IZBORNI ZAKON

IPAK NIŠTA OD PREFERENCIJALNOG GLASANJA? ‘SDP neće popustiti. Po cijenu pada zakona’

Ako se izmjene zakona ne usvoje do idućeg petka, na iduće parlamentarne izbore idemo po starim pravilima
Zagreb, 150914.Saborski Odbor za Ustav, poslovnik i politicki sustav na sjednici je izmedju ostaloga raspravljao o prijedlogu odluke u povodu zahtjeva za raspisivanje referenduma protiv donosenja zakona o izdvajanju pomocnih poslova u javnom i drzavnom sektoru.Na fotografiji: Pedja Grbin.Foto: Dragan Matic / CROPIX
 Dragan Matić

Premda nam je još u utorak predsjednik saborskog odbora za Ustav Peđa Grbin tvrdio kako je “realno očekivati da će se s partnerima iz HNS-a dogovoriti oko izmjena Izbornog zakona” jučer se dogodio preokret.

Ponovno problemi između dva najveća partnera vladajuće koalicije - SDP i HNS nisu se uspjeli usuglasiti oko izmjena izbornog Zakona pa je SDP uputio svoj prijedlog u saborsku proceduru. O njemu bi se, kako nam je jučer rekao Grbin, trebalo raspravljati idući tjedan, a glasovati u petak. Međutim, već sada je jasno da bez ruku zastupnika HNS-a ne mogu biti promijenjenja izborna pravila i uvedeno preferencijalno glasovanje jer je za to potrebno 76 ruku.

99 posto usuglašeno

- Prijedlog smo poslali u proceduru. Najvjerojatnije će biti na glasovanju idući petak. Tko želi da se uvede preferencijalno glasovanje neka podrži zakon, a tko ne, neka objašnjava zašto je protiv - poručio je Grbin koji tvrdi da je prijedlog “99 posto usuglašen među partnerima vladajuće koalicije”. U vodstvu HNS-a i jučer su međutim tvrdili da još uvijek traje usuglašavanje te kako vjeruju u dogovor. No, jučer je bilo teško predvidjeti hoće li do njega i doći jer nam je jedan član vodstva SDP-a otkrio da oni svoj prijedlog ne misle mijenjati. A HNS traži upravo to.

Sporna odredba

Narodnjacima je, naime, sporna odredba koja propisuje na koji se način određuje zamjena za izabranog zastupnika koji odlazi na nespojivu dužnost. SDP predlaže da takvog zastupnika zamijeni kandidat s najvećim brojem preferencijskih glasova koji je ostao “ispod crte”, pod uvjetom da je osvojio najmanje 10 posto glasova koje je dobila lista na kojoj je kandidiran. Ako takvog kandidata nema, onda bi se o zamjeniku izabranog zastupnika odlučivalo prema koalicijskom sporazumu, a ako sporazum ne postoji, onda bi o zamjeniku odlučivala stranka čiji je zastupnik član.

HNS se s takvim prijedlogom ne slaže.

- HNS smatra da u novom Izbornom zakonu treba jasno definirati da sljedeći izabrani član određene stranke na koalicijskoj listi mijenja onoga koji nakon izbora ne ulazi u Sabor i da nikakvi naknadni dogovori nakon parlamentarnih izbora nisu potrebni. Nisu nam međutim znali odgovoriti što će biti ako SDP ustraje na svom prijedlogu.

Iznenadne primjedbe

SDP, kako neslužbeno doznajemo, ovaj put nije spreman popustiti narodnjacima. I ne skrivaju nezadovoljstvo što ih partneri opet ucjenjuju.

- Do prije tri dana im je sve bilo prihvatljivo, a sad odjednom imaju primjedbe. Ne možemo pristati da se ta odredba promijeni jer bi to značilo da preferencijalni glasovi ne znače ništa, ako ne bi vrijedili i kod određivanja zamjenika. Bit će kao i za europske izbore. Ne možemo stalno pristajati na ustupke zbog HNS-a - ljuti se naš sugovornik iz vrha SDP-a. Ako se izmjene zakona ne usvoje do idućeg petka, na iduće parlamentarne izbore idemo po starim pravilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:16