OBUSTAVLJENA LINIJA

I DALJE NIJE JASNO ŠTO ĆE BITI S TALIJANIMA 'ZATOČENIMA' NA 'MARKU POLU' U karantenu ne žele, doma ne mogu, u tijeku pregovori na nacionalnoj razini

 
 Nikola Vilić / CROPIX

Prošlo je više od osam sati od kada je devetero Talijana pristiglo brodom Marko Polo iz Ancone u Splitu. Nazad vjerojatno istim putem i prijevoznim sredstvom neće moći, jer je Jadrolinija obustavila tu liniju, a navodno u 15-dnevno karantenu u hotel Zagreb - ne žele, piše Slobodna Dalmacija.

Što će se dalje s tim ljudima događati, dožupan Luka Brčić upravo je otkrio na presici koju je sazvao županijski krizni stožer.

- Uz sugestiju Sanitarnog inspektora 46 hrvatskih državljana poslano je kući u izolaciju. Ostali državljani RH i stranci će biti, ukoliko bude potrebe, upućeni u karantenu.

Na nacionalnoj razini trenutno traju pregovori da stranci budu vraćeni u luku isplovljavanja. Ako ostanu ovdje, Splitsko-dalmatinska županija je osigurala dovoljan broj mjesta u karanteni i ta mjesta zadovoljavaju sve standarde, kazao je Luka Brčić.

Dodao je kako su kapaciteti u karanteni dostatni i ako bude potrebe postoji mogućnost i širenja istih. Na Duilovu može biti smješteno do 100 ljudi, a Brčić je kazao kako rade na osiguravanju prostora i u drugim krajevima županije za eventualnu karantenu.

Kako piše Slobodna Dalmacija, na novinarsko pitanje, zašto je trajekt iz Ancone sinoć isplovio i zašto su talijanski državljani pušteni na brod, Brčić je kazao kako je to viša razina.

- Županijski stožer nije tu mjerodavan. Možemo jednako konstatirati kao i vi i voljeli bi da se to nije dogodilo.

Dakle, ukupno je na brodu bio 91 putnik, 46 ih je pušteno u samoizolaciju, a na trajektu Marko Polo trenutno se nalazi devet naših državljana koji nemaju mogućnost smještaja u samoizolaciju i 36 stranaca, od toga devet Talijana.

Premda je jutros bilo rečeno da će svi stranci biti dopraćeni na granicu s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom, novinari su upitali dožupana Brčića što se u međuvremenu promijenilo.

- Svi ljudi koji će biti smješteni u samoizolaciju i karantenu imaju poseban način osiguravanja prijevoza. Što se tiče BiH, nemamo pozitivne informacije s njihove strane da bi se oni obvezali preuzeti svoje sugrađane i zato će biti upućeni u karantenu. Dakle, postoje samo dva načina - samoizolacija i karantena.

Eventualno, ako bude mogućnost, da strance prihvati Italija - kazao je Brčić. Na pitanje kako će se putnici vratiti u Italiju ako Marko Polo večeras neće isploviti iz luke.

- Pregovori su u tijeku na višoj nacionalnoj razini - odgovorio je.

U Vladi je u tijeku sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s nadležnim ministrima te članovima Stožera civilne zaštite RH nakon čega bi se trebalo znati više o sudbini 'zatočenih' putnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:45