SUĐENJE ZA AFERU INA-MOL

Hernadijev britanski odvjetnik ispitao Ježića koji je ostao pri svojem ranijem iskazu

 Goran Mehkek / CROPIX

Ponovljeno suđenje za aferu Ina-MOL u ponedjeljak je na Županijskom sudu nastavljeno ispitivanjem Uskokovok krunskog svjedoka Roberta Ježića koji je odgovaravši na pitanja britanskog odvjetnika drugooptuženog direktora MOL-a Zsolta Hernadija ostao pri svojem prijašnjem iskazu da je na račun svoje tvrtke primio pet milijuna eura koje je za bivšeg premijera Ivu Sanadera uplatio mađarski MOL te da bi mu taj novac predao da nije došlo do istrage.

Odgovarajući na pitanja odvjetnika Williama Boycea, Hernadijevog branitelja iz Velike Britanije, Ježić je izjavio kako bi pet milijuna eura predao Sanaderu da obojica nisu uhićeni 2010. godine, bez obzira što je znao za podrijetlo tog novca.

''Nisam bio zabrinut činjenicom da sam mogao biti terećen za pranje novca. Nisam bio svjestan pozadine tog novca početkom 2009. godine. Sve bilance i financijske transakcije bile su u nadležnosti Stephana Hurlimanna, direktora i prokuriste moje švicarske tvrtke Xenoplast. U njega sam imao potpuno povjerenje, a on mi nije posebno pojašanjavao stavke svih ugovora. Bilance nisam pratio, a odluka o spajanju Xenoplasta i Diokija također je bila Hurlimannova ideja'', kazao je Ježić.

Svjedok je dodao i da ''nitko nije uzeo ni lipe s računa na kojeg je MOL uplatio pet milijuna eura''.

Kako bi ubrzala suđenje, sutkinja Maja Štampar Stipić predložila je tužiteljstvu i obrani da se Ježićevo ispitivanje nastavi u utorak, no zbog spriječenosti Sanaderovih branitelja krunski Uskokov svjedok bit će ispitan u četvrtak.

U sudnicu doveden iz Remetinca

Sanader je u ponedjeljak prvi put nakon više od tri godine u sudnicu doveden iz zatvora u Remetincu gdje je završio nakon što mu je Vrhovni sud povisio kaznu u slučaju Planinska na šest godina.

Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada ju je ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:15