SUKOB OKO REFORME

Ilčić: Hrast nije sam, imamo podršku cijele Domoljubne koalicije

 CROPIX

Iako izravno nije komentirao poruku s Pantovčaka da upravo stranku Hrast treba odmaknuti od reforme školstva, Hrastov predsjednik Ladislav Ilčić jučer je izjavio Jutarnjem listu da koalicijski partneri potpuno podržavaju njegove izjave o kurikularnoj reformi i njezinu voditelju Borisu Jokiću. Hrast se u dijelu javnosti pozicionirao kao kočnica za reformu, budući da se Ladislav Ilčić u javnim istupima često obrušavao na Borisa Jokića. Ilčić pritom tvrdi da nije kočničar reforme te da nema ništa protiv Jokića, osim što ga je postavio bivši premijer Zoran Milanović. Na upit je li ga tko iz vladajuće koalicije upozorio da unosi razdor zbog stavova o reformi i napadima na Jokića, Ilčić odgovara negativno.

Pohvale za nastup

- Nitko. Dapače, svi koalicijski partneri hvale moje nastupe jer znaju da govorim istinu. Hrast, kaže, značajno pridonosi provedbi reforme na način što naglašava potrebu proširivanja skupine onim stručnjacima koji misle drukčije od Jokićeve skupine. Ilčićevu izjavu da svi koalicijski partneri podržavaju njegove nastupe - u posljednjem je prozvao Borisa Jokića da ga je osobno imenovao bivši premijer - u HDZ-u dijelom potvrđuju. Nemaju dojam, kažu naši sugovornici, da je Hrast smetnja u procesu provedbi reformi. Sanja Putica, HDZ-ova saborska zastupnica, ne vidi problem ni u Ilčiću niti u Hrastu, čiji je član među ostalim i zamjenik ministra obrazovanja Hrvoje Šlezak.

Agresivne izjave

- Nisam dobila dojam da su Ilčićeve izjave agresivne. Sasvim normalno i civilizirano je raspravljao na sjednicama saborskog Odbora za obrazovanje. Osobno ne znam tko stoji iza Jokića. Milanović nažalost izjavljuje da ga je on postavio. Osobno želim vjerovati da je Jokića postavila struka. Iskreno, doista ne znam kako je došlo do politizacije reforme - kaže Sanja Putica.

HDZ je za nastavak reforme, tvrdi zastupnica, ali upozorava na potrebu njezine provedbe uz potpuno zatvorenu financijsku konstrukciju. Predsjedničina izjava o potrebi odmicanja politike od reforme Sanji Putici je potpuno prihvatljiva, no o reformi HDZ ima svoj stav.

- Ono što moramo čuvati unutar reforme je hrvatski identitet u svakome smislu, posebice kroz predmete kao što su povijest, hrvatski jezik i književnost. Naš sustav nije potpuno loš - komentira Sanja Putica, koja smatra da je i prosvjed potpore reformi dobio političku konotaciju.

Drugi sugovornik iz HDZ-a koji je zatražio anonimnost smatra da se Ilčić prometnuo u dežurnog agresivca u koaliciji.

- Uvijek u strankama imate one ekstremno za i ekstremno protiv. No, oko ove priče o reformi u HDZ-u postoji konsenzus, a i Ilčić deklarativno govori da je za. Problem je u tomu što doista ne vidim razloga zašto Jokić odbija proširenje skupine - kaže naš sugovornik.

Sabina Glasovac, SDP-ova saborska zastupnica, smatra da Ladislav Ilčić glasno govori ono što HDZ misli.

- To ide u prilog tezi da je onaj plan Vlade sa zaustavljanjem reforme nije bio tipfeler nego smišljena namjera. Takva politika opstruira, pa i zaustavlja reformu. Ne poštuju struku i tu je razlika između ove i one vlasti - kaže Glasovac. Po njoj, Most i Hrast drže se po strani kada je riječ o kurikularnoj reformi, a Ilčić govori. Da su doista željeli nastaviti kurikularnu reformu, učinili bi sve što je u njihovoj moći da se to obistini. Ovako, zaključuje zastupnica, glavne koalicijske stranke su ili inertne, ili nezainteresirane, ili su u partnerstvu s Ilčićem koji se prometnuo u stožernog nositelja antireformske struje. - Rezultat toga je da se niti jedan predstavnik Domoljubne koalicije nije ogradio od Ilčićevih napada na reformu i Jokića - kaže Sabina Glasovac.

‘Smišljena opstrukcija’

Osim što u SDP-u sumnjaju da je za tipfeler o zaustavljanju reforme zaslužan upravo Hrast, uvjereni su da Ladislav Ilčić stoji iza scenarija koji je Borisa Jokića i ostatak ekspertne radne skupine doveo do zaključka o odustajanju od daljnjeg rada na reformi. Ilčiću i njemu sklonim HDZ-ovskim zastupnicima zamjeraju “prijevaru” s promjenom dnevnog reda posljednje sjednice saborskog Odbora za obrazovanje, na kojoj su bez prisutnosti SDP-ovih zastupnika doneseni zaključci među kojima i onaj najsporniji - o proširenju ekspertne skupine za deset novih članova. - Sve je to u režiji Hrasta koji u reformu želi po svaku cijenu ugurati svoj svjetonazorski profil, odnosno omogućiti svojima da kreiraju reformske dokumente - uvjeravaju SDP-ovci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:31