SLUČAJ ŠLJUNAK

I bivši direktor marketinga Osijek-Koteksa u pritvoru

OSIJEK - Predsjednik uprave Osijek-Koteksa Drago Tadić (50) priveden je u nedjelju poslijepodne istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku na zahtjev USKOK-a, a osim njega priveden je i Damir Ivić (43), bivši direktor marketinga i trgovine u Osijek-Koteksu, koji je u osječkom sjedištu USKOK-u ispitan još u subotu navečer. Obojici im je sinoć određen pritvor od 30 dana.

USKOK je osim njih istragom obuhvatio i privatnog poduzetnika Ramiza Pandžića (41), koji je zapravo USKOK-u prijavio Tadića i Ivića optuživši ih da su od njega tražili i dobivali mito kako bi mogao raditi kao njihov kooperant na nabavi materijala za gradnju autocesta u Slavoniji.

Mjenice bez pokrića

USKOK ih sumnjiči za kaznena djela primanja mita u gospodarskom poslovanju, zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje i pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

Tako je od prosinca 2004. do 30. prosinca 2006. godine Pandžić isplatio 2,6 milijuna kuna provizije Tadiću i Iviću za isporučeni šljunak ukupne vrijednosti 64,1 milijun kuna.

Osim toga, Osijek-Koteks je prema Tadićevu nalogu izdao Pandžićevoj tvrtki mjenice vrijedne 31,5 milijuna kuna bez ikakvih instrumenata osiguranja, koje je ovaj potom eskontirao u raznim bankama, a Tadiću isplatio proviziju od 2,2 milijuna kuna.

Oštećen i proračun

Tadić je također ponudio Pandžiću kupovinu automobila vrijednog 400 tisuća kuna, s time da 300 tisuća uplati na račun Osijek-Koteksa, a ostalih 100 tisuća da Tadiću na ruke.

Uz to, Dragu Tadića i Damira Ivića se sumnjiči i za protupravnu isplatu otpremnine od 671 tisuće kuna. Toliko je naime Ivić tražio od Tadića kao uvjet za sporazumni raskid ugovora, a Osijek-Koteks mu je to i isplatio unatoč tome što temeljem ugovora o radu nije imao pravo na otpremninu u slučaju sporazumnog prekida ugovora. U toj transakciji Osijek-Koteks je oštećen za 550 tisuća kuna, a državni proračun za 121 tisuću kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:40