PAD MREŽE

HEP NE ZNA ZAŠTO ZAPADNI ZAGREB OSTAJE BEZ STRUJE Puca li sustav zbog rasta potrošnje?

 
Arhivska fotografija
 Dragan Matić / CROPIX

Zapadni dio Zagreba, bolnica Dubrava, Dubrovnik. Sve su to lokacije koje su u proteklih dva tjedna ostajale bez električne energije po nekoliko sati. U javnosti se govorilo o preopterećenosti sustava zbog velikih vrućina, pojedini sugovornici Jutarnjeg lista upoznati sa situacijom smatraju da je uzrok svima isti - loše održavanje i zastarjela oprema.

U HEP ODS-u, tvrtki koja je odgovorna za održavanje elektroenergetskog sustava i kvalitetu isporučene električne energije svim krajnjim kupcima, te navode odlučno odbacuju.

Dvije lokacije

- U Zagrebu su se u kratkom vremenu dogodili kvarovi na dvije odvojene i tehnički nepovezane lokacije koji su prouzročili nestanak struje. Prvi kvar je bio na trafostanici, a u drugom slučaju riječ je o tri kvara na srednjenaponskom kabelu. Sustav nije pao zbog preopterećenosti ili zbog neodržavanja. U Dubrovniku je, pak, došlo do kvara na trafostanici, kojoj smo sada povećali kapacitet - tvrdi Ante Pavić, pomoćnik direktora HEP ODS-a. Nestanak struje u bolnici nije povezan s HEP-om jer je on posljedica kvara na bolničkoj trafostanici.

Pavić za Jutarnji list pojašnjava da se zapadni dio Zagreba električnom energijom opskrbljuje iz dvije velike trafostanice, na Jarunu i u Stenjevcu, koje su sa 17 kabela povezane sa 16 manjih trafostanica. Ispod zemlje prolazi četiri i pol kilometara dugačak srednjenaponski kabel koji povezuje trafostanice Jarun i Stenjevac. Upravo taj kabel pokazao se kao najproblematičniji, ističe Pavić. Prvi nestanak struje dogodio se 11., sljedeći 25., a treći 27. lipnja. Ispitivanja su pokazala da su se sva tri kvara dogodila upravo na tom kabelu.

- Kritični dio je između 1200 i 1500 metara kabela. Riječ je o lokaciji kod tržnice Jarun u Ulici Gordana Janovića i Kružnoj. Tu ćemo prokopati duž 300 metara i vidjeti koji je uzrok kvara - ističe Pavić, koji tvrdi da su reagirali iznimno brzo i u kratkom roku detektirali problem.

- Teško mi je govoriti o mogućem uzroku kvara. Ali čudno nam je da je na tom dijelu u kratkom vremenu došlo do čak tri proboja. No, više ćemo znati kad dođemo do kabela - tvrdi pomoćnik direktora HEP ODS-a. Radovi bi trebali početi danas.

Dva kvara

Na ove se kvarove nadovezao i kvar jednoj manjoj trafostanici 26. svibnja. - On nije povezan s kvarom na srednjenaponskom kabelu. Dogodila su nam se dva prolazna kvara na postrojenju. To nam se dogodilo prvi put. Ljudi su izašli na teren i zamijenili taj dio. Dio koji smo izvadili odvezen je u Končar i ovaj bismo tjedan trebali znati što je uzrok kvara - kaže Pavić. On demantira sve optužbe da su kvarovi na postrojenju ili kabelu posljedica neodržavanja ili stare opreme. To tvrde i stručnjaci s kojima je Jutarnji kontaktirao. U HEP ODS-u tvrde da se postrojenja redovito održavaju i moderniziraju te da to sigurno nije uzrok kvara. I pomoćnik direktora HEP ODS-a i drugi naši sugovornici tvrde da do kvarova sigurno nije došlo zbog preopterećenja sustava, odnosno uključivanja enormnog broja rashladnih uređaja usred velikih vrućina.

- Nikako. Sada kad su najveće vrućine i kad se uključuje velik broj dodatnih uređaja, sustav radi na otprilike 50 posto ispod maksimuma opterećenja - ističe Pavić.

Prema njegovim riječima, tehnički sustav u zapadnom dijelu Zagreba sada je sustav stabiliziran i ne bi trebalo doći do novih iskakanja. U Dubrovniku se, prema njegovim riječima, radio o sasvim drugoj stvari. U staroj gradskoj jezgri električne je energije nestalo 20. lipnja u večernjim satima i nije je bilo sljedećih više od 12 sati. Dubrovački gradonačelnik za sve je optužio ugostitelje zbog velikog broja klimatizacijskih i ostalih uređaja u tom dijelu grada.

- Nisu išli u HEP pitati koliko će uređaja ugraditi u svojim objektima. Nisu se zabrinuli nad time hoće li zbog uvođenja novih uređaja netko u gradu ostati bez struje - ustvrdio je gradonačelnik. I naši sugovornici tvrde da je u Dubrovniku problem potkapacitiranost sustava, koji ne može podnijeti veliku količinu novih uređaja. Prema njihovim tvrdnjama, kabeli koji su položeni na tom području premalog su kapaciteta, kao i trafostanica. Rješenje je, tvrde, ugradnja limitatora potrošnje električne energije ugostiteljima. Pomoćnik direktora HEP ODS-a indirektno potvrđuje ove navode. Naime, uzrok nestanka električne energije u Dubrovniku je bio kvar na manjoj trafostanici koja napaja staru jezgru grada. - Kvar je bio velik. Ugradili smo transformator veće snage i to bi trebalo biti rješenje - ističe Pavić. Na tvrdnje o preopterećenosti sustava samo je rekao da prate opterećenja te da je to lokalna priča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:55