ. Iskaznicu mu osobno predaje tadašnja šefica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor

svibanj 2012. - kandidira se za predsjednika HDZ-a. Pobjeđuje Milana Kujundžića i postaje novi šef HDZ-a

studeni 2015. - Karamarkov HDZ ostvaruje relativnu pobjedu na izborima i s liderom Mosta Božom Petrovom formira Vladu na čelu s nestranačkim premijerom Tihomirom Oreškovićem

lipanj 2016. - nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je u “faulu” zato što je tvrtka njegove supruge poslovala s lobistom i savjetnikom mađarskog MOL-a, daje ostavke na sve političke dužnosti

5. kolovoza 2019. - najavljuje mogućnost nove kandidature za predsjednika HDZ-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:35