IZJEDNAČENE OBAVEZE

I gay parovi će prije razvoda morati na postupak mirenja

Milanka Opačić inzistira da gay parovi prođu istu proceduru kao hetero parovi
 Goran Mehkek / Cropix

Zakon o životnom partnerstvu koji prvi put u cijelosti regulira obiteljski život istospolnih parova trebao je biti donesen na prošloj sjednici Vlade u srijedu, ali je u zadnji trenutak povučen.

Iako je ministar uprave Arsen Bauk, čije je Ministarstvo zaduženo za izradu Zakona, samo nekoliko sati prije sjednice Vlade na Hrvatskom radiju najavio da će se Zakon o životnom partnerstvu naći na sjednici, uži kabinet je odlučio drugačije.

Kako neslužbeno doznajemo, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je bila ta koja je povukla zakon. I to zato što joj je bio sporan članak koji regulira postupak raskida životnog partnerstva.

Naime, gay parovi su u sadašnjoj verziji zakona na neki način bili privilegirani jer su se, prema ovoj verziji zakona, mogli rastati sporazumnim pristankom samo pred matičarom bez uplitanja suda.

Prema članku 29. zakona, definirana su bila tri stavka kod “rastave” gay parova.

Sporan je bio treći stavak koji je omogućavao da se postupak raskida ubrza i da se smanje troškovi na način da se gay parovi mogu sporazumno rastati pred matičarom i izbjeći sudovanja i plaćanje pristojbi.

U konačnoj verziji zakona taj će se stavak brisati pa će gay parovi prolaziti postupak rastave kao i heteroseksualni bračni partneri, što znači da će morati prolaziti i postupak mirenja. Time se zapravo gay parovi u potpunosti izjednačavaju s heteroseksualnima, osim činjenice da ne mogu posvajati djecu.

LGBT udruge, kažu, nemaju ništa protiv tih izmjena. Samo im je neobično to da se nabrzinu mijenja točka koja je bila prva definirana, i to još prije godinu i pol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:07