ODGOVOR MINISTARSTVA

‘Inspekcija nije provedena zbog javnog istupa psihologinje Valerije Kanđere već zbog saznanja o nekim drugim važnim činjenicama‘

Izvanredni upravni nadzor nad slučajem djevojčice kojoj se tražio hitni smještaj započeo je 2. listopada 2023. i još uvijek je u tijeku

Valerija Kanđera

 Screenshot N1/

Inspekcija Ministarstva rada i socijalne politike u nekadašnjem centru za socijalnu skrb Novi Zagreb nije provedena zbog javnog istupa psihologinje Valerije Kanđere već zbog "saznanja o nekim važnim činjenicama zbog kojih je opravdano provođenje upravnog nadzora", odgovorili su nam iz ministarstva Marina Piletića.

- Nadzor je pokrenut temeljem Zakona o socijalnoj skrbi kojim je propisano da se provodi povodom prijedloga drugih državnih tijela, predstavki, pritužbi i drugih podnesaka pravnih i fizičkih osoba ili, u konkretnom slučaju, temeljem saznanja o nekim važnim činjenicama zbog kojih je opravdano provođenje upravnog nadzora. U ovom slučaju izvanredni upravni nadzor pokrenut je jer je uvidom u interni sustav bilo vidljivo ranije postupanje u konkretnoj obitelji. U sklopu nadzora saslušane su v.d. voditeljica i cijeli nadležni stručni tim te su izuzeti svi spisi predmeta kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za konkretan slučaj. Medijski istupi psihologinje nisu predmet izvanrednog upravnog nadzora Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, već je etički kodeks psihološke djelatnosti u nadležnosti Hrvatske psihološke komore - odgovorili su na naš upit u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Dodali su kako inspektori Ministarstva provode izvanredne inspekcijske nadzore i u ustanovama koje su odbile primiti maloljetno dijete, a "iste su adekvatni pružatelji socijalne usluge smještaja za djecu". Što su inspektori pronašli u područnom uredu u kojem radi Kanđera i kakve su mjere naložili nije poznato jer, kako su nam odgovorili, izvanredni upravni nadzor nad slučajem djevojčice kojoj se tražio hitni smještaj započeo je 2. listopada 2023. i još uvijek je u tijeku.

Pokušaj zastrašivanja

Iz svega proizlazi, upozoravaju naši sugovornici, da Ministarstvo sada provjerava postupanja svih dionika zaduženih za smještaj djevojčice s autizmom bez roditeljske skrbi, koju je odbilo zbrinuti više od 30 ustanova i svi timovi za udomiteljstvo u državi, i kako greške traži na terenu, a ne u svojem nepostupanju. Ovakvi potezi, smatraju, nisu ništa drugo osim pokušaja zastrašivanja svih u sustavu kako im nešto slično ne bi više palo na pamet.

- Ministarstvo i dalje odbija svoju odgovornost i odbija prihvatiti činjenicu da je dijete odbijeno jer su domovi i udomiteljske obitelji prepuni, da nemaju ni prostornih ni stručnih kapaciteta za brigu o djetetu s autizmom, da specijalizirane ustanove nemamo, da struka već jako dugo na to upozorava, a da ih nadležni ignoriraju. Čak i sad, kad je voda došla do grla, ne priznaju propuste već i dalje inspekcijskim metodama traže odgovornost ljudi na terenu, koji više ne znaju što bi osim da javno objave da im je u uredu djevojčica s kojom nemaju kuda - kaže naša sugovornica, članica inicijative #od šutnje do promjene. Inicijativa okuplja više od 300 stručnjaka iz sustava socijalne skrbi, a nastala je kako bi struka mogla nesmetano govoriti, bez otkrivanja pojedinačnih identiteta, upravo kako bi izbjegli sudbinu Valerije Kanđere nad čijom se ustanovom sada provodi izvanredni nadzor.

Naša sugovornica ističe kako joj ne bi bilo ništa čudno da inspekcija na kraju zaključi kako je ustanova Valerije Kanđere i stručni tim čiji je Kanđera dio napravio propust jer nije pronašao smještaj za djevojčicu kojoj je smještaj bio potreban!

- To ne bi bilo ništa čudno, s takvim smo se rješenjima već susretali - da mi s terena upozorimo da imamo problem koji sustavno treba riješiti, a da nam oni izdaju upozorenje jer nismo riješili problem - tumači. Podsjeća na stariji slučaj u kojem je jedna ustanova godinu dana neuspješno od Ministarstva tražila novac za obnovu krova koji prokišnjava, da bi na kraju došao inspekcijski nadzor i naložio ravnatelju da hitno sanira krov jer ovakav ugrožava štićenike.

U Ministarstvu također ističu kako je "važno istaknuti kako je u 2023. godini do sada proveden ukupno 401 upravni nadzor nad područnim uredima Hrvatskog zavoda za socijalni rad (nekadašnji centri za socijalnu skrb, op.a.), od toga 301 redovni, 98 izvanrednih i dva kontrolna" te da je "od početka godine od 94 područna ureda HZSR-a, nadzor proveden u njih 87".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:15