ŽIVOTNI PARTNERI

ISTOSPOLNI BRAKOVI U HRVATSKOJ Matičari: Gay vjenčanja su dirljiva, diskretna i decentna

Kad oni iziđu iz matičnog ureda ili gradske vjenčaonice, ne očekuju razdraganu svitu koja će ih posipati konfetama, rižom i laticama ruža. Dapače, u pravilu su najsretniji ako to obave bez ikakve pompe, odnosno u tajnosti. Riječ je o istospolnim parovima kojima Zakon o životnom partnerstvu, donesen u kolovozu prošle godine, omogućuje da se vjenčaju, to jest upišu svoju vezu kod matičara.

Na taj su se čin, u ovih proteklih devet mjeseci, u Splitu odlučila tri homoseksualna muška para, dok se jedan ženski, prema informacijama koje smo dobili u Matičnom uredu, raspitivao o proceduri i, na koncu, odustao ili, tko zna, možda odlučio pričekati...

Diskretan obred

– Gotovo svi traže diskreciju – o dokumentaciji potrebnoj za sklapanje životnog partnerstva interesiraju se uglavnom preko telefona ili čak znaju dolaziti odvojeno u ured. Dva su para tražila čak da ih vjenčamo ovdje u kancelariji iako imaju pravo, kao uostalom i heteroseksualni parovi, zatražiti od matičara izlazak na bilo koju lokaciju. Prvi par koji se u Splitu vjenčao samo mjesec dana nakon donošenja zakona, bio je i “najhrabriji”, otišli su u vjenčaonicu, u pratnji kumova, roditelja i prijatelja. Bilo je stvarno dirljivo – kaže nam Jadranka Pleština, voditeljica Odjela za osobna stanja građana u Matičnom uredu Split.

Riječ je mahom, dodaje, o vrlo pristojnim, obrazovanim i umjetnički “nastrojenim” ljudima koji ozakonjuju svoje dugogodišnje veze. Rodbina je uglavnom upoznata s njihovim životnim odabirom, koji, u nekim slučajevima, i ne podržava, no, unatoč tomu, ti su parovi, prema riječima naše sugovornice, bili izrazito čvrsti u svojoj odluci.

– Oni, u stvari, dođu u ovaj ured s predrasudama jer misle kako će nas “ove tu” gledati kad im kažemo što želimo i slično. Poslije nam priznaju da ne mogu vjerovati kako su bili primljeni i kako su se, u stvari, ugodno osjećali. Nama je ovo što radimo doista još uvijek nešto novo, ali smo, prije svega, profesionalci i definitivno nemamo nikakvih predrasuda – govori Jadranka Pleština.

Bez predrasuda

S obzirom da su obavile tek tri homoseksualna vjenčanja, splitske matičarke ne možemo pitati jesu li se navikle, već eventualno je li im možda postalo malo manje neobično.

– Ja to gledam ovako – ispred mene su dva čovjeka koji se vole, koji su već godinama sretni zajedno i tko sam ja da im sudim?! Nekad čak promislim “kako su zgodni, baš pašu jedan drugome...”! Uostalom, vidiš i kako se slažu za razliku od nekih heteroseksualnih parova koji se znaju posvađati i ovdje pred nama, kad se dođu prijaviti za sklapanje građanskog braka. Pitaš se što ti ljudi uopće rade zajedno – govori matičarka, koja nas je zamolila za anonimnost, no doznajemo kako baš nju za svoj obred traže splitski gay parovi, što nas nije začudilo nakon ovog kratkog upoznavanja.

Napomenimo i da je u Hrvatskoj, od donošenja Zakona o životnom partnerstvu, dosad već registriran i jedan razvod istospolnog para. U splitskom matičnom uredu kažu nam kako to nije nitko “njihov”, te da se nadaju kako će mladencima koje su oni “združili” na životnom putu, ipak, cvjetati ruže...

Razmjena narukvica

Procedura za sklapanje istospolnog partnerstva identična je onoj kod sklapanja građanskog braka. Prijaviti se treba najkasnije 30 dana prije željenog datuma i predočiti osobnu iskaznicu. Matičarke pitamo u čemu se razlikuju obredi, razmjenjuju li i gay osobe prstenje kao dokaz vjernosti...

– Ne svi. Jedan par je, primjerice, međusobno darovao narukvice, drugi su rekli kako godinama nose iste lančiće... U svakom slučaju, kad je sve gotovo, odnosno kad stave potpis na papir, imaju izraz takve sreće ili, bolje rečeno, emocionalnog olakšanja. Kao da su se riješili jednog velikog životnog tereta i sad nastavljaju dalje – govori nam splitska matičarka.

70 parova u Hrvatskoj

Životno partnerstvo dosad je u Hrvatskoj sklopilo 70 parova – 40 muških i 30 ženskih, većina toga, naravno, u Zagrebu. Mediji pišu i kako su u Hrvatsku posljednjih mjeseci, upravo iz ovog razloga, počeli dolaziti istospolni parovi iz zemalja regije, Srbije, BiH, Makedonije..., budući da tamo još uvijek nije dopušteno formalizirati ovu vrstu partnerstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:22