NEVJEROJATAN ZAPLET

Ispovijest Gorana Mazije: Zbog moje je žene smijenjena Holy, a ja sam autor zelene studije kojom smo rekli NE Ombli! Čačić: Tu nešto smrdi

 Željko Hajdinjak, Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Istina je, ja sam jedan od tri eksperta koji su u revizijama rekli svoje stručno ne hidroelektrani Ombla. Napravio sam je besplatno, kao i sve ostale poslove koje sam napravio za državu, i tu ništa ne smrdi, odgovorio je Goran Mazija ekskluzivno za Jutarnji na izjavu Radimira Čačića kako "postoji zelena studija za Omblu izrađena besplatno i tu nešto smrdi".

Goran Mazija jedan je od osnivača Savjeta SDP-a za zaštitu okoliša i - suprug Heidi Mazije, tajnice iz Hrvatskih željeznica za koju je intervenirala i zbog koje je smijenjena Mirela Holy!

Čačić: Projekti Plomin i Ombla idu dalje, a u vezi besplatne zelene studije nešto smrdi!

Bivša ministrica od trenutka kad je HTV objavio njezin mail tvrdi da iza afere stoje moćni interesni lobiji koji su je htjeli uništiti jer im je stala na put. Činjenica da je suprug tajnice zbog koje je ministrica smijenjena autor studije protiv izgradnje Omble baca novo svjetlo na cijeli slučaj i potiče nove sumnje. Radimir Čačić već je nekoliko puta posljednjih dana poručio kako će se Ombla graditi i kako to nitko ne može zaustaviti. I jutros je na energetskoj konferenciji poručio da Ombla ide i da nešto smrdi sa studijama.

- U mandatu Mirele Holy u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode napravio sam šest revizija, jedna od njih je za Omblu, te sam dao mišljenja na dva zakonska prijedloga koja su otišla u proceduru u prvo čitanje. Za ništa od toga nisam naplatio niti kunu. Ne želim novac za takve analize jer neću da ispadne da zbog novca mijenjam mišljenje - pojasnio je Mazija.

Nastavlja kako je njegov posao oko Omble bio iščitati dokumentaciju, i uz podršku stručne literature, izložiti stav o utjecaju na okoliš.

- Govori se o četiri revizije, od koje su tri bile protiv gradnje, a jedna uvjetno za, ali nitko ne govori da se te studije ne bave istim područjima. Znači, od četiri područja koja su se ocjenjivala, može se reći da je u tri struka izrekla negativno mišljenje. Tko su preostala trojica, ne znam. Nisam pitao jer sam smatrao da to ne bi bilo pristojno - kaže Mazija i pojašnjava:

- Moje je područje bilo hidrogeologija i činjenica je da je moj zaključak bio da se u gradnju ne treba ići. Ni sa kime se nisam savjetovao oko stručnog stava. Kad sam se vraćao s posla, na porti Ministarstva preuzeo sam svu dokumentaciju, zatvorio sam se u četiri zida i napisao desetak stranica mišljenja.

Mazija je ustvrdio kako nakon svega što se dogodilo nema dojam da mu Mirela Holy bilo što zamjera. Znaju se, kaže, godinama, zajedno su osnivali Savjet za ekologiju SDP-a i nada se da će Holy s tim radom nastaviti.

- Žao mi je zbog svega što se dogodilo. Mirela nije tražila od nikoga da unaprijedi moju suprugu. Samo je zamolila da se Heidi ne poistovjećuje s političkim imenovanjem Zlatka Rogožara u HŽ, da je se ostavi na istoj poziciji. U medijima se provlači teza da je mojoj supruzi prijetio otkaz, a to nije točno. Ona i nije mogla dobiti otkaz dok se ne ukine radno mjesto poslovne tajnice na kojem je radila. A to nije bila opcija jer bi se istovremeno ukinula sva takva radna mjesta u HŽ-u - kazao je Mazija i zaključio:

- Svi se pitaju odakle ja znam Hrvoja Dokozu ili nekog trećeg. Ja sam član SDP-a 18 godina, i osim Slavka Linića, sve članove Vlade ja sam dočekivao u stranci i poželio im dobrodošlicu. Jer su, naravno, došli nakon mene.

I konzultanti EBRD-a su Omblu proglasili visokorizičnim projektom. Zeleni: HE Ombla imat će štetne posljedice po prirodu i okoliš, endemske vrste bit će uništene

Smijenjena ministrica zaštite okoliša, svjesna je da je mailom Reneu Valčiću sama sebi potpisala presudu, no ustraje u tome da se razotkrije tko je sporni mail plasirao u javnost.

Državnom odvjetništvu i MUP-u podnijela je prijavu zbog sumnje na neovlašteno prisluškivanje i nadzor elektroničke pošte, čime joj je prekršeno pravo zaštite privatnosti, temeljno ljudsko pravo zajamčeno Ustavom.

Kada je riječ o prijetnjama koje je primala otkako je preuzela resor zštite okoliša, odnosno gospodarenja otpadom, Holy kaže da joj "kraljevi smeća" prijete otkako je najavila promjene u gospodarenju otpadom. Bivša ministrica za Jutarnji je izjavila da su joj u pismu prijetili da će je "reciklirati, baciti u peć i spaliti".

Stručnjak kojeg su izbacili iz Komisije upozorio na sedam velikih problema za okoliš

- To što se događa sa studijom za HE Ombla, nema veze sa strukom. Radi se isključivo o politici, zaključak je to Ognjena Bonaccija, uglednog hidrologa sa splitskog Građevinskog fakulteta.

Bonacci je 1999. godine bio član Komisije za ocjenu studije utjecaja na okoliš, no nedugo nakon imenovanja, de facto je iz Komisije izbačen, iako mu to formalno nikada nitko nije rekao.

- Kako je isti dan bio prvi sastanak Komisije i sprovod moje majke, ja nisam mogao prisustvovati, ali sam uputio svoj stav o gradnji HE Ombla. Nakon toga, više nikada nisam dobio niti jedan poziv za sastanak. Nikad nisam upoznao svih devet članova - prisjeća se Bonacci.

U svom stručnom mišljenju Bonacci navodi da bi projekt HE Ombla bio višestruko štetan i opasan za dubrovačko područje. Ugledni hidrolog nabrojio je sedam velikih problema te je zaključio kako se "Studija o utjecaju na okoliš HE Ombla ne može prihvatiti".

Prevenstveno, Bonacci smatra da bi formiranjem stalne podzemne akumulacije, tj. povećanjem volumena vodonosnika utjecalo na povećanu seizmičku aktivnost. Nadalje, kod tog projekta nitko ne može biti siguran gdje će zbog formiranja podzemne akumulacije u budućnosti možda izbiti novi izvori i hoće li zbog toga trusno dubrovačko područje postati još ugroženije.

- Ako bi se uspjelo ostvariti potpuno nepropusnu zavjesu, što je vrlo upitno, te vodu u podzemlju podići na 130 metara iznad mora sigurno bi došlo do prelijevanja voda iz sliva izvora Omble u sliv izvora Zaton. Što se slivova izvora Slavljan i Zavrelje tiče, tu bi također došlo do sličnih procesa. Utjecaj prelijevanja te znatnog i stalnog povećanja protoka izvora Zaton, Slavljan i Zavrelje kao i moguća pojava brojnih drugih izvora problem je čije posljedice nije moguće sagledati bez detaljnih izučavanja. Postoji opravdana bojazan da bi neki od ovih procesa mogli biti vrlo štetni i opasni za širu regiju i sam Grad Dubrovnik, stoji u ekspertizi prof. Bonaccija koje imaju u HEP-u, ali do javnosti još nije stigla.

Nadalje, iz napisanoga u stručnom mišljenju jasno proizlazi da ugledni stručnjak sumnja da su u Studiji utjecaja na okoliš HE Ombla korišteni netočni parametri. U studiji se, tako, navodi da je površina sliva Omble 600 km2, iako je ona u stvarnosti daleko veća i iznosi 800 do 900 km2. Usto, i granice sliva Omble, upozorava Bonacci, krivo su ucrtane u Studiji.

U sedam točaka, hidrolog Bonacci, zaključio je i kako bi poseban problem bilo održavanje kakvoće vode na izvoru Omble tijekom gradnje hidroelektrane, a upozorio je i da u studiji nigdje ne piše je li uopće moguće zadržati kvalitetu vode u izvoru iz kojega se snabdjeva Dubrovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:31