NAPADI NA LIJEČNIKE

HLS traži hitne izmjene Kaznenog zakona radi zaštite zdravstvenih radnika

 
Arhivska fotografija
 Marko Todorov / CROPIX

U povodu napada na zdravstvenog radnika na njegovu radnom mjestu u Kliničkoj bolnici Dubrava, koji se dogodio u nedjelju, Hrvatski liječnički sindikat (HLS) zatražio je u ponedjeljak od Vlade hitno pokretanje postupka izmjene Kaznenog zakona radi tretiranje napada na zdravstvenog radnika kao napada na službenu osobu.

Liječnički sindikat u pismu predsjedniku Vlade, ministrima zdravstva i pravosuđa, saborskom Odboru za zdravstvo i saborskim zastupnicima ističe kako je to samo jedan u nizu napada na liječnike i ostale zdravstvene radnike za vrijeme obavljanja njihova posla.

"HLS poziva Vladu, nadležna ministarstva i saborske zastupnike na hitnu reakciju zbog zaštite zdravstvenih djelatnika od agresije kojoj su izloženi na svojim radnim mjestima. Zdravstvene ustanove su svakodnevno poprišta verbalnih i fizičkih napada na liječnike i ostale zdravstvene djelatnike, a na naše apele, upozorenja i izvješća, koja smo dužni pismeno podnositi o incidentima, nema nikakvog odgovora niti reakcije", navodi u pismu predsjednika HLS-a Renata Čulinović-Čaić.

Ističe kako bi u vrijeme masovnog odlaska liječnika iz Hrvatske Vlada trebala aktivno i angažirano primjenjivati sve raspoložive mjere za zadržavanja liječnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj, za što dosadašnjom politikom nije iskazala interes.

"Upravo suprotno, odlazak liječnika se potencira nepriznavanjem reprezentativnosti liječnika u kolektivnom pregovaranju, neadekvatnim obračunom prekovremenog rada, a sada još i nepoduzimanjem bilo kakvih mjera u zaštiti naših života i zdravlja na radnom mjestu", poručili su iz HLS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 16:56