TEATAR NIJE ESTRADA

Intendanti: Kerum degradira i nas i kazalište

Ana Lederer, Božidar Šnajder i Milan Štrljić složni su u ocjeni da je nastup splitskoga gradonačelnika ‘sramotan i podcjenjivački’ te da on uopće ne zna što u biti govori

Ana Lederer, Božidar Šnajder i Milan Štrljić složni su u ocjeni da je nastup splitskoga gradonačelnika ‘sramotan i podcjenjivački’ te da on uopće ne zna što u biti govori

ZAGREB - Tony Cetinski među pet je najjačih pjevača u Hrvatskoj, on ima uspješnu karijeru. Nisam mu ponudio posao, jer bi to bi bila degradacija čovjeka - izjavio je splitski gradonačelnik na pitanje novinara je li točno da je Tonyju Cetinskom ponudio mjesto intendanta HNK u Splitu. Kako ocjenjuju takvu usporedbu kulture i estrade, pitanje je koje smo postavili i intendantima nacionalnih kuća.

Sramotna razina

Ne ulazeći u polemiku s Kerumom, intendantica zagrebačkg HNK Ana Lederer kaže:

- Tony jest jedan od naših najboljih pjevača, ali biti intendant nacionalne kazališne kuće preozbiljan je i preodgovoran posao da bi se njime bavila estradna zvijezda.

Nada Matošević, intendantica riječkog HNK, ostala je “bez komentara”, a najrječitiji je bio intendant HNK u Osijeku Božidar Šnajder.

- To je izuzetno sramotna i podcjenjivačka razina. Ne postajete intendant zato što znate pjevati, glumiti, svirati, pa valjda bi preduvjeti trebali biti obrazovanje, iskustvo, organizacijske sposobnosti... Žalosno mi je sve to. Splitski gradonačelnik samo je pokazao da apsolutno ne poznaje materiju o kojoj govori - naglasio je Šnajder.

Birati, a ne postavljati

- Vjerujem u pravnu državu, odnosno vjerujem da se ravnatelj bira, a ne postavlja. Siguran sam da će tako biti i ovaj put. Ova je izjava degradacija institucije intendanta i teatra - naglasio je splitski intendant Milan Štrljić, za čijeg je nasljednika najavljivan Tony Cetinski.





Citat G. B. Showa

Teatrolog Vjeran Zuppa najnoviji je, pak, Kerumov ispad komentirao riječima:

- Izjavu gradonačelnika tisućljetnoga grada Splita mogao bih komentirati jedino tvrdnjom G. B. Shawa koja glasi: ‘Uvijek se čudim zašto neki ljudi upotrebljavaju mozak kad im je za funkcije koje obavljaju i kako ih obavljaju dovoljna i leđna moždina’.

Komentar Borisa Vlašića: Može i pjevač, ali da nije uspješan

Super je tip taj Kerum, splitski gradonačelnik. Mora da je jako zabavan svom društvu dok objašnjava kako izgleda svijet iz njegove perspektive. Kada bi mu dali TV show, uništio bi vidovitog Milana i sve Pervanove lekcije o životu.

Ime budućeg intendanta splitskog HNK već je nekoliko dana tema gotovo u rangu izbora savjetnika predsjednika Josipovića. Milan Štrljić navodno nije favorit za novi mandat pa je, jednako neslužbeno, to mjesto bilo ponuđeno Jakovu Sedlaru i Vedranu Mlikoti. Odbili su, razvija se drama, u koju se potom uvodi novi lik, Tony Cetinski. Cetinski je rekao da mu to mjesto nije ponuđeno.

No, onda je Kerum pokazao majstorstvo autentične diplomacije i talent za spin dostojan braće Cohen. Suprotnog učinka. Udijelio je kompliment Cetinskom zbog kojega svatko drugi tko radi za Keruma, ili bi mu se to moglo dogoditi, vjerojatno radije bira utapanje u splitskoj luci nego dolazak na poziciju u kojoj mu je Kerum poslodavac.

Kerum je, naime, komentirao mogućnost da se Cetinski pojavi kao intendant splitskog HNK riječima: “Cetinski je među pet najjačih pjevača u Hrvatskoj, ima uspješnu karijeru. Da mu ponudim posao, to bi bila degradacija čovjeka”. Očito je iz Kerumove perspektive posao intendanta nešto utješno, ne osobito vrijedno, i nikako posao za uspješnog pjevača. Kompliment Cetinskom, naime, objašnjava kakvog intendanta i kakvu kulturnu politiku Kerum želi za grad koji vodi. Traži se tip koji je bolji Štrljić, nešto kao Selem ili isti takav, ali da se zove Mlikota, može i pjevač, ali da nije uspješan i među prvih pet, nego onako, s karijerom bez očekivanja. Bezveznjak. Jer je to valjda mjera za Splićane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 08:00