VRUĆI ZAKON O RADU

Hoće li biti referenduma odlučit će Ustavni sud

 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - HDZ se nastavlja “loptati” sa referendumom kojeg je zatražilo više od 800 tisuća građana. Najprije je Vlada Jadranke Kosor odluku o tome treba li referendum raspisati ili ne prebacila na Sabor, da bi na današnjoj sjednici saborski odbor za Ustav odlučio sve prebaciti na Ustavni sud.

HDZ-ova većina u Odboru donijela je naime, zaključak kojim predlaže Saboru da od Ustavnog suda zatraži donošenje odluke - treba li raspisati referendum odnosno ima li i dalje pretpostavki za njegovo raspisivanje budući da je Vlada povukla izmjene Zakona o radu .

Na taj način su elegantno na Ustavni sud prebacili donošenje političke odluke o referendumu. No, kada bi ona mogla biti donesena teško je reći budući da ne postoji zacrtan rok u kojem Sabor mora zatražiti očitovanje Ustavnog suda.

Oporbeni SDP i HNS i dalje ostaju čvrsto na stajalištu kako je Ustav i više nego jasan te kako Saboru, nakon što je skupljeno više od 10 posto potpisa, ne preostaje drugo nego raspisati referendum. Stoga su SDP i HNS preložili zaključak Saboru da se raspiše referedum sa predloženim referendumskim pitanjem, ali su ih vladajući nadglasali sa 7 naprama 6.

HDZ-ovo prebacivanje na Ustavni sud oporba je jednoglasno ocijenila kao bijeg od odgovornosti.

- Izmišljaju se najnevjerojatnije stvari kako bi se izbjegao referdum. To je prezir prema ljudima koji su dali svoj potpis za referendum. Njegovo je raspisivanje u nadležnosti Sabora i ovo prebacivanje na Ustavni sud znači da vladajući ne žele preuzeti odgovornost. Ovdje se radi o bijegu vladajućih od odgovornosti - ocijenila je HNS-ova Vesna Pusić, a isto tvrde i u SDP-u.

- Vladajući se svojski trude da do referenduma ne dođe i to zato jer znaju da će referendum biti glasanje o povjerenju Vladi - naglasio je Boris Šprem, a Ingrid Antičević pozvala je HDZ “skratite si muke, imajte malo dostojanstva i raspišite referendum”.

Čelnik SDP Zoran Milanović je kao i prije tjedan dana nekoliko puta ponovio kako je raspisvanje referenduma imperativno pitanje nakon što je to zatražilo 10 posto građana. Ocjenio je su kako su odredbe iz Ustavnog zakona o Ustavnom sudu kojim mu se daje pravo da arbitrira o svrsishodnosti referenduma - neustavne.

Od HDZ-ovaca se danas na Odboru osim predsjednika Odbora Vladimira Šeksa nije čulo niti riječi. A Šeks se pozivao upravo na Ustavni Zakon o ustvanom sudu prema kojem Ustavni sud nadzire ustavnost i zakonitost državnog referenduma.

Osim toga Šeks, je kao i prije tjedan dana njegovi stranački kolege , isticao kako je svrha prikupljanja potpisa za referendum bila sprječiti donošenje izmjena Zakona o radu.

- Vlada je povukla te izmjene te vladajući drže da su ispunjeni svrha i cilj - objašnjavao je Šeks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:08