'NEK SE VRATE ŽIVI I ZDRAVI'

I u Saboru o napadu srpskih huligana: Hrvatska vlada i predsjednik Republike nisu rekli ni 'a'!

Na neugodnosti koje su prošli hrvatski navijači nisu reagirale ni srbijanske vlasti, njihovi ministri vanjskih poslova te sporta, ali niti predsjednik Srbije, grmio je zastupnik HDSSB-a Vinković
Zagreb, 180112. Trg sv. Marka.Treca sjednica Hrvatskog sabora u novom sazivu zapocela je aktualnim prijepodnevom na kojoj zastupnici postavljaju pitanja premijeru Zoranu Milanovicu i ministrima. Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadic / CROPIX

ZAGREB - HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković prozvao je tijekom rasprave o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama državni vrh i resorna ministarstva da nisu reagirali na napad na hrvatske navijače prije dva dana u Novom Sadu . Vinkovićevu primjedbu predsjednik Sabora Boris Šprem nazvao je neistinom, navodeći da su zbog tih huliganskih izgreda ministarstva vanjskih poslova i sporta reagirali prosvjednim notama.

Vinković je naglasio je da su nakon rukometne utakmice u Novom Sadu hrvatski navijači bili napadnuti i ozlijeđeni, a njihovi automobili razbijeni.

- Nažalost, nadležno ministarstvo i ministar sporta, pa niti hrvatska vlada i predsjednik Republike, uopće nisu rekli ni 'a' o toj činjenici - ustvrdio je Vinković te dodao da je isprikom hrvatskim navijačima reagirao samo gradonačelnik Novog Sada.

Šprem je tada Vinkovićeve tvrdnje nazvao neistinitima te ustvrdio da je ministar sporta Željko Jovanović reagirao na taj događaj, na što je Vinković rekao da tu reakciju nije vidio

- Na neugodnosti koje su prošli hrvatski navijači nisu reagirale ni srbijanske vlasti, njihovi ministri vanjskih poslova te sporta, ali niti predsjednik Srbije s kojim s malo-pomalo ljubimo i družimo. Da se sve to dogodilo u Hrvatskoj, svi bi mediji brujili o tome - zaključio je Vinković te zatražio od nadležnih hrvatskih institucija da od srbijanskih vlasti zahtjevaju hitnu istragu, "bez obzira što je srpska policija pohapsila nevine huligane s one strane Dunava".

Hrvatske institucije i državni vrh pozvao je i da stanu u zaštitu hrvatskih navijača, s obzirom da se očekuje njihov dolazak na sutrašnju polufinalnu utakmicu sa Srbijom u Beogradu.

- Danas je lijep i sunčan dan, pa dajte da takav bude i u Beogradu. Vjerujem da će Hrvatska pobijediti Srbiju, ali učinimo sve da se oni koji će ići na tu utakmicu živi, sretni i čitavi u svom automobilu ili autobusu mogu vratiti - kazao je HDSSB-ovac Vinković.

Vinkovićeve navode ispravljali su i SDP-ov gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i zastupnica Ana Komparić Devčić, koja je citirala Jovanovićevo priopćenje kojim je osudio napad na hrvatske navijaće i pozvao na hitnu istragu.

- Kako su naša ministarstva intervenirala tako naše putničke agencije otkazuju put u Beograd. Toliko je žestoka bila reakcija naše vlade i ministarstva - uključio se Vinkovićev kolega Boro Grubišić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:14