NEVJEROJATAN PRIZOR

HOROR NA POZNATOM SPLITSKOM KUPALIŠTU Zadrijemao sam, a kad sam otvorio oči, doživio sam šok, zmije su izlazile iz stijena! Jedna je bila iza mene...

Arhivska fotografija
 Tom Dubravec / CROPIX

Nitko se živ ne bi želio naći u koži Splićanina koji se u srijedu poslijepodne, kupajući se na poznatom splitskom kupalištu, na stijenama između Zvončaca i plaže Ježinac, suočio sa - zmijama!

I to ne jednom, ne dvije, nego čak tri migoljava stvora nalazila su se oko njega u trenu kad su ga, zadrijemalog u hladovini, probudili uznemireni glasovi, piše Slobodna Dalmacija.

- Otvara san oči i čuja oko sebe ljude koji govore nešto na francuskom. Podiga san se u sjedeći položaj i nisam virova šta vidim ispred sebe: zmiju koja je povirila iz kamena, onako se uspravila u motu kobre, i gleda okolo! Uberem malo ispod nje još jednu, a onda skužim da Francuzi pokazuju iza mene. Iza mene se na stini nalazila treća! - ispričao je Slobodnoj Dalmaciji Splićanin.

- Na onom potezu između Zvončaca i Ježinca kupam se godinama, naravno da nisan ima pojma da se tu može ukazati bilo kakva zmija, niti mi je ikad itko nešto slično ispričao... - kazuje Splićanin Paško R.

- Već mi je uobičajeni mot doć posli posla, isplivat se dobro i zna mi se dogodit da me posli omami popodnevni drijemež, nije mi bilo guštije stvari nego mu se prepustiti! Sad više nisam siguran u to! - smije se Paško.

Kaže i kako mu je intiuitivno bilo jasno da nije riječ o zmijama otrovnicama, djelovale su mu više "onako poljske".

Čini se da bi mogla biti riječ o zmiji šilcu, latinskog naziva Latyceps Najadum Dahlii, koji voli suha, kamenita staništa, ponekad s grmljem i nešto guste vegetacije po kojoj se penje. Pojavljuje se na čistinama, u šumama, kraj obraslih zidova, te na kamenitim obalama, što odgovara kupalištu gdje je snimljen.

Šilac je, podaci kažu, aktivan danju i vrlo brz u usporedbi s ostalim poljaricama. Može ugristi kad ga se primi, ali nije otrovan za ljude. Za razliku od većine zmija, ne sikće.

Fotografije iz Splita pogledajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:47