NIJE URODIO PLODOM

INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ SA TROSATNOG SASTANKA U BANSKIM DVORIMA Vlada vjeruje da sindikati više nisu jedinstveni, a oni tvrde: 'To je zavadi pa vladaj'

 
Andrej Plenković, čelnici sindikata u prosvjeti i Blaženka Divjak
 Damjan Tadić / Goran Mehkek / Ranko Šuvar / Hanza Media

Nema dogovora između sindikata u obrazovanju i Vlade ni nakon trosatnog sastanka u Banskim dvorima koji je održan isti dan kada su objavljeni rezultati izjašnjavanja na referendumu na kojem je 90 posto zaposlenika u školstvu odbilo zadnju Vladinu ponudu o povećanju plaća za 10,4 posto kroz osnovicu (svim javnim i državnim službama 6,12 posto) i dodatke (samo njima za četiri posto), umjesto preko koeficijenata za 6,11 posto kako traže učitelji i nastavnici već 36. dan.

Nerazumijevanje između sindikata i Vlade je toliko da su na sastanku sindikalni čelnici govorili isključivo o povećanju koeficijenata, što uostalom traži i njihovo članstvo u ogromnoj većini, dok Vlada i dalje govori samo o dodacima na plaću i osnovici koju povećava za sve javne i državne službe, tako da je nezahvalno uopće prognozirati kako će na kraju završiti blokada obrazovnog sustava i kada će djeca u školu.

Ili će Vlada dati novu ponudu, što u petak nije bio slučaj, već dapače iz Vlade poručuju kako neće mijenjati uredbu o koeficijentima preko koljena, ili će tražiti sudsku zabranu štrajka, koju predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić prvi put nije odbacio kao mogućnost. Iako bi taj potez manje od mjesec dana pred predsjedničke izbore doista bio preriskantan i mogao bi navući još veći bijes javnosti prema HDZ-ovoj Vladi.

- To je legitimno pitanje, ali ne mogu ništa reći o tome, nije se o tome sada razgovaralo - rekao je Frka Petešić nakon sastanka u Vladi.

Nejedinstvo među sindikatima?

Frka Petešić je rekao kako među sindikatima postoji nejedinstvo jer su jedni spremni razgovarati i o dodacima, a drugi samo o koeficijentima, što sindikati demantiraju.

- Druga se strana ukopala u rovove i teško je tako naći rješenje, posebno što su neki jako čvrsti oko koeficijenata, a kod nekih je drugačiji stav - poručio je Frka Petešić, te naglasio kako je otegotna okolnost za razgovore da se postavlja stopostotni zahtjev oko koeficijenata kao preduvjet da bi se potpisao temeljni kolektivni ugovor s ostalim javnim službama.

- Ne samo da su djeca taoci štrajka, nego i druge javne službe jer im se onemogućuje povišica od 6,12 posto koju im je Vlada ponudila - rekao je Frka Petešić.

Dodao je i kako je otegotna okolnost kada "imate predstavnike koji nemaju mandat pregovarati i imaju samo jednu poziciju u kojoj ne mogu donijeti nijednu odluku", misleći zapravo na sindikalne čelnike koji slušaju glas njihovog članstva koje je jasno reklo ne Vladinoj ponudi.

- Oni su razgovarali o koeficijentima, a mi smo objašnjavali sve što se može postići kroz dodatke - rekao je Frka Petešić.

Neki naši sugovornici koji su bili na sastanku kažu kako je točno da su sindikati iz visokog obrazovanja u drugačijoj poziciji i da bi oni i pristali na dodatke, ali školski sindikati jednostavno nemaju mandat pristati na to jer imaju odluku članstva i zapravo ni sami više ne kontroliraju učitelje i nastavnike koji se organiziraju preko društvenih mreža.

'Zavadi pa vladaj'

S druge strane, naši izvori iz sindikata kažu kako je očito riječ o Vladinoj politici "zavadi pa vladaj".

- O mogućim alternativnim rješenjima spora na ovom sastanku nije bilo riječi. Vlada nam nije ponudila ništa novoga. Mi smo jedinstveni, nemamo nikakav drugi mandat naših članova nego tražiti samo jedno - povećanje koeficijenta za 6,11 posto. Može se razgovarati samo o dinamici - rekao je jedan od sindikalaca.

Referirao se i na izjavu Frke Petešića da su neki od vođa sindikalista jučer bili "mekši" od drugih, te da su lideri sindikata, osim školaraca, za taoce uzeli i druge javne službe.

- Vlada pokušava udariti na nas strategijom 'zavadi pa vladaj', ali ništa od toga. Mi smo jedinstveni. A spin je da javne službe neće bez našeg pristanka dobiti povišice jer praksa je takva da kada Vlada potpiše veću osnovicu sa sindikatima državnih službi to isto primijeni i na javne službe. I obratno - kaže naš izvor.

Naš sugovornik iz Vladinih krugova tvrdi kako se tijekom trosatnih pregovora premijer uopće nije izjašnjavao.

- Premijer se obratio sindikalnim čelnicima i rekao neka oni predlože izlaz - rekao je napominjući da su sindikalisti na sastanku u utorak pregovarali o dodacima koje im je premijer ponudio, dok su u petak rekli da nemaju mandat o tome razgovarati i da oni mogu tražiti samo koeficijent povećan za 6,11 posto.

Ispričao nam je i da su predsjednici sindikata, kako to Vlada vidi, pod velikim pritiskom, i to ne samo članstva, nego su izloženi pritiscima s društvenih mreža. Vladin pregovarač kaže da su o tome čak i otvoreno govorili tijekom razgovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:53