PREMIJER NA VIJEĆU MINISTARA

IMA LI HRVATSKA NEUJEDNAČENU VANJSKU POLITIKU? PLENKOVIĆ IZ BRUXELLESA PORUČIO: 'Naravno da ne, stav Hrvatske je vrlo jasan'

 
Plenković sa britanskom premijerkom Theresom May i talijanskim kolegom Gentilonijem
 REUTERS

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Bruxellesu kako ne smatra da Hrvatska ima neujednačenu vanjsku politiku i da na poziv predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu treba gledati u kontekstu njezina kontinuirana dijaloga s ruskim čelnikom.

"Naravno da ne", rekao je Plenković odgovrajući na upit postoji li dualnost u hrvatskoj vanjskoj politici s obzirom na to da je Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada zemalja članica EU-a, oštro osudilo Rusiju smatrajući da je vrlo vjerojatno da ona stoji iza napada nervnim otrovom u Engleskoj, a istodobno je predsjednica Grabar Kitarović pozvala Putina da posjeti Hrvatsku.

"Mi smo ovdje u multilateralnom tijelu, Europskoj uniji. Napad kakav se dogodio u Salisburyju je krajnje neuobičajen i nedopustiv na teritoriju EU-a, članice NATO-a i stalne članice Vijeća sigurnosti. Te stvari u sigurnosnom pogledu nitko od partnera ili saveznica ne može ignorirati. Zato je ova politička poruka stav svih članica EU-a i s te strane stav Hrvatske je vrlo jasan", rekao je Plenković.

Na pitanje je li poziv Putinu dio toga zajedničkog dogovora koji je usuglašen u EU-u da Rusija vrlo vjerojatno stoji iza napada, Plenković je rekao da je na to pitanje već odgovorio.

Austria's Chancellor Sebastian Kurz, Hungary's Prime Minister Viktor Orban, Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic and European Council President Donald Tusk attend a European Union leaders summit in Brussels, Belgium, March 23, 2018.   Geert Vanden Wijngaert/Pool via Reuters
REUTERS
Sebastian Kurz, Viktor Orban, Andrej Plenković i Donald Tusk

"Ja sam na to pitanje odgovorio jučer. Dakle, kontinuitet dijaloga koji predsjednica ima s predsjednikom Ruske Federacije je neovisan o ovom procesu. On je je prije svega plod ranijih razgovora i posjeta Moskvi i Sočiju i održanih izbora u Rusiji. Ja sam taj razgovor doživio u tom kontekstu, ne ovoga što se dogodilo jučer", rekao je Plenković.

Na inzistiranje novinara da se ponavlja sličan obrazac poput onoga kada je vlada izmjenjivala diplomatske note sa Srbijom, a onda uslijedio poziv srbijanskom predsjedniku, Plenković je odgovorio da nema obrasca.

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic, European Council President Donald Tusk and Hungary's Prime Minister Viktor Orban attend the European Union leaders summit in Brussels, Belgium, March 23, 2018. Olivier Hoslet/Pool via Reuters
REUTERS
Andrej Plenković, Donald Tusk i Viktor Orban

"Nema obrasca. Postoji razgovor koji se odvio jučer i sastanak koji se dogodio sinoć. Ja sam ovdje u ime hrvatske vlade kao i svi drugi šefovi država ili vlada iskazao solidarnost i nemam nikakvih dilema oko toga jesmo li napravili dobro jer to je jedino što se u takvoj situaciji može učiniti", istaknuo je premijer.

Plenković je najavio da će se u ponedjeljak sastati državni vrh kako bi razmotrio način na koji će Hrvatska iskazati solidarnost s Velikom Britanijom. Na pitanje hoće li na sastanku biti predsjednica Grabar-Kitarović, Plenković je rekao da će se s njom čuti u petak popodne.

"Razgovarat ćemo. Koliko shvaćam ona ima obvezu odlaska u Karlovačku županiju. Čut ćemo se danas i dogovoriti sastanak", rekao je Plenković.

Angela Merkel i Andrej Plenković u Bruxellesu

Premijer je najavio za sljedeći tjedan sastanak Vijeća za obranu na kojem bi se trebala razmatrati nabava borbenih zrakoplova.

"Mislim da ćemo sljedećeg tjedna imati sastanak Vijeća za obranu i nakon toga procedura ida dalje", rekao je Plenković nakon završetka summita EU-a, odgovorajući na pitanje kako stoje stvari s odlukom o nabavi borbenih zrakoplova.

Plenković je prije mjesec dana izjavio da proces nabave borbenih aviona “ide po propisu”, da je u tijeku proces evaluacije ponuda te da će odluka biti donesena “kada sve bude konsolidirano”.

U listopadu prošle godine u Ministarstvu obrane (MORH) otvorene su pristigle ponude za nabavu višenamjenskih borbenih zrakoplova, koji bi trebali zamijeniti postojeće letjelice tipa MiG 21.

Ponude su dostavile Grčka, Izrael, Švedska i Sjedinjene Države.

Riječ je o američkim zrakoplovima tipa F-16 u raznim inačicama, koje Hrvatskoj nude predstavnici Grčke, Izraela i SAD-a, koji su u sastavu zračnih snaga tih zemalja, te o borbenim zrakoplovima tipa JAS 39 Grippen, koje proizvodi švedski koncern SAAB. Amerikanci i Šveđani su ponudili nove zrakoplove, a Grci i Izraelci rabljene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:05