RAZLOG ZA PONOS

HRVATSKA BOLJA OD NORVEŠKE, FINSKE I NIZOZEMSKE! Baukov zakon nas doveo na vrh liste ‘gay friendly’ država

Hrvatska osigurava 71 posto prava LGBT zajednici, što je više od, primjerice, razvijenijih država poput Norveške i Nizozemske
 CROPIX

Hrvatska je pozicionirana na visoko peto mjesto ljestvice od 49 europskih država, napravljene na temelju razine prava LGBTIQ zajednice. Kako je objavila ILGA-Europe, krovna europska organizacija koja okuplja više od 400 LGBTIQ udruga, Hrvatska osigurava 71 posto prava - više od, primjerice, Norveške, Finske i Nizozemske.

Na vrhu ljestvice, ispred Hrvatske, nalaze se Velika Britanija (86 posto), Belgija (83 posto), Malta (77 posto) i Švedska (72 posto), a najnižu razinu prava LGBT populacija ostvaruje u Azerbajdžanu, Rusiji, Armeniji i Ukrajini - manje od deset posto.

Kriterij ocjenjivanja

- Zakon o životnom partnerstvu sigurno je značajno popravio razinu prava LGBT osoba u Hrvatskoj i stavio nas uz bok zemalja s kojima bismo i po nekim drugim pokazateljima voljeli biti izjednačeni. Jesmo li baš na petom ili nekom drugom mjestu, ovisi o kriterijima po kojima smo ocjenjivani - kaže ministar uprave Arsen Bauk, koji se javio s međunarodnog foruma “Suzbijanje zločina iz mržnje” održanog u Budvi u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije. Rang-lista je sastavljena na temelju šest osnovnih kriterija: jednakost i nediskriminacija, obitelj, zločin iz mržnje, zakonsko prepoznavanje roda uz poštivanje tjelesnog integriteta, sloboda okupljanja, udruživanja i izražavanja te azil. Hrvatska je najvišu razinu (100 posto) ostvarila na području slobode izražavanja jer se događaji poput Povorke ponosa održavaju bez državne opstrukcije, udruge slobodno djeluju i ne postoji zakon kojim bi se ograničavale bilo kakve manifestacije.

Slučajevi nasilja

- Hrvatska je strelovito napredovala na mapi o stanju LGBT prava, no još smo jako daleko od pune primjene svih pozitivnih propisa, kao i od pune jednakosti i prihvaćanja LGBTIQ osoba. U tom smislu, Hrvatska je u samom europskom vrhu kada govorimo o broju slučajeva nasilja protiv LGBT osoba - kaže Marko Jurčić iz Zagreb Pridea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:45