POTROŠNJA IZ FONDOVA

Hrvatska i Slovenija jedine nisu raspisale natječaje za novo programsko razdoblje

‘Moguće da je to zbog činjenice da je jako dugo trajao period pregovaranja, ali neki drugi objektivni razlozi nisu nam poznati‘

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/CROPIX

Hrvatska je dosad potrošila 93 posto od 10,6 milijardi eura iz strukturnih fondova za programsko razdoblje 2014.- 2020., a usprkos dosadašnjim kritikama kako nam povlačenje novca iz fondova baš i ne ide, u EU Komisiji zadovoljni su napretkom.

No, kako se moglo čuti na briselskim hodnicima koje ovaj tjedan obilaze brojni sudionici 21. Tjedna regija i gradova, Hrvatska je, uz Sloveniju, trenutno jedina u Uniji koja dosad nije raspisala niti jedan natječaj za novo programsko razdoblje, a da u Komisiji pritom za to ne mogu pronaći nikakvo obrazloženje.

"Moguće da je to zbog činjenice da je jako dugo trajao period pregovaranja, ali neki drugi objektivni razlozi zašto je to tako nisu nam poznati", kažu neki sugovornici.

Kad su u pitanju Europski razvojni regionalni fond i Kohezijski fond, Hrvatska u razdoblju do 2020. također stoji dobro - potrošeno je 88 posto sredstava od alociranih 6,8 milijardi eura, a u Komisiji ne strahuju zbog preostalih 12 posto za koje tvrde da će definitivno biti utrošeni do kraja godine.

Neki od projekata koji neće stići biti završeni u ovom razdoblju bit će fazirani odnosno prebačeni u sljedeće, saznaje Jutarnji.

Također, zbog inflacije i rasta troškova, mnogi projekti u konačnici će biti skuplji nego što je to bilo planirano, što je posebno izraženo kod Hrvatske kod koje je uglavnom riječ o infrastrukturnim projektima. Zanimljivo, najveća poskupljenja troškova zabilježena su kod vodovodnih projekata, znatno veća nego kod prometnih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2023 13:26