VRHUNAC NEZADOVOLJSTVA U HRVATSKOJ

Hrvati uvjereni: Političari ne rade za naše dobro

Ukupno zadovoljstvo građana državom na najnižim je vrijednostima od lanjske veljače, otkad se provode istraživanja

ZAGREB - U svojoj državi Hrvati su najzadovoljniji razinom osobne sigurnosti od kriminala, a najnezadovoljniji radom političkih stranaka i brigom vlasti za dobrobit građana.

Pokazalo je to istraživanje Nacionalni indeks sreće agencije Hendal i časopisa Banka, koje je mjerilo kako država utječe na kvalitetu života građana, a provedeno je tijekom travnja i svibnja na reprezentativnom uzorku od 529 građana Hrvatske.

Ukupno zadovoljstvo građana državom na najnižim je vrijednostima od lanjske veljače , otkad se istraživanja provode. Na ljestvici od nula do sto bodova ispitanici su zadovoljstvo državom izrazili skromnim 41 bodom, dok je to zadovoljstvo do lanjskog rujna bilo na prosječna 54 boda.

Ogorčeni Dalmatinci

Najveće nezadovoljstvo ispitanici su izrazili kad je riječ o radu političkih stranaka u interesu građana. Jedino to područje nije dobilo ni prolaznu ocjenu: prosječna ocjena građana za nastojanja političkih stranaka da nam život učine boljim i lakšim je 1,90. Pritom niti jedan jedini ispitanik nije rekao da je u potpunosti zadovoljan radom političkih stanaka, dok ih čak 71 posto kaže da nisu zadovoljni.

Građani nisu mnogo zadovoljniji ni brigom koju vlast pokazuje za njihovu dobrobit - 35 posto građana izrazito je nezadovoljno brigom vlasti, a još 29 posto ih je “samo” nezadovoljno. I radom političkih stranaka i brigom vlasti najnezadovoljniji su radnici u dobi od 25 do 44 godine te stanovnici Dalmacije.

Omražena državna administracija na četvrtom je mjestu ljestvice najvećeg nezadovoljstva građana, s prosječnom ocjenom 2,19. Gotovo 60 posto ispitanih odnos administracije prema onima kojima bi trebala služiti smatra neprihvatljivim, dok ih je manje od pet posto zadovoljno.

Korupcija u državi

Unatoč brojnim započetim procesima zbog korupcije i sukoba interesa, građani nisu zadovoljni kako se vlast odnosi prema sukobima interesa. Točno 57 posto ispitanika kaže kako nisu zadovoljni, pri čemu prednjače stanovnici Dalmacije.

I odnos drugih zemalja prema Hrvatskoj muči naše građane, jer ih 45 posto misli da taj odnos nije zadovoljavajući. Samo 8,5 posto ispitanika zadovoljno je tretmanom koji Hrvatska ima u međunarodnoj zajednici.

Zadovoljstvo građana osobnom perspektivom daleko je veće nego zadovoljstvo brigom vlasti, države i političara. Više od polovice građana zadovoljno je perspektivom koju oni i njihovi bližnji imaju u Hrvatskoj, pri čemu su najzadovoljniji učenici i studenti te građani Istre i Primorja. Ipak, prilike za pristojan život u Hrvatskoj nezadovoljavajućim ocjenjuje čak 59 posto građana. Očekivano, najzadovoljniji su stanovnici najbogatijih županija, na čelu s Istrom, te stanovnici malih mjesta s manje od 2000 stanovnika.

Osjećaj sigurnosti

Stupnjem ravnopravnosti različitih skupina građana u hrvatskom društvu nije zadovoljno 35 posto građana. Najzadovoljniji su mladi u dobi do 24 godine, dok najveći stupanj nezadovoljstva pokazuje srednja generacija. Međutim, ovom su kategorijom građani gotovo najzadovoljniji, jer se smjestila na drugo mjesto, odmah nakon osobne sigurnosti od kriminala. Podjednak se broj građana - oko 30 posto - osjeća potpuno sigurno ili potpuno nesigurno kad je kriminal u pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:09