SPOR S DEŽELOM

'HRVATSKA ĆE UĆI U EU 1. SRPNJA! SLOVENIJA VAS NEĆE BLOKIRATI' U subotu ekskluzivni intervju sa povjerenikom Füleom

Povjerenik za proširenje EU kaže kako je krajnje vrijeme da se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje

ZAGREB - Štefan Füle, povjerenik Europske Unije za proširenje i europsko susjedstvo, za Jutarnji list je rekao kako vjeruje da je nedavni sastanak u Bruxellesu hrvatske ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić i njezinog slovenskog kolege Karla Erjavca uvod u rješenje “koje je hitno potrebno”.

U razgovoru za subotnji Magazin Jutarnjeg lista povjerenik Füle rekao je kako je krajnje vrijeme da se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje te da Slovenija ispuni svoju preuzetu obvezu, i na vrijeme ratificira hrvatski pristupni Ugovor. Na pitanje radi li Komisija na nekom planu B, odnosno kako postupiti u slučaju eventualne slovenske blokade, Füle je rekao kako ne rade na tim planovima, već računaju na to da će Hrvatska u predviđenom roku ući u EU.

Füle govori i o izvještaju iz monitoringa koji će Komisija objaviti krajem ožujka i koji neke države članice čekaju kako bi dovršile proces ratifikacije hrvatskog pristupnog Ugovora. Izrazio je uvjerenje kako će Hrvatska, kako se izrazio, čistih računa ući u EU te da neće biti nikakvih mehanizama monitoringa nakon ulaska u članstvo.

- Sav naš posao i suradnja s hrvatskom Vladom je da oni daju rezultate u ispunjavanju svih preuzetih obveza do 1. srpnja, tako da ne bude potrebe ni za kakve mehanizme monitoringa nakon toga, kako god ih mi zvali, CVM minus, CVM plus ili nešto treće. Uvjeren sam da će u preostalim tjednima hrvatske vlasti dati rezultate u rješavanju preostalih pitanja i da naš izvještaj neće propustiti priliku naglasiti jasnu poruku oko nedvojbene hrvatske spremnosti za članstvo - rekao je on.

Povjerenik Štefan Füle, govoreći o porukama iz prijašnjeg sveobuhvatnog izvješća monitoringa Hrvatske, gdje je spomenuto deset uvjeta koji se moraju ispuniti, što je kod nekih država izazvalo čak i sumnje da će Hrvatska na vrijeme biti spremna, rekao je kako je tada cilj bio “oglasiti zvono za buđenje Zagrebu, a ne Bundestagu” i dodao kako misli da je poruka dobro shvaćena i u Hrvatskoj i u državama članicama Europske Unije.

Povjerenik za proširenje Europske Unije također je poručio hrvatskim političarima da i ubuduće, nakon članstva, imaju na umu preuzetu obvezu da svojim susjedima ne postavljaju prepreke zbog bilateralnih prijepora.

Cijeli intervju možete pročitati u subotnjem Magazinu Jutarnjeg lista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:25