UŽIVO IZ HDZ-A

U Westinu treštao ‘Eye of the tiger‘, Plenković: ‘Pobjednici smo, ujutro krećemo u formiranje većine‘

Prema privremenim službenim rezultatima, HDZ osvaja 60 mandata

Andrej Plenković

 Damir Sencar/Afp

Ključni događaji

- Privremeni službeni rezultati: HDZ osvaja 62 mandata, SDP-ova koalicija 42 mandata

- Plenković: Ujutro krećemo sastavljati treću vladu



NOVO 02:00 Nakon obrađenih 96,49 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 60, SDP - 42, Domovinski pokret - 14, Most - 11, Možemo! - 10, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


01:09 Nakon što je održao govor, Plenković je kratko stao pred novinare. Samo je kratko rekao da "sve ide dobro".


01:00 Nakon obrađenih 94,42 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 60, SDP - 42, Domovinski pokret - 14, Most - 11, Možemo! - 10, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


00:50 Nakon obrađenih 93,06 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 60, SDP - 42, Domovinski pokret - 14, Most - 11, Možemo! - 10, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


00:43 Na početku govora Plenković je zahvalio građanima koji su izašli na izbore. - Zahvaljujući Milanoviću, održani su na ovaj bizaran dan, ali ono što je bitno, HDZ je treći put pobijedio na parlamentarnim izborima. Još je važnije da od sutra ujutro krećemo u formiranje nove parlamentarne većine kako bismo formirali treću vladu.

- Želim čestitati i drugim strankama koje su na ovim izborima poražene od HDZ-a, a mi ćemo nastaviti svoje politike.

- Kampanju smo morali voditi u kontekstu kršenja Ustava od strane Milanovića i onih koji ih podupiru. Zabrinjava da oni i dalje, nakon što smo ih porazili na izborima, govore o vladi nacionalnog spasa koja nas valjda treba spasiti od Šengena, LNG-a i drugih postignuća. Ta velika razlika između nas i drugih stranaka, pogotovo onih koji su i večeras artikulirali svojevrsni govor mržnje prema HDZ-u. Pozivam sve stranke koje su dobile povjerenje, a ne pokazuju takvu isključivost kao ove koje smo porazili, a koji se nisu makli nego za jedan mandat, mislim na SDP koji je uz svu prolivenu žuč osvojio samo jedan mandat više..., rekao je.

Zahvalio se i svim HDZ-ovim partnerima. "Posebno hvala svim članovima i članicama HDZ-a, našim volonterima, svima koji su svojim trudom podržali ovaj put i čestitke svima koji su izabrani u Sabor", rekao je Plenković.

- Mi ćemo voditi računa o interesima Hrvatske, a hrvatsko gospodarstvo ima jedan ključni interes - jamčenje stabilnosti, formiranje nove većine što prije i nove vlade, dodao je Plenković.

- Zahvaljujući svima koji su pridonijeli ovoj velebnoj pobjedi želim zahvaliti, predlažem da se sada malo i zabavimo jer vrijeme je pobjede i slavlja, kazao je Plenković.


00:38 Andrej Plenković u pratnji poznatih HDZ-ovaca dolazi na pozornicu. Dočekan je glasnim pljeskom i pjesmom Eye of the Tiger.


00:30 Nakon obrađenih 91,33 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 60, SDP - 42, Domovinski pokret - 14, Most - 11, Možemo! - 10, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


00:17 Nakon obrađenih 89,28 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 61, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 11, Možemo! - 10, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


00:12 Nina Obuljen je za N1 komentirala rezultat HDZ-a na parlamentarnih izborima.

"Mislim da su birači jasno rekli, dali su nam veliku prednost, htjela bih zahvaliti svima koji su nam ukazali povjerenje. Nije lako ići po mandat treći put, ovo je sjajan rezultat", kaže Obuljen dodajući da bi bilo za očekivati od SDP-a da čestita. Kaže i kako je HDZ vodio pozitivnu kampanju i dokazao da se pozitivnim razgovorima može postići rezultat.

"Hrvatska je europska demokracija, građani su rekli svoje, kome su dali najviše glasova, to je ponovno HDZ. Sada ćemo razgovarati, ključ je sastaviti stabilnu većinu jer to je prosperitet i razvoj. Nestabilne vlade ne mogu postizati takve rezultate. U interesu je, ne samo nas, nego cijele države da se formira stabilna većina", poručuje Obuljen.


00:00 Nakon obrađenih 86,85 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 61, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 11, Možemo! - 10, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


23:45 Nakon obrađenih 83,95 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 61, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 11, Možemo! - 10, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


23:35 Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a, najviše se spominje ove večeri, a reporter Nove TV Marko Biočina upitao ga je je li se čuo s Penavom.

"Zašto bih se ja čuo s Penavom? Predsjednik stranke će se čuti. Ja nikad nisam drugačije govorio o DP-u. Nikada nismo imali loš odnos, to je stranka koja ima 11 mandata u Saboru, a razgovore će s Penavom voditi naš predsjednik Plenković."

"Penava će razgovarati s nama ako dođe do tih pregovora", komentirao je pitanje o Penavinu jasnom stavu da neće s SDSS-om. "Ponovili smo nekoliko puta da ucjene ne dolaze u obzir na toj razini", rekao je Anušić.


23:30 Nakon obrađenih 80,70 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 62, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 11, Možemo! - 9, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 1.


23:17 HDZ-ov stožer u Westinu se popunio, čeka se dolazak predsjednika stranke Andreja Plenkovića.


23:11 Nakon obrađenih 77,38 posto biračkih mjesta, HDZ dobiva 64 mandata, SDP-ova koalicija 42, objavilo se Državno izborno povjerenstvo. Treći je Domovinski pokret s 11, zatim Most s partnerima s 11. Slijedi Možemo! s 9, IDS s 3, NPS sa dva i Fokus-Republika s jednim.


23:06 - Branko Bačić je za RTL rekao da je velika izlaznost dala snažan legitimitet pobjedi Hrvatske demokratske zajednice.

- Nama su puno puta osporavali da pobjeđujemo samo kada je mala izlaznost, a pobjeda večeras je dokaz da HDZ pobjeđuje i kada je velika izlaznost jer je jednostavno najbolje rješenje za Hrvatsku. Ova pobjeda HDZ-a je potvrda našeg dobrog rada i priznanje našim postignućima u proteklih osam godina, rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na izjave Dalije Orešković koja je rekla da HDZ nije niti državotvorna niti domoljubna stranka.

- Gospođa Orešković nije vrijedna komentara. Da u izbornoj noći ne možeš preskočiti vlastitu sjenu i čestitati izbornom pobjedniku, to je u politici nedopustivo, kaže Bačić.

image

Branko Bačić

Goran Mehkek/Cropix

23:04 Nakon obrađenih 73,69 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 62, SDP - 42, Domovinski pokret - 12, Most - 11, Možemo! - 9, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 2.


22:50 Nakon obrađenih 69,04 posto biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 62, SDP - 42, Domovinski pokret - 12, Most - 11, Možemo! - 9, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 2.


22:50 - Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić je za HRT rekao da je ovo izvanredan rezultat za HDZ.

- Nakon dva mandata praktički ponovljeni rezultat od prethodnog puta. Mislim da ovo je izvanredna obnova povjerenja građana i da je HDZ spreman za novi mandat, rekao je Erlić.

Kada je riječ o koaliranju s novim partnerima, Erlić kaže:

Za sada je razlika između nas i SDP-a i njegovih potencijalnih partnera dovoljno velika. SDP i Možemo nemaju dovoljno zajedno da bi prebacili HDZ. Tako da vjerujem da tu imamo dovoljno veliku razliku. Što se tiče potencijalnih koalicijskih partnera mislim da je to još uvijek rano govoriti, s obzirom na sve ove mandate koji se za sada mijenjaju i tokom večeri i na manje stranke koje ulaze ili izlaze. Danas, sutra vidjet ćemo tko su ti potencijalni koalicijski partneri. Ne bih izlazio sada i špekulirao s time.

Dodao je i da je predsjednik RH Zoran Milanović doživio poraz.

- On je htio pod svaku cijenu u jednom finišu, praktički pred izbore, doći i pomutiti račune, napraviti jedan kaos i kaotičnu situaciju. Sada vidimo da mu je biračko tijelo, građani, rekli da ne može te da su prepoznali sve ono što HDZ nudi: stabilnost, sigurnost i jedan novi razvojni put za Hrvatsku. Mislim da je on gubitnik ovih izbora, rekao je Erlić za HRT.


22:28 - Oleg Butković je za RTL rekao da su rezultati sjajni.

- Kravica je bila jedan dio kampanje koju je nametnuo Milanović. On je u svojim istupima rekao da će mi oteti kamione i krave. Možete zamisliti da netko u 21. stoljeću otima kravu. Vrhunac kampanje je bio kada je predsjednik 9 puta u izjavi spomenuo tu moju kravu. Ovo je najviše rezultat njegovog neustavnog ponašanja. Ta kravica je sve rekla o predsjedniku države. On je po meni postao redikul. Znao sam da bi mogao zagristi na tu udicu, rekao je Butković i dodao da je bitno da je HDZ pobijedio.

Kada je riječ o partnerima, prihvatljivi su svi koji nisu bili dio Milanovićeve retorike, kaže Butković.

- Meni je žao da je SDP došao u tu situaciju. Oni su u ovu kampanju trebali ići kao stranka. Prihvatili su igru. Nemaju se čemu čuditi. Ovaj rezultat je puno bolji nego što su trebali dobiti, dodao je Butković za RTL.


22:25 - Gordan Jandroković je za Novu TV rekao da može biti zadovoljan privremenim rezultatima izbora.- 60 + sve je dobro. Ali važna je razlika od političke konkurencije koja je najavljivala neku veliku pobjedu, na neustavan način se u sve uključio i predsjednik Republike i narod je to kaznio. Mi smo vodili drugačiju politiku, kaže Jandroković.

Upitan o mogućim razgovorima s Domovinskim pokretom, Jandroković kaže:

- Pričekat ćemo konačan ishod da vidimo koliko imaju HDZ i partneri a koliko druge političke opcije i onda ćemo možda razgovarati s nekima od njih. Nema službenih kontakata sad, čekamo konačne rezultate. Ne treba trčati pred rudo, zaključio je.


22:15 Nakon prebrojanih 60,15 posto glasova, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 64, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 9, Možemo! - 8, IDS - 3, Fokus - 2, NP Sjever - 2.


22:00 Nakon obrađenih 52,76 biračkih mjesta, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 63, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 9, Možemo! - 8, IDS - 4, Fokus - 2, NP Sjever - 2.


21:59 Za Novu TV je govorio HDZ-ov Marin Piletić. Odgovorio je može li HDZ s DP-om. - Ja ću reći da mi možemo sa svim hrvatskim građanima koji žele nastaviti rast gospodarstva, plaća, mirovina, razvoj svakog hrvatskog kraja. Tko se tu pronađe, sigurno postoji mjesta za suradnju. Ja nikoga nisam imenovao, rekao sam da je politika Vlade koju će voditi Aandrej Plenković ravnomjerni razvoj i suradnja sa svima koji takvu politiku žele podržati, rekao je Piletić.


21:53 Nakon prebrojanih 46,19 posto glasova, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 64, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 9, Možemo! - 7, IDS - 4, Fokus - 2, NP Sjever - 2.


22:50 HDZ-ov Ivan Malenica je za RTL rekao da za sada još nisu okrenuli ničiji broj telefona.

- Čekamo kraj večeri kada se unesu svi rezultati pa ćemo vidjeti u kojem smjeru ići. Vidimo da su se rezultati popravili, da smo na 60 i nešto mandata. Zahvaljujem se građanima na potpori. Teško mi je reći koji će biti konačni rezultat, međutim, činjenica je da je HDZ pobjednik ovih izbora, treći puta za redom, kaže Malenica.

Dodao je da je Zoran Milanović sigurno bio otežavajući faktor ljevici.

- Mislim da je to odbilo jedan dio birača i glasača, kaže Malenica za RTL.


21:41 Gordan Jandroković je za HRT komentirao prve službene rezultate.- Ponavlja se, kao i mnogo puta do sada, da izlazne ankete odrede smjer. Bilo je vidljivo već iz izlaznih anketa da će HDZ biti uvjerljivi pobjednik ovih izbora i to je važno naglasiti. Ovo su treći izbori po redu na kojima HDZ uvjerljivo pobjeđuje, rekao je Jandroković.

- Vidjet ćemo kako će se još kretati tijekom večeri, ali pokazuje da smo zaista vrlo blizu jedne uvjerljive pobjede, da cijela ona kampanja koju je oporba predvođena Milanovićem, koju je vodila, koja je bila puna preteških riječi, uvreda, kleveta na računu HDZ-a, nije urodila plodom, da su hrvatski birači pokazali da ne žele tu vrstu komunikacije, da žele ozbiljnu i odgovornu politiku. Čini mi se da ovi sada rezultati pokazuju da će to biti vrlo, vrlo velika i uvjerljiva pobjeda HDZ-a po treći put, dodao je.

Ipak, ističe da su mu ovo sedmi izbori i da je imao različita iskustva pa je oprezan sve dok zadnji glas ne bude izbrojan. - Ali naravno, optimist sam i vjerujem, još jednom ponavljam, HDZ će biti uvjerljivi pobjednik ovih izbora, rekao je Jandroković.

Jandroković nije htio govoriti o mogućim partnerima nakon izbora već je poručio da još uvijek čekaju krajnji ishod. - Znamo koliko smo učinili za Hrvatsku i znamo što još treba učiniti za Hrvatsku. Nismo nasjeli na ovu prljavu kampanju koja je dolazila od druge strane i sada ćemo razgovarati i analizirati dalje, kaže Jandroković za HRT.

21:39 Nakon prebrojanih 38,81 posto glasova, rezultati u mandatima izgledaju ovako:

HDZ - 65, SDP - 42, Domovinski pokret - 13, Most - 9, Možemo! - 6, IDS - 4, Fokus - 2, NP Sjever - 2.


21:23 Ministar Habijan dao je svoje viđenje prvih rezultata koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo.

- Sve ono što smo radili posljednjih osam godina je valorizirano. Građani su nagradili i pokazali što misle o nama i našim rezultatima, rekao je Habijan.

O potencijalnom partnerstvu s Domovinskim pokretom o kojem se govori od objave izlaznih anketa. kaže: ‘Mislim da s obzirom na prve rezultate nema potrebe za razgovor o potencijalnim partnerima, ali svakako se strpimo da dođu potpuni rezultati.

Komentirao je i ljevicu.- Ne bih se bavio ljevicom, mislim da imaju problema i to su pokazali. Sudjelovao sam u nekoliko sučeljavanja, programa s njihove strane nije bilo. Njihova kampanja se svodila na uvrede i klevete, začinjeno s prijetnjama uhićenjima. Dio oporbe ne želi takav nivo političke nekulture i to je rezultat toga. Rekao je i što očekuje od Milanovića.

- Vjerujem da će sada, za razliku od kampanje, poštovati Ustav, zaključio je Habijan.


21:21 Nakon objave prvih službenih rezultata iz DIP-a, Davor Božinović je rekao da se ovi rezultati broje.

- Ono su bile ankete, u kojima se ne vidi margina. Ovo je nešto što ide u smjeru kako smo gledali na prošlim izborima. HDZ sigurno ide prema trećem mandatu i Vladi koju će voditi Andrej Plenković. Ono što je meni posebno drago, uvijek se govorilo da HDZ-u ne odgovara velika izlaznost, a ovo je rekordna izlaznost. Čekamo dalje prebrojavanje rezultata, ali već sada vidimo da im ništa nije uspjelo. Na kraju će se izbrojati točan broj mandata, ali već ovo je razlog za zadovoljstvo, rekao je Božinović i dodao da očekuje da će predsjednik Milanović dati mandat onome tko donese 76 mandata.- Nije mu to bilo drago niti zadnji put učiniti, ali tolike opstrukcije ne očekujemo, rekao je Božinović za RTL.


21:19 Stigli su novi rezultati, HDZ osvaja 65 mandata, a SDP 42.


21:02 U HDZ-u je u kratkom roku zavladala apsolutna euforija.

- Pobjeda, pobjeda, ori se stožerom.

Branko Bačić dao je prvi komentar. - Ja bih pričekao konačne rezultate. Stojimo odlično, ja sam i u prvim izjavama rekao da smo pobjednici. Uvjerljivi. Ono što mi je posebno zadovoljstvo je to da smo pobjednici u velikoj izlaznosti. Predbacivali su nam da smo pobjednici kada je mala izlaznost, a sada smo pokazali da možemo i ovako, rekao je Bačić.

Zvone li telefoni već sada, pitali su ga novinari. - Rekao sam da pričekamo do kraja.

Na pitanje je li Anušić već zvao Penavu, kaže: Mi smo pobjednici, a nakon objave konačnih rezultata ćemo sve vidjeti, zaključio je.


21:00 Rezultati DIP-a objavljeni u 21 sat, na temelju 25 posto obrađenih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ na parlamentarnim izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora osvaja 67 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om 41 mandat.

Treća snaga u Saboru je Domovinski pokret s 14 mandata, a četvrta Most s 9 mandata iza kojega je kao peti IDS s osvojenih 4 zastupnička mjesta.

Po 3 mandata osvaja Možemo i koalicija Fokus-Republika te dva mandata Nezavisna platforma Sjever međimurskog župana Matije Posavca.

DIP je u 21 sat objavio rezultate s obrađenih 24,25 posto biračkih mjesta, na kojima je glasovalo 58,97 posto glasača.


20:49 Ivan Anušić je za N1 otkrio kako mu suradnja s DP-om nije nezamisliva.

- Sve to još uvijek nije dovoljno točno. Bit će izgleda nešto slabiji rezultat, teško ćemo dogurati do 66, ali nama je ovo zadovoljavajuće. Razgovarat će se s kim se razgovaralo i dosad, kaže Anušić.

Upitan je i za rezolutan stav Mosta koji jasno poručuje kako s HDZ-om neće.

- Most je to jasno komunicirao, ali i mi smo to komunicirali da mi s njima nećemo. Kad govorimo o DP-u, nisam čuo njihove izjave. Oni će odlučiti pod kojima uvjetima žele s nama u koaliciju, ti razgovori će se voditi na razini dva predsjednika stranke. To je sve što mogu reći, kaže.

Ako DP bude zahtijevao da u Vladi ne bude SDSS?

- Stvar pregovora.

Što se tiče Milanovića, Anušić kaže kako je na nekorektan način pokušao složiti vladu, a uspio je razbucati SDP i osigurati da Peđa Grbin nikada ne bude premijer.

- U 12. mjesecu dolazimo po Zorana Milanovića, kaže.


20:40 Najnovije izlazne ankete je komentirao Marin Piletić. - Od izlazne ankete do izlazne ankete HDZ bilježi mandat više. Nismo još čuli Državno izborno povjerenstvo gdje očekujemo da će sasvim sigurno procjena biti još bolja za HDZ. Hvala svima koji su prepoznali da osam godina rada, jačanja Hrvatske i na unutarnjem planu, i na vanjskoj političkoj sceni, bude prepoznato i ne samo u glasovima, nego i u mandatima za 11. saziv Hrvatskog sabora, rekao je Piletić, javlja HRT.

Dodaje i da svi u HDZ-u očekuju i sva tri mandata dijaspore. - Na ovom programu kojima smo jačali ne samo Hrvate u BiH nego i u drugim zemljama - Srbiji, Mađarskoj, sasvim sigurno govore u prilog tome da se jača hrvatska zajednica van Republike Hrvatske. Tu očekujemo ponovno još jednu potvrdu kontinuiteta naše politike, rekao je Piletić.

image

Marin Piletić

Goran Mehkek/Cropix

20:31 Na rezultate izlaznih anketa osvrnuo se za RTL Ivan Anušić.

- Izlazne ankete su izlazne ankete. Kao i one što su bile prije, koje su nam davale nešto malo više nego ove ankete. Vjerujem da ćemo se penjati kako bude prolazilo vrijeme i kako budu stizali konkretni prebrojani listići. Vjerujem da ćemo ići na 61-62 mandata, kaže Anušić.

Dodao je da je to manje nego prije četiri godine i da treba analizirati razloge zašto je to tako. Osvrnuo se i na moguće partnere za formiranje parlamentarne većine.- Partneri s kojima ćemo slagati novu vladu svakako moraju sada uključivati i nove partnere, očigledno je da nećemo imati dovoljno s onim partnerima s kojima smo do sada radili, da ćemo uključiti i pozvati u Vladu i nove partnere, kaže Anušić.

Upitan o suradnji s Domovinskim pokretom, Anušić je rekao:- Prirodno se nameće da bi to trebao biti Domovinski pokret, svakako s Možemo ne možemo slagati vladu.

image

Ivan Anušić

Goran Mehkek/Cropix


20:25 Nakon novih izlaznih anketa, prema kojima je HDZ u velikoj prednosti pred SDP-ovom koalicijom, za Jutarnji je govorio glasnogovornik Vlade Marko Milić.

- Vidjet ćemo još do kraja kakvi će biti rezultati. Prije svega, zahvala svim našim sugrađanima koji su u ovim okolnostima izbora koji se održavaju u srijedu izišli i ostvarili svoje biračko pravo. Mnogi od njih su morali danas i raditi. Izlaznost je velika. Što se tiče prvih rezultata, kada gledamo samo izlazne ankete, vidi se da je HDZ na 16 mandata prednosti pred SDP-om. Kada se tome pridodaju glasovi iz dijaspore koji će, vjerujem, sva tri ići nama, onda je HDZ-ova prednost nad SDP-om gotovo 20 mandata. To ukazuje na uvjerljivu pobjedu HDZ-a i na ovim izborima, treći put zaredom. S obzirom na to da smo imali dva puna mandata, mandate obilježene krizama i problemima koje smo uvijek rješavali, ovo ukazuje na povjerenje građana i potvrda da je Vlada radila u interesu građana i donosila dobre i ispravne odluke jer ne bismo imali ponovno ovako uvjerljivu pobjedu i treći put zaredom, što nije lako ostvariti. Mnogi to podcjenjuju, ali kad se gleda, ovo je jedan dobar rezultat koji ukazuje na to da bez HDZ-a neće biti moguće formirati Vladu i ponovno je da je HDZ jedini faktor stabilnosti na političkoj sceni, rekao je Milić.

Upitan o partnerima izvan koalicije u kojoj je HDZ sada, te je li i Domovinski pokret prihvatljiv za razgovor, Milić kaže:

- Da vidimo koji su prihvatljivi partneri, prvo moramo vidjeti tko će sve prijeći izborni prag i dobiti mandat u Hrvatskom saboru. Zasad imamo izlazne ankete koje ukazuju da je tu nekoliko stranaka i pojedinaca. Kad vidimo ukupan broj naših mandata... 2016. su izlazne ankete HDZ-u davale 57 mandata, na kraju smo dobili 59 u Hrvatskoj. 2020. su nam davale 61, dobili smo 63 u Hrvatskoj. Tako ne mora biti i sada, ali da budemo sigurni u eventualne pregovaračke pozicije i ideje, treba čekati konačne rezultate da vidimo na čemu smo. Ja mislim da će ovi rezultati u konačnici biti još bolji za HDZ, posebno kad gledam dalmatinske izborne jedinice, mislim da tu postoji prostor za iskorak, tako da, pričekajmo još rezultate. Rano je, kaže Milić za Jutarnji.


20:10 Kako iz stožera javlja novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović, iako HDZ-ovci u javim izjavama poručuju da su zadovoljni rezultatom te da očekuju da će on biti još bolji, neslužbeno se može čuti kako im nije previše drago što će im za sastavljanje većine trebati Domovinski pokret.

- Neće Plenkoviću to biti drago, ali tko je mogao očekivati da ćemo sami pobijediti, pa to se više nikad neće dogoditi - komentirao je jedan HDZ-ovac, dodajući da je ipak ovo dobar rezultat s obzirom na to da su na vlasti već dva mandata.

Iznenadio ga je, dodaje neslužbeno, uspjeh koji je ostvarila opcija Možemo! s obzirom na to kako, dodao je, vode Grad Zagreb.

Branko Bačić je, pak na pitanje tko su im partneri za sastavljanje Vlade, neodređeno uzvratio: - Ima još vremena vidjet ćemo.

Uglavnom, atmosfera u HDZ-ovom stožeru nije baš slavljenička, više bi mogla opisati kao ravnodušna. Međutim, svi su još u iščekivanju.


20:05 Iako im i nove izlazne ankete daju više mandata, u HDZ-ovom stožeru je i dalje suzdržana atmosfera. Oleg Butković dao je izjavu za Novu TV nakon objave novih rezultata.

- Zadovoljni smo, relativni smo pobjednici. Kampanja je bila takva kakva je, kratka, ali iscrpna. Nismo mogli komunicirati program uglavnom, ali u ovom trenutku smo zadovoljni jer smo pobjednici, rekao je.

O potencijalnim koalicijskim partnerima kaže: Pričekajmo rezultate, ne možemo sad o tome, razgovarat ćemo. Prednost će biti još veća, imat ćemo preko 20 zastupnika prednosti, kazao je Butković.

Na pitanje za komentar Kolakušića je da Hrvatska treba ići na nove izbor, kratko je odgovorio: To je njegov stav.

image

Oleg Butković

Goran Mehkek/Cropix

20:03 Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 59 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 43 mandata, pokazuje druga izlazna anketa po zatvaranju birališta.

Treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Most, dok je Možemo peti s 10 mandata.

Prema anketi, u 11. saziv Hrvatskoga sabora ulaze još IDS s dva mandata, Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem s jednim mandatom te koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom.

Prva izborna anketa, objavljena u 19 sati, HDZ je davala 58 mandata, a koaliciji Rijeke pravde predvođenoj SDP-om 44 mandata.

Domovinski pokret dobio je 13 mandata, koliko i u novoj anketi.

Možemo je s 11 pao na deset, dok je Most porastao s devet na 11.

IDS je ostao na istom s dva mandata, a Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem pala s dva na jedan mandat. Koalicija Fokus-Republika ostao je na jednom mandatu.


19:53 Damir Habijan također se osvrnuo na izlazne ankete. - Izlazne su nam ankete i prije četiri godine davale manje mandata, ono što je bitno jest da smo mi pobjednici. Što se tiče koalicija, budimo strpljivi, pričekajmo konačne rezultate pa ćemo o tome, rekao je. O velikoj izlaznosti kaže: Velika izlaznost radila je u korist demokracije, to je bitno. Hvala svima koji su izašli, zaključio je.

image

Damir Habijan

Goran Mehkek/Cropix

19:34 Tomo Medved je dao izjavu i za Dnevnik Nove TV. - Čestitke svim biračima koji su izašli. Poruka birača je da je HDZ pobjednik, i sadašnji predsjednik Vlade će ostati predsjednik Vlade. Prvi puta će netko biti premijer tri puta, rekao je Medved.

Odgovorio je i na piranje očekuje li promjene u broju mandata. - Ovdje govorimo o izlaznim anketama. Poznato je da uvijek ima odstupanja, očekujem da će konačni rezultati ići u prilog HDZ-u, rekao je.

Upitan je i za suradnju s Domovinskim pokretom. - Sačekat ćemo prebrojavanje glasova, ali jedno je sigurno. HDZ je pobjednik i formirat će novu vladu, a o detaljima ćemo kada dobijemo cjelovitu sliku zbroja mandata, uključujući i dijasporu, zaključio je.


19:25 Zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved je za HRT komentirao prve rezultate izlaznih anketa.

- Prije svega, čestitka biračima koji su izašli, a na poseban način zahvala onim biračima koji su dali svoj glas HDZ-u. S obzirom na to da su ovdje izlazne ankete u pitanju, strpjet ćemo se do kraja, ali HDZ i Andrej Plenković bit će treći mandatar i treći predsjednik vlade u kontinuitetu. HDZ je pobijedio i na ovim izborima unatoč kršenju Ustava, unatoč okolnostima da su izbori bili u srijedu. Dokaz je to odgovorne i ozbiljne politike HDZ-a i povjerenja hrvatskih birača da i nadalje imamo mandat voditi državu u naredne četiri godine, rekao je Medved.


19:23 Izlazne ankete komentirao je i HDZ-ov Gordan Jandroković rekavši da je HDZ treći puta uvjerljivi pobjednik izbora.

- Ovo je solidan rezultat. Čekamo dijasporu, vjerujemo da ćemo i tu dobiti još tri mandata. Očekujemo da ćemo ići još nekoliko mandata gore kada dođu službeni rezultati. Ovo je dobar smjer, vidimo da vodimo, da smo uvjerljivo prvi, rekao je Jandroković za RTL.



19:22 Evo prvih fotografija iz HDZ-ovog stožera nakon objave izlaznih anketa.

image

Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix
image

Hrvoje Zekanović i Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix
image

Gordan Jandroković

Damir Krajac/Cropix
image

Davor Bozinović

Damir Krajac/Cropix
image

Gordan Jandroković

Damir Krajac/Cropix
image

Gordan Jandroković

Goran Mehkek/Cropix


19:16 - Pričekajmo službene rezultate, mi smo relativni pobjednici što smo i očekivali, ali očito će se morati slagati šira koalicija ako ovako ostane. SDP je jako daleko od nas i oni nemaju nikakvu šansu, komentirao nam je neslužbeno jedan visoki dužnosnik HDZ-a.

Atmosfera u stožeru HDZ-a u zagrebačkom Westinu je poprilično suzdržana, iako im izlazne ankete daju najviše mandata.

- Bit će čupavo, kratko nam je komentirao jedan saborski zastupnik.

Tu su predsjednik Gordan Jandroković, Branko Bačić i Davor Božinović, Vili Beroš...


19:10 Branko Bačić zadovoljan je rezultatom izlaznih anketa.

- Mogu za sada govoriti za svoju izbornu jedinicu, desetu. Naš je cilj bio sedam mandata, to smo i osvojili, hvala biračima, rekao je Bačić.

Upitan je za eventualnu koaliciju s Domovinskim pokretom.

- Ovo još nije trenutak kada mogu govoriti o koalicijama. Kada budemo vidjeli konačan rezultat izbora, onda ćemo o tome. Uvjereni smo da ćemo imati treću vladu Andreja Plenkovića.

Novinarka N1 televizije pitala ga je mogu li se zaboraviti teške riječi iz kampanje. - Postoje granice koje se ne smiju prijeći, bilo je riječi koje su ih prešle i to nije dobro. Svjestan sam da u kampanji proradi neka dodatna emocija, pa se čuju ružne riječi koje ostavljaju ožiljke. Ali neću o tome sada, kada budemo znali konačne rezultate, bit ću jasniji u izričaju, zaključio je Bačić.


19:06 - U stožeru HDZ-a članovi stranke dočekali su izlazne ankete, vidno dobrog raspoloženja.


19:02 Davor Božinović je rekao da je ovo vrlo dobar rezultat te se zahvalio biračima na velikoj izlaznosti. - HDZ je osvojio više mandata nego ljevica, to je nakon osam godina na vlasti odličan rezultat, rekao je. Međutim, vjerojatno će se ova slika mijenjati, ja sam prilično uvjeren u korist HDZ-a, dodao je.


19:00 Na parlamentarnim izborima najviše glasova osvojio je HDZ, koji ima 58 mandata, a koalicija Rijeke pravde predvođena SDP-om dobiva 44 mandata, pokazuje izlazna anketa po zatvaranju birališta.

Treći je Domovinski pokret s 13 mandata, a četvrto mjesto s 11 osvojenih mandata zauzima Možemo, dok je Most peti s devet mandata.

Prema anketi provedenoj među biračima po izlasku s biračkog mjesta, u 11. saziv Hrvatskoga sabora ulaze još IDS s dva mandata, Nezavisna platforma Sjever na čelu s međimurskim županom Matijom Posavcem također s dva mandata te koalicija Fokus-Republika s jednim mandatom.



18:55 Reporter Jutarnjeg lista Goran Penić javlja da je u stožeru HDZ-a i dalje relativno mirno te da ima više novinara nego članova stranke.



17:30 Oko 450 tisuća birača više nego prije četiri godine glasovalo je do srijede poslijepodne na izborima za 11. saziv Hrvatskoga sabora, pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Do 16, 30 glasovalo je milijun i 605 tisuća birača (50, 60 posto), prije četiri godine milijun u 150 tisuća birača (34, 04 posto).

Najveći odaziv je u 1. izbornoj jedinici (gotovo 58, 43 posto), u 6. (57, 63), te u 3. jedinici (52, 73 posto)., najmanji u 5. (44, 89 posto), 9. (46, 75 posto) i 8. izborna jedinica (48, 28 posto).

Od gradova, najveći je odaziv u Varaždinu (59, 14 posto), Zagrebu (57, 47 posto), Krapini (56, 88), a na dnu ljestvice su Vukovar (43, 99 posto), Slavonski Brod (44, 42) i Dubrovnik (46, 06 posto).

To je najveća izlaznost od 2000. godine, potvrdio je član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Konačna izlaznost 2015. bila je 62 posto, godinu poslije 52 posto, a na prethodnim izborima za Sabor, u srpnju 2020. godine 46 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 00:52