OTET U EGIPTU

ISIS OBJAVIO UZNEMIRUJUĆI VIDEO Zatočeni Hrvat: 'Ubit će me za 48 sati ako egipatske vlasti ne pristanu na razmjenu zarobljenika'

 AFP, Facebook

Na internetu se u srijedu pojavila videosnimka na kojoj, kako piše agencija Associated Press, pripadnici Islamske države prijete da će u roku od 48 sati likvidirati hrvatskog taoca kojeg drže u Egiptu.

AP ne navodi o kojem je taocu riječ, ali prema dosad raspoloživim informacijama, jedini hrvatski državljanin koji je otet u Egiptu je T.S. (31) iz Vrpolja.

U međuvremenu je Newsweek objavio da je riječ o Tomislavu Salopeku, a poziva se na snimku do koje je došla tvrtka SITE Intel Group, koja se specijalizirala za monitoring islamističkih web stranica.

SITE Intel Group je snimku u trajanju od minutu i 15 sekundi ustupio i Jutarnjem listu.

'Poruka egipatskim vlastima'

Na videu pod nazivom 'Poruka egipatskim vlastima' maskirani muškarac kroz samog Salopeka zahtijeva od egipatskih vlasti da pristanu na razmjenu zarobljenika. Salopeka bi zamijenili za 'muslimanke' za koje tvrde da ih drže vlasti u Kairu.

Snimka je objavljena u srijedu na jednom Twitter profilu, a na njoj Salopek, klečeći u žutom odijelu pored maskiranog otmičara naoružanog nožem recitira tekst koji su mu otmičari očito izdiktirali - iznosi njihove zahtjeve egipatskim vlastima. Kazao je da radi za francusku kompaniju CGG i da je otet 22. srpnja.

'Oni [IS] me žele razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima. Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti', govori Hrvat u krajnje uznemirujućem videu.

Kada spominje Sinajsku provinciju, vrlo vjerojatno aludira na islamističku skupinu na Sinajskom poluotoku koja se proglasila dijelom Islamske države, čija zloglasna centrala djeluje u Siriji i Iraku, a tamo je proglasila i kalifat.

Zasad nije jasno kada je i gdje snimka nastala, kao ni tko su 'muslimanke' čiju razmjenu otmičari traže.

Video je snimljen u stilu svojedobnih uradaka 'matičnog' ISIS-a u Siriji i Iraku. Na njima je također maskirani džihadist s nožem u ruci stajao pored pokleknutog zatočenika u narančastom odijelu, koje podsjeća na odjeću koju su nosili zatočenici u američkom Guantanamu.

Na jednoj od takvih snimki prikazan je i škotski humanitarac David Haines, koji je bio u braku sa Siščankom, s kojom je imao i kćer. Njemu su džihadisti u konačnici odrubili glavu...

MVEP: 'Poduzimamo sve kako bismo razriješili tešku situaciju'

Ministarstvo vanjskih poslova u kasnim je poslijepodnevnim satima objavilo kratko priopćenje u kojemu navodi da Vlada i Ministarstvo poduzimaju sve kako bi što prije razriješili tešku situaciju u kojoj se nalazi hrvatski državljanin.

'S obzirom na vrlo teške i osjetljive okolnosti, te da se ne bi dodatno otežala ionako teška situacija, u ovom trenutku nismo u mogućnosti iznositi detaljnije informacije', napominje se u priopćenju.

U međuvremenu je francuska tvrtka CGG potvrdila Salopekov identitet. "Ardiseis Egipat potvrdila je u srijedu da je jedan od naših ugovornih djelatnika koji je radio u terenskoj seizmičkoj ekipi otet 22. srpnja u Kairu", priopćila je egipatska podružnica kompanije.

"Ardiseis Egipat potvrđuje da je je on talac koji se pojavljuje u videosnimci što ju je u srijedu objavila skupina Sinajska provincija povezana s Islamskom državom (IS)", dodaje se u priopćenju.

U tvrtki kažu da su poduzeli sve potrebne mjere za zaštitu svojih radnika i da s tim u vezi surađuju s lokalnim vlastima.

Džihadisti su u značajnijoj mjeri na Sinaju aktivni od svrgavanja Muslimanskog bratstva s vlasti u Egiptu, ali nije sasvim jasno jesu li i u kojoj mjeri Muslimansko bratstvo i Sinajska provincija povezani.

Dosad nitko nije preuzimao odgovornost za otmicu Hrvata.

Tko je oteti hrvatski državljanin?

Riječ je, inače, o mladom topografu, ocu dvoje malodobne djece i suprugu nezaposlene Slavonke podrijetlom iz Strizivojne, koji je posljednjih osam mjeseci radio za francusku multinacionalnu kompaniju CGG Veritas sa sjedištem u Parizu, a koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima te procjenama zaliha nafte.

Skupina naoružanih napadača otela ga je u srijedu 22. srpnja u pustinji u Egiptu.

To je prvi Hrvat otet u Egiptu otkako se u toj zemlji osjeća prisutnost pripadnika tzv. Islamske države.

Transkript videa

'U ime Alaha, najdražeg i najmilosrdnijeg. Medijski ured Sinajske provincije izdaje poruku egipatskim vlastima

[Zatočenik identificiran kao Tomislav Salopek sjedi pored otmičara naoružanog nožem]

Moje je ime Tomislav Salopek. Imam 30 godina i dolazim iz Hrvatske. U braku sam s Natašom i imam dvoje djece. Radim za francusku kompaniju CGG, njihov ured u kairu u Egiptu, u ulici Madi.

Vojnici Islamske države, države Kalifata, Sinajske provincije, zatočili su me u srijedu 22. srpnja 2015. Žele me razmijeniti za muslimanke koje su uhićene i sada su u egipatskim zatvorima.

Ovo mora biti obavljeno u roku od 48 sati, koji počinje teći sada. U suprotnome, vojnici Sinajske provincije će me ubiti'

Upozorenje: Sadržaj videa koji je Jutarnjem ustupio SITE Intel Group je krajnje uznemirujuć

Svjetski mediji prenijeli vijest o prijetnji hrvatskom taocu

Više španjolskih portala (dnevnik ABC, 20minutos, Publimetro itd) te agencije koje emitiraju i na španjolskome (AP i druge) prenose osnovne informacije o prijetnji sinajskog ogranka “Islamske Države” da će odsjeći glavu hrvatskom taocu Tomislavu Salopeku, ako u roku od dva dana Egipat ne oslobodi iz svojih tamnica “zatočene muslimanke”.

Glasila koja imaju portale na francuskome u Francuskoj, Belgiji i Luksemburgu (Le Parisien, RTL i druga) odmah su objavila vijest i video o prijetnji “Islamske Države” ubojstvom Hrvata.

New York Times je u svojem online izdanju objavio opširan tekst pod naslovom “Skupina Islamske Države prijeti ubojstvom hrvatskog taoca”.

Vijest o Tomislavu Salopeku prenijeli su i Reuters, Independent, Telegraph i brojni drugi s engleskog govornog područja. (Inoslav Bešker)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:35