VLADA I OPORBA JOŠ BEZ DOGOVORA

'HDZ predlaže dopisno glasanje dijaspore. To je neprihvatljivo!'

Ni nakon dvosatnog sastanka u Vladi s oporbenim strankama nisu usaglašene sve ustavne promjene
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Glasanje dijaspore i dalje je kamen spoticanja između vladajućih i oporbe. Ni nakon jučerašnjeg dvostanog sastanka u Vladi nisu postigli dogovor hoće li i na koji način hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj ubuduće glasati na hrvatskim izborima.

Na sastanku je vladajuća kolacija na čelu s HDZ--om izašla s novim prijedlogom - uvođenje dopisnog glasanja dijaspore, ali je to opozicija u startu odbacila. Do novog sastanka u petak bi trebali naći novo rješenja, a koji su sve modeli glasanja „u igri“, ni vladajući ni opozicija ne žele objasniti.

Dopisno glasanje je HDZ-ova ideja još iz predizborne kampanje 2003. godine i jedno od obećanja Hrvatima izvan Hrvatske, prije svega onima u BiH. Aktualizirao ga je Sanader u susretu s iseljenim Hrvatima 2005. te tijekom priprema izbornih promjena 2007. godine. Tim bi se načinom vjerojatno povećala izlaznost na izbore dijapsore. Opozicija i stručnjaci upozoravali su da je takvo glasanje podložno manipulaciji, da je za to potreban jak zakonski okvir, izborna tradicija, snažan nadzor izbora te sređeni popisi birača. To su ponovili i danas.

- Nama iz opozicije je to potpuno neprihvatljivo. Za to je potrebna duga demokratska tradicija i zrelost. Za nas je prihvatljivo ono rješenje koje će osigurati da glasovi dijaspore ne mogu promijeniti političku volju izraženu u Hrvatskoj - rekla je Vesna Pusić (HNS). Objasnila je da će se do idućeg sastanka HDZ konzultirati s partnerima oko nekoliko rješenja koje je iznijela oporba oko glasanja dijapore, no nije željela pojasniti koje su varijante u igri.

I predsjednik SDP-a Zoran Milanović dopisno glasanje smatra neprihvatljivim i „nekoliko koraka unatrag odo onoga što sada imamo“.

- Naš je prijedlog da se glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a ne na 150 mjesta u nekoj drugoj državi. Protiv smo glasanja pismom i razlgednicom, gdje jedna osoba može glasati za njih pet, posebno u situaciji kad nemamo sređene biračke popise. Očito traju konzultacije na relaciji HDZ Hrvatka i HDZ BiH. Mi smo za model sukladan europskim standardima - rekao je Milanović.

Premijerka Jadranka Kosor potvrdila je da su vladajući danas izašli s modelom „dopisnog glasanja“, ali da se zbog upornog odbijanja opozicije od toga odmah od toga i odustalo.

- Mi smo zamislili da se model dopisnog glasanja odnosi na hrvatske državljane bez prebivališta u Hrvatskoj, ali i na one koji se na dan izbora zateknu izvan države. Za to bi bila potrebna prethodna registracija u godini uoči izbora. No, opozicija to odbacuje i sada ćemo do petka pokušati domisliti drugo rješenje i iznaći kompromis. No, ono na čemu ćemo i dalje inzistirati je da dijaspora zadrži pravo glasa na hrvatskim izborima, od toga ne odustajemo iako su neki upravo to predlagali - rekla je Kosor.

Milanovićevu izjavu da se „hrvatski“ HDZ dogovora sa HDZ-om BiH oko prava glasa Hrvata izvan Hrvatske, Kosor je nazvala „podmetanjem i manipuliranjem“.

- Takve izjave nisu korektne. To je pokušaj manipulacije, to ne doprinosi dogovoru. Normalno je da se brinemo za Hrvate izvan Hrvastke, to je naša ustavna obveza - zaključila je Kosor.

Novinari izigrani na sastanku u Vladi

Sastanak u Vladi o ustavnim promjenama obilježio je neprimjeren odnos prema novinarima. Iako je premijerka Kosor još u subotu najavila da će se u utorak sastati s predstavnicima oporbe, mediji službeno o tome nisu obaviješteni pa su vrijeme i mjesto sastanka morali saznavati neslužbenim kanalima. Pola sata, 20-ak novinara i snimatelja nije pušteno u Vladu već je bilo vani na velikoj hladnoći. Potom su pripušteni u novinarsku sobu, ali ih nitko nakon dva sata nije obavijestio da je sastanak završio i da je većina sudionika otišla. Novinari su se potom rastrčali između Vlade i Sabora.

Uspjeli su razgovarati s Vesnom Pusić, a Milanović ih je naručio u središnjicu SDP-a dvadesetak minuta hoda od Vlade. Novinari su prosvjedovali i u Uredu premijerke, a na naš upit hoće li nam se netko obratiti, iz Vlade nam je poručeno: „Tražili ste da vas pustimo na toplo. Što bi mi sad još trebali napraviti?“. U konačnici Kosor je dala izjavu nakon još tri sata čekanja, a iz njezinog ureda su obećali da će komunikaciju s novinarima ubuduće „nekako riješiti“. V.R.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 09:10