IMA I KLIMU!

INFOGRAFIKA Pogledajte 'Nezaustavljivu silu' koju posjeduje hrvatska policija!

MUP također posjeduje najmodernije pirotehničko odijelo, teško 40 kilograma, koje umanjuje učinak eksplozije do 80 posto, a u sebi ima mini klima uređaj
 YouTube/JL

ZAGREB - Fotografija na kojima automobil bomba eksplodira kada pripadnik protueksplozivnog odjela tajlandske policije pokušava otvoriti vozačeva vrata obišla je svijet u posljednja dva dana. Pirotehničar je lakše ozlijeđen - nakon eksplozije se digao i otišao po pomoć - samo zahvaljujući zaštitnom odijelu koje je nosio.

Negorivi materijal

Isto odijelo nosio je i narednik James u hvaljenom ratnom filmu “The Hurt Locker”, ovjenčanom sa šest Oscara, a sada isto takvo prilikom demontiranja bombi koriste i naši policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu MUP-a.

Amerikanci ga zovu Nezaustavljiva sila, a Med Eng EOD 9 zasigurno je jedno od najnaprednijih zaštitnih odijela za pirotehničare na svijetu. Teško je 40 kilograma, učinke eksplozije smanjuje i do 80 posto, a zbog vrućine u njemu pirotehničar ispod njega mora nositi i dodatno, koje ima vlastiti sustav rashlađivanja, pojednostavljeno - svoj privatni klima-uređaj.

Na temperaturi od plus 30, kada pirotehničar u napetoj situaciji mora i do sat i pol raditi na demontaži bombe, rashlađivanje, bilo kakvo, itekako dobro dođe.

Samo kaciga s unutrašnjim ventilatorima, komunikacijskim sustavom, zaštitnim vizirom od polikarbonata i LED svjetiljkama teži šest kilograma. Odijelo, jakna i hlače ojačani su raznim slitinama, kevlarom i armiranim vlaknima koji u dva sloja štite od šrapnela, udarnog vala, vatre i kemijskih plinova. Tkanina je napravljena od negorivih materijala, a na lijevom rukavu ugrađen je i daljinski upravljač kojim se odijelom upravlja. Da bi ga obukao, pirotehničar treba pomoć kolege, s kojim kasnije može komunicirati žičanom vezom.

Uništili 250 tona

- Gotovo sve antibombaške jedinice u svijetu upotrebljavaju ovakvo odijelo, a mi ih imamo dovoljno da pokrijemo sva regionalna središta. U slučaju nužde možemo ga u roku od 60 minuta dopremiti u bilo koji dio zemlje - kaže Mario Čmarec iz Odjela, ističući da kad nisu u stvarnoj akciji, policajci redovito vježbaju s odijelom.

Osim za demontiranje eksploziva i podmetnutih bombi, Protueksplozijski odjel uništava i eksplozivne naprave zaostale iz rata. Tako su u proteklih deset godina onesposobili i uništili više od 250 tona različitih eksploziva. Samo lani uklonjeno je i trajno uništeno 17.670 bombi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:26