OPASNA MISIJA

Hrvat u Afganistanu ranjen gelerom vlastite granate

Život nije ugrožen razvodniku Ivanu Husaru, trećem hrvatskom vojniku koji je u posljednja četiri mjeseca ranjen u mirovnoj misiji u Afganistanu
 Reuters

ZAGREB - Razvodnik Ivan Husar, pripadnik hrvatskog Operativnog mentorskog tima za vezu u Afganistanu, otpušten je iz bolnice i vraćen je u postrojbu nakon lakšeg ranjavanja gelerom iz granate.

Prebačen u ambulantu

Razvodnika je geler pogodio u lijevu butinu tijekom vježbe bojnog gađanja iz bacača granate. Ministarstvo obrane priopćilo je da se ranjavanje dogodilo 30. prosinca prilikom redovite pripreme za zadaće nedaleko od kampa Shanen u blizini Mazar-e-Sharifa.

Prva pomoć pružena mu je na mjestu događaja, odakle je prebačen u američku ambulantu u kampu Mike Spann, a nakon toga u bolnicu ANA-e u kampu Shaheen, pa u bolnicu u kampu Marmal, gdje je u potpunosti zbrinut.

Riječ je o geleru granate 40 mm koja se ispaljuje iz bacača ispod cijevi puške. Prema neslužbenim informacijama, razvodnik je pucao iz jedne od američkih jurišnih pušaka. Nakon ispaljivanja i kasnijeg udara u tvrdu podlogu dogodio se tzv. rikoše te je jedan manji geler ozlijedio razvodnika.

U posljednja četiri mjeseca ovo je već drugo ranjavanje hrvatskih vojnika prilikom uvježbavanja. U rujnu su u Chancharanu lakše ranjena dva vojnika od kuglica iz ručne bombe. Prilikom uvježbavanja bacanja bombi vojnici su također ozlijeđeni od posljedica tzv. rikošea.

Napad u srpnju

Posljednji napad talibana na hrvatske vojnike u Afganistanu dogodio se u srpnju prošle godine. Osam pripadnika HV-a prilikom obuke afganistanskih vojnika, na sjeveru zemlje, napadnuto je granatama iz ručnih bacača. Vojnici su bili u oklopljenim vozilima, što im je najvjerojatnije spasilo živote. Nitko tada nije ozlijeđen, a pričinjena je materijalna šteta na vozilima.

DOSADAŠNJI NAPADI

9. mj. 2006. napad pješačkim oružjem na skupinu vojnika iz sastava OMLT-a. Bez ozlijeđenih

11. mj. 2006. kod Kandahara u napadu ranjen skupnik Špehar

8. mj. 2007. kod Dahane napadnuto 14 vojnika. Nema ozlijeđenih

5. mj. 2007. eksplozivnom napravom napadnuto pet vojnika kod Kunduza. Bez ozlijeđenih

7. mj. 2009. na 8 vojnika u vozilima ispaljene granate. Bez ozlijeđenih





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:00