POZADINA

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ HDZ-a NAKON REKONSTRUKCIJE VLADE U stranci ne žale za Barišićem, a mnogi su začuđeni šutnjom ključnog Plenkovićevog suradnika

Mnoge hadezeovce čudi šutnja i neaktivnost Davora Ive Stiera, koji je u jeku presudnih događaja bio u Ujedinjenim narodima u New Yorku
 Goran Mehkek / CROPIX

Imenovanje Blaženke Divjak za novu ministricu obrazovanja izazvalo je najviše reakcija hadezeovaca, prije svega onih koji zastupaju tvrđu struju u stranci i smatraju da je resor obrazovanja trebao ostati HDZ-u.

Nikome međutim ne pada na pamet javno protestirati što se to nije dogodilo ili izraziti neslaganje, pogotovo nakon što je premijer Andrej Plenković uspješno sastavio novi kabinet i došao do većine u Saboru.

Jako mjesto

Nitko u HDZ-u ne žali previše ni za Pavom Barišićem, ali neki izražavaju skepsu da bi imenovanje profesorice Divjak moglo značiti potpuni obrat kada je riječ o kurikularnoj reformi, ali i kadrovima u samom ministarstvu. Upravo na tom polju moglo bi biti najviše problema kod svjetonazorskih razlika između HDZ-a i HNS-a, pa dio hadezeovaca smatra da bi i nova ministrica trebala uvažiti stavove koji dolaze iz HDZ-a i akademskih krugova koji su bliski toj stranci. “Ako bi u skoro vrijeme moglo biti problema u suradnji s HNS-om, to je onda upravo u tom resoru”, smatra jedan visoko pozicionirani član HDZ-a.

Izbor Predraga Štromara za ministra, ali i visoki položaj u Vladi nikoga nije iznenadio u HDZ-u, jer je stav da je novi partner morao dobiti jako mjesto u novom kabinetu. Hadezeovci o Štromaru nemaju loše mišljenje, iako su nedavno pucale strijele iz jedne stranke prema drugoj, pa tako i prema Štromanu.

Neaktivnost

To je sada prošlost, a mnoge hadezeovce više čudi šutnja i neaktivnost Davora Ive Stiera, koji je u jeku svih ovih događaja bio u Ujedinjenim narodima u New Yorku.

Naime, bez obzira na brojne obaveze šefa diplomacije, mnogi podsjećaju da se politički tajnik HDZ-a ne izjašnjava i da je samo javno izrekao svoj stav oko pucanja suradnje s Mostom i pritom dobio odrešit odgovor samog premijera.

Izbor Dražena Bošnjakovića za ministra pravosuđa u HDZ-u podržavaju, pa je čak bio i očekivan kada je postalo jasno da premijer nije oduševljen idejom da to postane Ranko Marijan. Vukovarac s dugim saborskim stažom već je bio ministar u mandatu Jadranke Kosor, kao uostalom i Davor Božinović. U stranci ga poštuju i smatraju da je kvalitetan izbor, jer svoj resor izuzetno dobro poznaje. Nikada nije pripadao nekoj posebnoj struji, a dao je i značajan doprinos da Hrvatska uskladi svoje zakonodavstvo s europskim, što je bio preduvjet ulaska u EU.

Iznenađenje

Mnoge u HDZ-u je zaintrigiralo imenovanje Davora Božinovića za ministra unutarnjih poslova i postoje dva tumačenja. Većina smatra da je premijer odlučio svog čovjeka od povjerenja postaviti na osjetljivo mjesto u MUP-u, pogotovo ako se sprema ili će se spriječiti neko spektakularno uhićenje, dok ima i razmišljanja nekih hadezeovaca koji u tome vide smanjenje političke moći Božinovića koji sada više neće biti uz samog premijera pri donošenju svih najvažnijih odluka na unutarnjem i vanjskom planu. U promjeni resora za Tomislava Ćorića i Lovru Kuščevića nitko ne vidi problem. Plenković je očito zadovoljan obojicom ministara koje je samo prebacio na nove resore, Ćorića za energetiku i zaštitu okoliša, Kuščevića u upravu. Stav je da Ministarstvo uprave do sada nije dobro radilo i da se od Kuščevića očekuje mnogo.

Marko Pavić svakako je najveće iznenađenje, jer malo tko i u HDZ-u zna za državnog tajnika čije je imenovanje predlagao Andrija Mikulić. Izborom Pavića premijer je želio pokazati da prave promjene predstoje i u samom HDZ-u i da se brzo može očekivati da će na neka značajna mjesta doći mlađi, školovani ljudi kojima pripada budućnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:30