MIGRANTI TRAŽE AZIL

Identitet poginulih Sirijaca još nije potvrđen, a njihovi su suputnici policiji najavili podnošenje zahtjeva za zaštitu

 
Đorđe Tomić, predsjednik Mjesnog odbora Tomići, na mjestu nesreće u kojoj je kamen ubio dvoje ljudi
 Damir Krajač / CROPIX

Nakon provedenog očevida na makadamskom putu u šumi kod zaseoka Tomići u Drežnici nadomak Ogulina, policija je i službeno potvrdila da za smrt dvojice migranata u nedjelju u zoru prouzročio odron kamenja, od čega je najkobniji imao promjer čak dva metra i bio težak nekoliko tona!

Time je definitivno potvrđeno da je smrt dvojice mladića, najvjerojatnije 24-godišnjih Sirijaca čiji identitet još nije službeno potvrđen obdukcijom, nesretan slučaj koji ih je zatekao na njihovu putu prema boljoj budućnosti. Policija je izvješće o rezultatima istrage u konačnici dostavila nadležnom Državnom odvjetništvu.

Ostalih deset ilegalnih suputnika, redom mladića u 20-im godinama, koji su putovali prema Trstu neprohodnim dijelovima Hrvatske, nakon liječničkog pregleda i pružene pomoći, policiji je izrazilo namjeru podnošenja zahtjeva za međunarodnu zaštitu pa im je iduća lokacija hotel Porin, prihvatilište za tražitelje azila u novozagrebačkim Dugavama.

Opasnost

Razne udruge na čelu s Centrom za mirovne studije neumorno ukazuju na činjenicu da su “stradanja migranata česta jer zatvaranje granica gura izbjeglice u opasnosti kojih prekasno postaju svjesni”.

Podsjetimo, skupina od 12 migranata stigla je u šumovit lički kraj tijekom subote te su mještane Drežnice pitali za lokalnu trgovinu kako bi se opskrbili raznim potrepštinama i čarapama s obzirom na to da su im noge bile izranjavane. Potom su u kasnim večernjim satima prošli kroz zaselak Tomići i makadamskim se putem uz brdo otisnuli u šumu. Sedam kilometara dalje, u mrklom mraku, migranti su odlučili prenoćiti rasprostrvši folije na zemlju.

Spustili su se desetak metara na strmu usku padinu podno makadama, no nisu ni slutili da će se velike kamene gromade odlomiti i strovaliti na njih dok spavaju. Dvojica 24-godišnjih mladića koji su, prema prvim informacijama, uza se imali sirijske dokumente, preminula su na mjestu od stravičnih ozljeda. Jednom su stijene prignječile prsa i lice, a drugom je ozlijeđen kuk, ali je brzo iskrvario.

Tražili pomoć

Četvorica njihovih prestravljenih sunarodnjaka dva su sata potom pješačila do prvih kuća, gdje su u zaseoku Tomići mještanima ranom zorom lupali na vrata traživši pomoć policije i liječnika.

Kako su nam ispričali neki od ukupno 15 žitelja Tomića, migranti su bili rastreseni i preplašeni, a jedan je stalno plakao. Jedva su se sporazumjeli mimikom i pozvali pomoć, a policija je stigla tek dva sata kasnije. Četvoricu migranata su ukrcali u policijski kombi i s njima otišli do mjesta tragedije vozeći se nepristupačnom šumskom cestom. Prizor koji su tamo zatekli nikoga nije ostao ravnodušnim. Unatoč dokumentima koji su kod poginulih mladića pronađeni, do okončanja obdukcije i dodatnih provjera njihovi identiteti istražiteljima su i dalje nepoznati.

O državljanstvu ostalih deset migranata koji su preživjeli odron kamenja iz PU karlovačke ne žele govoriti. Isto tako, ostaje “visjeti” u zraku odakle je i kojim točno putevima njih 12 ušlo u Hrvatsku. Nije poznato ni jesu li imali pomagača - krijumčara koji ih je za određenu svotu novca, kako to obično biva, prebacio tajnim putevima u Hrvatsku i ostavio na milost i nemilost sudbini.

Dan nakon što su tragično stradala dva migranta, još se jedan incident vezan uz migrante dogodio u Karlovačkoj županiji. Čuvanje prostora uz državnu granicu, kao i temeljito pregledavanje vozila koja se kreću selima na osami diljem Karlovačke županijepokazalo se još jednom opasnim. U Živković Kosi nadomak Vojnića jučer oko 10 sati nepoznati vozač kombija njemačkih tablica prepunog migranata pokušao je pregaziti policajce koji su ga pokušali zaustaviti. Ne bi li spriječili bijeg, jedan karlovački policajac ispalio je dva hica u zadnje gume kombija koji je nastavio bijeg prema Karlovcu.

Na kraju je policija uspjela locirati kombi u karlovačkom Mostanju, a u neposrednoj blizini zatečena su dvojica kršitelja zakona. Pretpostavlja se da je krijumčar, ili, pak, više njih, kobnog prijepodneva prevozio najmanje 29 migranata, među kojima je bilo i djece. Toliko ih je, naime, zatečeno uz cestu, nakon što ih je najvjerojatnije izbacio tijekom bijega. Čiji su točno državljani, policija tek treba utvrditi, a hoće li i oni tražiti azil u Hrvatskoj, još nije poznato. Nekima od njih pružena je liječnička pomoć s obzirom na noćnu moru koju su prošli vozeći se u neljudskim uvjetima.

Pucali u gume

Upotreba vatrenog oružja, poručuju iz Policijske uprave karlovačke, bila je opravdana.

- Ne postupivši po znakovima da se zaustavi koje mu je davao policijski službenik, vozač se nastavio kretati te je ubrzavao s namjerom da udari policijskog službenika koji je nalet izbjegao skočivši u stranu. Pri tome je izvadio službeni pištolj i ispalio dva hica u zadnje gume na vozilu koje se nastavilo kretati prema Karlovcu. Auto se zaustavio na području Mostanja, a iz vozila su izašla dva muškarca koja su ubrzo uhićena.

Treba istaknuti da je na ovaj način spriječeno još jedno iskorištavanje teške tragedije ljudi od strane onih koji zarađuju na protuzakonitom prebacivanju migranata preko državne granice - rekao je načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić.

Merkel: Njemačka se zalaže da BiH dobije podršku Frontexa

Njemačka se zalaže da BiH dobije podršku Frontexa - izjavila je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem u Berlinu, prenosi portal Slobodna Bosna.

Zvizdić je u Berlinu boravio na poziv njemačke kancelarke s kojom je, među ostalim, razgovarao o imigrantskoj krizi. Naime, BiH sve više postaje hotspot za izbjeglice i imigrante koji koriste dugačku granicu s Hrvatskom kako bi ilegalno došli u Europu, u prvom redu u Njemačku.

Merkel je zahvalila BiH na humanom tretmanu izbjeglica unatoč svim unutarnjim problemima, navodeći da je sa Zvizdićem razgovarala o uzrocima sve većeg njihova dolaska u BiH. - Ovaj problem može se riješiti samo u suradnji sa Srbijom i Hrvatskom. Vjerujem da će EU pokušati sve kako bi po tom pitanju podržao BiH - izjavila je Merkel i dodala kako su se ona i Zvizdić složili u stavu da ilegalna migracija ne može biti put do Europe.

Zvizdić je istaknuo da je ove godine više od 10.000 migranata došlo u BiH, a više od 6000 je u međuvremenu napustilo zemlju, javlja Slobodna Bosna. Prema njemu, BiH zasad uspijeva zbrinuti sve imigrante na svom teritoriju. Predsjedavajući Vijeća ministara također je dodao da će ponovno aktiviranje tzv. balkanske rute zahtijevati tehničku pomoć Frontexa, agencije za europsku graničnu i obalnu straže, i europskih institucija.

- Mi ćemo i dalje ostati dio integralnog europskog rješenja za pitanje migranata i pratit ćemo smjernice EU, a zadržat ćemo istu razinu humanitarnog angažmana - rekao je Zvizdić.

Merkel je istaknula da je potrebno raditi na rješavanju uzroka migrantske krize, a to nije BiH. - Pregovori s Grčkom po tom pitanju su napredovali, dok će s Italijom potrajati - izjavila je još Merkel koja je sa Španjolskom dogovorila da svi ilegalni imigranti koji dođu u Njemačku, a prvi su put stupili na europsko tlo u Španjolskoj, budu vraćeni u tu zemlju. (A. H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:44