PUNE TORBE BIJELOG

Hrvatski pomorac za šverc kokaina dobio 7 godina zatvora

Branimir Orač iz Novog Vinodolskog početkom je godine uhićen u JAR-u s rekordnom količinom kokaina od 230 kilograma
 AFP

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA - Branimir Orač, hrvatski pomorac uhićen krajem siječnja ove godine u Južnoafričkoj republici zbog krijumčarenja kokaina, osuđen je na sedmogodišnju kaznu zatvora.

Podsjetimo, u Oračevoj je kabini na brodu 'Senator' u južnoafričkoj luci Durban pronađeno čak 230 kilograma kokaina. Droga je bila skrivena u putnim torbama i koferima, a nakon završetka policijske istrage, Johan Booysen, šef jedinice za borbu protiv organiziranog kriminala, izjavio je kako to jedna od najvećih zapiljena u povijesti Južnoafričke Republike.

Orač, inače iz Novog Vinodolskog, na suđenju je priznao krivicu za švercanje droge. U svoje je svjedočenju objasnio kako mu je u listopadu 2008. godine u Buenos Airesu prišlo nekoliko članova posade koji su mu ponudili brzu zaradu u obliku švercanja kokaina u Europu. Ponudu je, navodi, prihvatio jer su mu trebali novci.

U dogovoru s nadređenima, 'robu' je upakirao u vodootporne ruksake koje je trebao 'dostaviti' do mora na području Gibraltara. Međutim, policija ga je presrela u Južnoafričkoj Republici gdje je uhićen i gdje mu se sudilo. Dobio je kaznu od ukupno 12 godina zatvora, no pet godina kazne je uvjetno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:21