DOMAĆI SERVIS

HRVATSKA KONKURENCIJA AIRBNB-U Spotie je pravi ‘viber’ za hotele i zimmer frei

Dostupan je na svim platformama i potpuno besplatan, bilo za iznajmljivače ili za one koji traže smještaj u nekom gradu

Hrvatski servis Spotie ima ozbiljne ambicije napasti svjetski poznate servise Booking.com i Airbnb. U samo mjesec dana od lansiranja aplikacije za iznajmljivanje privatnog i hotelskog smještaja bez naplate provizije već su dosegnuli brojku od 400 iznajmljivača i više od 150 tisuća pregleda.

SnoozeNews

Iza aplikacije Spotie stoji ekipa iz hrvatske start-up tvrtke Typing, koju su prije dvije godine u Dubrovniku osnovali Marjan Žitnik i Lukša Jakobušić. Tvrtka se bavi razvojem modernih aplikacija, dizajnom i menadžmentom na društvenim mrežama. Već imaju nekoliko uspješnih projekata, među kojima je i aplikacija SnoozeNews koja broji više od 40.000 preuzimanja, i vjerojatno najcool ured u Dubrovniku. Sa servisom Spotie ruše cijeli poslovni model posredovanja između iznajmljivača smještaja i korisnika uz naplatu provizije na kojem su stvoreni globalni servisi kao što je Booking.com.

- Iznajmljivači su suočeni s visokim provizijama rezervacijskog sustava koji se kreću od tri do čak 18 posto, na što svake sezone troše i više tisuća eura. Mi uvodimo ‘viber’ među iznajmljivače jer je vrijeme da i u toj industriji sve postane transparentno, jednostavno za korištenje i besplatno - ističe Marjan Žitnik, jedan od suosnivača tvrtke Typing.

Novi poslovni model

Servis Spotie dostupan je na svim platformama i potpuno besplatan, dakle bez ikakvih provizija, bilo za iznajmljivače ili one koji traže smještaj. Poslovni model za sada temelje na pozicioniranju “Jump to Top”, odnosno mogućnosti iznajmljivača da za 0,99 eura plati skok na vrh pretrage u zadanom gradu, što će mu u određenom vremenu, dok istu opciju ne uplati netko drugi, osigurati bolju vidljivost i šansu za rezervaciju. Međutim, i Marjan Žitnik priznaje da taj model monetizacije nije dovoljan pa su u pregovorima s nekoliko inozemnih i domaćih investitora kako bi osigurali daljnji razvoj servisa i jači proboj na svjetskom tržištu.

Direktan pristup

Cilj je da Spotie uđe među top svjetske aplikacije za ugovaranje smještaja. Kao prednost u odnosu na ostale na tržištu, u Typingu ističu jednostavnost korištenja servisa uz direktno rezerviranje. Naime, gost direktno stupa u kontakt s iznajmljivačem, pozivom na mobitel ili e-mailom, što znači da se ne mora registrirati u sustav, unositi osobne podatke ni broj kreditne kartice da bi obavio rezervaciju.

- Istraživali smo i primijetili da su se navike gostiju promijenile. Većina ciljane publike, posebno mlađi korisnici, odluku o smještaju donose na temelju fotografija, besplatnog interneta i cijene. Sve više se koristi i opcija last minute rezerviranja jer znaju da postoji mnogo ponuda o dostupnom smještaju na internetu - pojašnjava Žitnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:30