NEVJEROJATAN PRIZOR

HOROR NA POZNATOM SPLITSKOM KUPALIŠTU Zadrijemao sam, a kad sam otvorio oči, doživio sam šok, zmije su izlazile iz stijena! Jedna je bila iza mene...

    AUTOR:
    • Marijana Klarić

  • OBJAVLJENO:
  • 05.07.2018. u 23:05

Split, 010812.
Uvala Jezinac.
Proslava 65. godisnjice ekoloskog drustva Jezinac.
Na fotografiji: detalji sa uvale Jezinac.
Foto:Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Arhivska fotografija

Nitko se živ ne bi želio naći u koži Splićanina koji se u srijedu poslijepodne, kupajući se na poznatom splitskom kupalištu, na stijenama između Zvončaca i plaže Ježinac, suočio sa - zmijama!

I to ne jednom, ne dvije, nego čak tri migoljava stvora nalazila su se oko njega u trenu kad su ga, zadrijemalog u hladovini, probudili uznemireni glasovi, piše Slobodna Dalmacija.

- Otvara san oči i čuja oko sebe ljude koji govore nešto na francuskom. Podiga san se u sjedeći položaj i nisam virova šta vidim ispred sebe: zmiju koja je povirila iz kamena, onako se uspravila u motu kobre, i gleda okolo! Uberem malo ispod nje još jednu, a onda skužim da Francuzi pokazuju iza mene. Iza mene se na stini nalazila treća! - ispričao je Slobodnoj Dalmaciji Splićanin.

- Na onom potezu između Zvončaca i Ježinca kupam se godinama, naravno da nisan ima pojma da se tu može ukazati bilo kakva zmija, niti mi je ikad itko nešto slično ispričao... - kazuje Splićanin Paško R.

- Već mi je uobičajeni mot doć posli posla, isplivat se dobro i zna mi se dogodit da me posli omami popodnevni drijemež, nije mi bilo guštije stvari nego mu se prepustiti! Sad više nisam siguran u to! - smije se Paško.

Kaže i kako mu je intiuitivno bilo jasno da nije riječ o zmijama otrovnicama, djelovale su mu više "onako poljske".

Čini se da bi mogla biti riječ o zmiji šilcu, latinskog naziva Latyceps Najadum Dahlii, koji voli suha, kamenita staništa, ponekad s grmljem i nešto guste vegetacije po kojoj se penje. Pojavljuje se na čistinama, u šumama, kraj obraslih zidova, te na kamenitim obalama, što odgovara kupalištu gdje je snimljen.

Šilac je, podaci kažu, aktivan danju i vrlo brz u usporedbi s ostalim poljaricama. Može ugristi kad ga se primi, ali nije otrovan za ljude. Za razliku od većine zmija, ne sikće.

Fotografije iz Splita pogledajte OVDJE.

Izdvajamo