VELIKO ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Hrvati bi izbore odmah i više se uzdaju u Boga nego u oporbu

Da se izbori održe odmah, što želi 58,3 posto građana, izborni bi prag, uz dvije najjače stranke, prešao još samo Čačićev HNS
Zagreb, 190311. Jurisiceva ulicaDvanaesti po redu protuvladin prosvjed tzv. Facebook grupe poceo je u 18 sati na Cvjetnom trgu poslije cega su prosvjednici krenuli u povorci gradom.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovacev / CROPIX

ZAGREB - Uvjerljiva većina hrvatskih građana izbore želi odmah, odnosno što je prije moguće: 58,3 posto građana Hrvatske želi izbore u lipnju, pokazuje istraživanje javnog mnijenja agencije Mediana Fides.

Rezultati telefonske ankete koju je agencija provela za Jutarnji list od 16. do 18. ožujka pokazuje da većina hrvatskih građana izbore želi što prije, završili mi pregovore o pristupanju Europskoj Uniji u lipnju ili tek na jesen.

I EU ispred oporbe

Manjina građana spremna je sadašnjoj Vladi dati još nekoliko mjeseci: 16,6 posto građana smatra da je optimalno vrijeme za izbore u rujnu, nakon očekivano uspješne turističke sezone, na što, čini se, računaju i u HDZ-u, gdje još smišljaju kad bi za njih bilo najpovoljnije zakazati datum izbora. Nešto manje od 14 posto građana bi izbore u prosincu, a najmanje, 11,2 posto, želi da ova Vlada odradi mandat do kraja i da se izbori raspišu pri kraju zakonskog roka, u veljači 2012. godine.

Istraživanje agencije Mediana Fides potvrđuje da je nezadovoljstvo građana ogromno i da ih većina ne vidi tko bi zemlju mogao izvući iz sadašnje teške gospodarske i socijalne situacije.

Na pitanje tko bi prema vašem mišljenju mogao riješiti situaciju u Hrvatskoj, čak 19 posto ih odgovara da je to - Bog. Da je to Vlada, vjeruje tek 15,3 posto ispitanih, a u opoziciju vjeruje jedva 4,6 posto ispitanih. Više ih vjeruje da bi Europska Unija mogla riješiti situaciju u Hrvatskoj - 11,8 posto ispitanih - a najbrojniji su oni koji vjeruju da je sudbina države u rukama građana, kako je odgovorilo 32,7 posto ispitanih.

Debakl seljaka

Od stranaka SDP je najpopularniji sa 26,7 posto ispitanih koji se izjašnjavaju kako bi glasali za vodeću oporbenu stranku da su danas izbori. HDZ je drugi, sa 15,1 posto glasova ispitanika, no mnogo je više onih koji nisu izabrali nikoga: čak 19 posto ispitanika nije htjelo odgovoriti na to pitanje, a 15,9 posto ih je neodlučno i ne zna kome bi dali glas.

Omjeri popularnosti dvije najjače stranke ostaju slični kao u posljednjim rezultatima Crobarometra iz kraja veljače (SDP 29 posto, HDZ 22 posto) i Crodemoskopa s početka ožujka (29,9 za SDP, 19,2 posto za HDZ).

Prema ovoj anketi, koja dakle uračunava i glasove neodlučnih i onih koji odbijaju odgovoriti, prag bi prešla samo još Hrvatska narodna stranka, s pet posto glasova. Iza HNS-a slijede umirovljenici, odnosno HSU sa 3,1 posto, a HSLS Darinka Kosora dobio bi tek 2,2 posto, isto kao i Glavašev HDSSB. Ako je vjerovati ovoj anketi, pravi debakl na izborima očekuje HSS Josipa Friščića: za njih bi glasalo tek 1,3 posto građana Hrvatske, što je manje od glasova na koje bi mogao računati HSP (1,5 posto) i na Istru ograničeni IDS (1,8 posto). Posljednje istraživanje Crobarometra također je pokazalo kako popularnost HSS-a klizi nadolje, no dok je u tom istraživanju HSS bio šesta stranka, prema rezultatima Mediane pao je na deveto mjesto, debelo ispod izbornog praga.

Kerumova propast

Ispitanicima je na popisu ponuđenih odgovora bila i lista Milana Bandića koja je dobila 0,5 posto njihovih glasova te Kerumova lista, za koju se nitko nije izjasnio. Ostala istraživanja bilježe rast popularnosti najmlađe hrvatske političke stranke, Laburista Dragutina Lesara koja se diže na valu prosvjeda.37,5 posto građana je Vladu Jadranke Kosor ocijenilo sa jedinicom, 28,2 posto sa dvojkom, 20,8 posto sa trojkom,7,7 posto sa četvorkom i 4 posto peticom. 1,8 posto se nije izjasnilo.

Tko je prema vašem mišljenju kriv za lošu situaciju u Hrvatskoj?

Korumpirani državni dužnosnici 41,2%

Vlada 38,3%

Građani Hrvatske 7,5%

Pravosuđe 3,0%

Globalna recesija 1,7%

Mediji 1,5%

Opozicija 1,1%

Nešto drugo 5,7%

Tko bi prema vašem mišljenju mogao riješiti situaciju u Hrvatskoj?

Građani Hrvatske 32,7%

Bog 19,0%

Vlada 15,3%

Europska Unija 11,8%

Pravosuđe 9,2%

Opozicija 4,6%

Mediji 0,5%

Nešto drugo 6,8%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:30