GRADNJA HIDROELEKTRANE: REAKCIJE MINISTARA

IVAN VRDOLJAK 'Ne mislim poginuti za Omblu' ZMAJLOVIĆ 'U Hrvatskoj postoje važniji energetski projekti'

DONJA STUBICA - Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je danas da će odluka o gradnji hidroelektrane Ombla biti donesena isključivo na temelju stručnih analiza.

Vlast u tom i u svim drugim slučajevima više neće pokazivati mišiće i moć, već će svoje odluke temeljiti na ocjeni i mišljenju struke, rekao je Vrdoljak nakon obilaska pogona tvrtke Hidraulika Kurelja u Donjoj Stubici.

Dodao je kako "u ovoj zemlji nitko neće napraviti ništa što nije u interesu građana i zemlje u cjelini".

Ako je i malo sumnje da nešto nije u redu, i da može biti pametnije i korisnije, odlučit ćemo što je najpametnije i najkorisnije, rekao je Vrdoljak.

Povod za novinarsko pitanje o perspektivi projekta Ombla je današnji istup ministra zaštite okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića u kojem se kao moguća prepreka gradnji navodi ugroza endemskih životinjskih vrsta koje obitavaju u pećinama kroz koje prolazi rijeka Ombla.

Ministar Vrdoljak istaknuo je kako "nitko neće ginuti za bilo kakav projekt i pri tom pokazivati mišiće i moć".

Najavio je da će oni koji odlučuju na vagu staviti sve rizike i koristi od predviđenih 60 megavata snage HE Ombla i tada odlučiti. "Nisam onaj koji misli poginuti za Omblu", rekao je Vrdoljak.

Dodao je da studiju za Omblu još nije pročitao, ali da je politički stav takav da se ne radi ništa radi kupovine glasova već da treba biti razuman i odgovoran.

Upitan u kojoj je fazi projekt termoeletrane Plomin C, za slijedećih 10 dana najavio je slanje zahtjeva za obvezujućim ponudama.

U vezi zahtjeva ruskog Gazproma za udjele u nekim hrvatskim tvrtkama na ime povrata imovine Naftne industrije Srbije, čiji je Gazprom vlasnik, rekao je da se takva pitanja mogu riješiti ugovorom o sukcesiji koji je na snazi.

Na novinarsko pitanje ima li nakon kandidature Vesne Pusić za predsjednicu HNS-a ambicija za to mjesto, Vrdoljak je podsjetio da je već ranije istaknuo da podržava kandidaturu Vesne Pusić.

Zmajlović: 'Tamo je na stotine endemskih vrsta'

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović ocijenio je danas kako u Hrvatskoj postoje važniji projekti koji za energetsku neovisnost Hrvatske mogu dati značajniji doprinos od projekta gradnje HE Ombla te da stoga taj projekt "ne bi trebao ići".

Dok god postoje druge lokacije, važniji projekti koji za energetsku neovisnost Hrvatske mogu dati jedan značajniji doprinos onda Ombla ne bi trebala ići, rekao je Zmajlović odgovarajući na pitanja novinara o projektu HE Ombla, nakon što su u Ministarstvu potpisani ugovori o financiranju šest projekata zaštite prirode.

Istaknuo je kako postoje projekti, koje HEP priprema vezano za energetski sektor, koji su isto tako vrijedni i na koje bi se "možda bilo bolje koncentrirati u ovom trenutku".

Ako bi se i išlo u eventualno utvrđivanje prevladavajućeg javnog interesa, procedura bi bila zaista duga i skupa i onda se dovodi u pitanje treba li nam to u ovom trenutku i je li tu energiju i novac bolje usmjeriti u kvalitetniji projekt, dodao je Zmajlović.

Radi se o tome da su tijekom prošle godine provođena istraživanja koja su se odnosila za utvrđivanje određenih endemskih vrsta na tom području, rekao je ministar i dodao da je od HEP-a zatražio rezultate tih istraživanja i očekuje njihovu prezentaciju hrvatskoj javnosti jer je "to ključno kako bismo mogli zauzeti jedan relevantan stav, a da to ne bude na razini spekulacije".

"Ako ta istraživanja pokazuju ono što neslužbeno znamo, da je utvrđeno stotine endemskih vrsta i da se radi o jednoj najbogatijoj spilji u Hrvatskoj tada je moje mišljenje da se trebamo koncentrirati na neke druge projekte i da će vrlo teško biti ovdje utvrditi prevladavajući javni interes", rekao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:01