POVEĆANJE OD 1600%

U SPLITSKE LJEKARNE KONAČNO DOŠLE MASKE, ALI TO JE JEDINA DOBRA VIJEST Građani ostali u šoku kada su čuli koliko koštaju

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Proteklih tjedana u ljekarnama se nisu mogle naći maske za lice, no, bilo ih je u oglasnicima i cijena im je otišla u nebo. Svi su se zgražali nad nemoralnim postupcima pojedinaca koji su jeftino nabavili maske, a skupo ih prodavali, piše Slobodna Dalmacija.

Provjerili smo kakvo je stanje danas u privatnim i javnim ljekarnama.

U većini privatnih ljekarni nikakvih maski nema, a ljekarnice su nam rekle da ne znaju hoće li ih uopće dobivati.

No, maski ima u Ljekarnama Splitsko dalmatinske županije.

- Cijela kutija maski dođe vam 350 kuna za 50 komada. Ne morate uzimati cijelu kutiju, možete i samo jednu masku po cijeni od sedam kuna - rekla nam je ljubazna ljekarnica.

Nismo vjerovali što nam gospođa govori, pa smo upitali: Jesmo li dobro čuli, 350 kuna?!

Ljekarnica je samo kimnula glavom i rekla da joj je žao, ali da je cijena takva.

Dakle, kutija od 50 maski je prije zapadala 20 kuna, a sad je - 350?!

Njena kolegica je dodala da ljekarna ne formira sama cijenu nego su cijene u nabavi povećane, a što se odrazilo i na konačnu cijenu u ljekarni.

Cijene maski su prije bile između 30 i 40 lipa, a sada su, da budemo precizni, šest kuna i 92 lipe, pa kutija košta 346 kuna. To je nevjerojatno povećanje od 1600 posto!!! Komercijalno ime maski je - "Ajsia".

Jednu ljekarnicu koja već dugo radi u svojoj privatnoj ljekarni smo upitali kako je moguće da su cijene tolike. I ona nam je rekla da su cijene povećane u nabavi, a što se odmah odrazilo i na krajnjeg korisnika. Tvrdi da Ljekarne Splitsko dalmatinske županije nisu krive.

- To vam je zakon ponude i potražnje. Potražnja je golema, a ponude praktički i nema. I onda cijene idu u nebo. O svemu bi trebalo pitati dobavljače i proizvođače samih maski - kaže nam ta gospođa, te dodaje: "Netko zarađuje i na bolesti, ništa nova...".

Napomenimo i da su maske jednokratne i čim se navlaže treba ih baciti, tako da bi jedna obitelj kutiju od 50 maski - u slučaju aktivnog korištenja - mogla iskoristiti u roku od 48 sati. I onda opet u ljekarnu po kutiju od 350 kuna.

Stručnjaci pak napominju da maske prvenstveno služe da oboljeli ne širi zarazu, dok je učinkovitost kod zaštite zdravih ljudi dvojbena. Naime, dio stručnjaka navodi da ne pomažu, dok drugi pak kažu da mogu pomoći, ali trebaju prekrit i nos i usta, te se trebaju često mijenjati.

Slobodna Dalmacija kontaktirala je Ljekarne Splitsko-dalmatinske županije radi komentara i objavit će ga čim ga dobiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:33