SLUŽBENE BROJKE

VIDEO: SINDIKATI ODBILI VLADINU PONUDU, NASTAVLJAJU ŠTRAJK U ŠKOLAMA Na presici objavili rezultate referenduma

 
Sanja Šprem, Branimir Mihalinec
 Dragan Matić / CROPIX

Prosvjetni radnici su na izjašnjavanju velikom većinom odbili Vladinu ponudu, stoga se štrajk u obrazovnom sustavu nastavlja, objavili su u petak sindikalni čelnici.

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim školama, 88,93 posto u srednjim školama i 69 posto u znanosti i visokom obrazovanju, rečeno je na konferenciji za novinare.

U osnovnim školama na referendumu je sudjelovalo 31.670 zaposlenih, dok se u srednjim školama izjasnilo 14.046 zaposlenika.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja opći štrajk u osnovnim i srednjim školama, te povremeni štrajkovi na fakultetima.

Jutros je objavljeno da je 88 posto štrajkaša iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.

Prosvjetni radnici na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je kako su prosvjetari izjašnjavanjem pokazali da se ne misle cjenkati i jasno rekli da svoj status žele riješiti preko koeficijenata.

Danas će sindikalna tijela analizirati rezultate i donijeti daljnje odluke o načinima i oblicima pritiska. U ponedjeljak se nastavlja opći štrajk, poručio je Mihalinec.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će sa sindikalcima stupiti u kontakt kada se objave rezultati izjašnjavanja, te će ovisno o tim rezultatima Vlada poduzeti sljedeće korake.

Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri tjedna nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslane opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.

Konferenciju za novinare pratili smo uživo, u nastavku možete pročitati tijek presice

11:45 Sanja Šprem također je otkrila sadržaj jedne anonimne prijave i izvijestila o slučaju kada je ravnateljica jedne osnovne škole izvršila pritisak na računovotkinju da odradi dio posla. Ta je zaposlenica sve prijavila sindikatima koji su poručili ravnateljici da je zaposlenica u štrajk i da mora sama odraditi posao.

----------------------------

11:38 Ako Vlada donese odluku o neplaćanju štrajka, morat će snositi posljedice na ovakvu odluku. Predsjedničke Vlade, nemojte poduzimati ovakvu odluku, stavite učenike u fokus. Nijedan učenik neće biti oštećen, poručio je Šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Mihalinec.

----------------------------

11:36 Sanja Šprem je odgovorila na upit da komentira objavu portala Nastavnici organizirano da je do njih stigla informacija da je Mihalinec zabranio objavljivanje rezultata referenduma na društvenim mrežama. Istaknuli su da ne vjeruju da odgoda objave rezultata može imati poštene motive.

- Nismo utjecali na bilo koju odluku. Očekujem demantij portala Nastavnici organizirano. Ova priča nije došla do kraja, mora ići do cilja, ne smije biti podmetanja, svakim danom je pritisak sve žešći, istaknula je Šprem.

----------------------------

11:22 - Danas će sindikalna tijela analizirati rezultate i donijeti daljnje odluke o načinima i oblicima pritiska. U ponedjeljak se štrajk nastavlja dalje frontalno, poručio je Branimir Mihalinec.

- Ako nas premijer danas primi, mi ćemo mu prenijeti poruku da je naše članstvo odbilo ponudu. Zaposleni su jasno rekli da svoj status žele riješiti preko koeficijenata, rekao je.

----------------------------

11:17 Igor Radeka iz sustava visokog obrazovanja i znanosti kazao je: "Na referendum je pristupilo 73,9 posto. Protiv prijedloga Vlade je bilo 69 posto".

----------------------------

11:13 Sanja Šprem: U osnovnim školama izjašnjavanju i nastavku štrajka pristupilo je 31.670 zaposlenika (izlaznost je 68,05%), 95,26% odbilo je ponudu Vlade i izjasnilo se da se štrajk nastavlja.

- Ako se ne vrati dignitet ovoj struci, neće biti zadovoljnih učitelja, neće biti budućnosti obrazovanja. Na našem prosvjedu niste mogli čuti samo 6,11 posto, nego ste mogli čuti i riječ dostojanstvo. Štrajk ide dalje na valu nezadovoljstva, a problemi u obrazovanju se već jednom moraju početi rješavati, rekla je.

----------------------------

11:11 Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama objavio je službene i konačne rezultate izjašnjavanja među članovima o ponudi Vlade za povećanje plaća. U srednjim školama od 14.046 zaposlenih se odazvalo se 12.491 zaposlenih, a njih 88,93 posto je odbilo ponudu Vlade.

- Zaposleni su poručili da se ne misle cjenkati, poručio je Branimir Mihalinec.

----------------------------

11:03 Na upit kada će biti novi sastanak vezano za pregovore oko plaća u prosvjeti, premijer Andrej Plenković je uočio proglašenja rezultata referenduma rekao: 'Vidjet ćemo, moram prvo čuti od sindikata rezultate'.

Na pitanje hoće li biti neka nova ponuda za prosvjetare, Plenković je rekao: 'To ćemo nakon sastanka'.

- Ako krenem putem neracionalnog zaduživanja, u svim segmentima ćemo osjetiti korake nazad, to bi trebali svi razumjeti, ne samo prosvjetari. Ako promijenim trend, neće biti dobro ni za koga. Rješenje koje smo ponudili je jako dobro. Ljudi na sastanku, mislim da su imali osjećaj da mogu vjerovati ovoj Vladi, poručio je.

----------------------------

Sindikat hrvatskih učitelja i Sindikat zaposlenih u srednjim školama objavit će u 11 sati službene i konačne rezultate izjašnjavanja među članovima o ponudi Vlade za povećanje plaća.

Jutros oko 8 sati Sindikat Preporod objavio je da nastavlja sa štrajkom nakon što je u osnovnoškolskim ustanovama 5793 ili 87,43%, a u srednjoškolskim ustanovama 2543 ili 89,38% članova odbilo ponudu Vlade.

Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, poručio je danas da je sve upućivalo na ovakav ishod, nakon svega što se dogodilo i nakon jalovih razgovora u Vladi.

- Nastavlja se štrajk i izvjesno je da će nas brzo pozvati iz Vlade kako bi čim prije moglo doći do korekcije ponude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:06