ZLOSTAVLJANJA NEDJELJKA IVANOVA

Ispovijest žrtve SVEĆENIKA PEDOFILA: Zašto je trebalo 8 godina da počne istraga?

Josip Lisica još je prije osam godina upozorio na zlostavljanja don Nedjeljka Ivanova

Josip Lisica, 37-godišnji Bibinjac sa švicarskom adresom, još je prije osam godina upozorio na zlostavljanja don Nedjeljka Ivanova, svećenika iz općine Bibinje, za kojeg se sada sumnja da je zlostavljao desetke dječaka koje je ispovijedao. Iako su mu tada, priznaje Lisica, prijetili s raznih strana, sada je protiv Ivanova pokrenuta istraga, zabranjeno mu je držanje svetih misa i držanje ispovijedi. Slučajem se bavi i Kongregacija za nauk vjere u Vatikanu.

Odnedavno i policija jer, kako kaže Lisica, očekuje njihov poziv.

Najveći skandal

- Policija je danas bila kod mojih roditelja u Bibinju i oni su im dali moj broj telefona u Švicarskoj. Još me nisu kontaktirali - rekao nam je jučer Lisica.

Jedan od najvećih pedofilskih skandala u Hrvatskoj početkom veljače pokrenuo je Lisica uz pomoć svog nekadašnjeg prijatelja Nenada Bugarije , koji je danas liječnik u Pittsburghu i koji je također don Nedjeljkova žrtva.

O svom iskustvu, iako nije spominjao imena, progovorio je u emisiji 8. kat Danijele Trbović, nakon čega se pokrenula lavina.

- Nisam u 8. katu prvi put govorio o Ivanovu. Hrabrosti sam smognuo još 2003. godine, kada su me novinari Globusa posjetili u Komajinu centru u Švicarskoj. Tada sam imao 28 godina i javno sam sve rekao. Drugi najveći naslov na tom tekstu glasio je da me u djetinjstvu zlostavljao svećenik. Ništa se nije pokrenulo - kaže Lisica i ističe kako mu je jedini motiv zaštita žrtava od potencijalnih pedofila.

Don Ivanov je inače za zasluge tijekom dvadesetogodišnjeg djelovanja u Bibinju nagrađen za životno djelo, te je postao počasni građanin Bibinja. Doveo je časne sestre u mjesto, pokrenuo je gradnju u Domovinskom ratu srušene crkve.

Međutim, on je za Lisicu obični kriminalac.

Pozitivne reakcije

- Osam je godina trebalo odgovornima da pokrenu slučaj. Nekad su mi i prijetili, ali sada sam dobio čitav niz pozitivnih reakcija nakon istupa na televiziji - objašnjava. Nada se da će svi koji nešto znaju o Nedjeljkovim zlodjelima, a žive u Bibinju konačno progovoriti i sami se javiti policiji i medijima.

Lisica je duboko traumatiziran Nedjeljkovim zlostavljanjem, kaže.

- Za vrijeme tzv. ‘duhovnog razgovora’ nasilno mi je otkopčao remen i počeo otkopčavati hlače. Pritom je drhtao i disao vrlo uzbuđeno, poput životinje. Tu scenu još i danas pamtim, kao da se jučer dogodila. Tada sam imao 13 godina - prisjeća se nevoljko. Danas se pita koliko je dječaka koji mu se nisu uspjeli othrvati prošlo kroz Nedjeljkove ruke.

Prema ostalim svjedočanstvima, Ivanov je svoje perfidne igrice započinjao u sakristiji, gdje je suprotno običaju pozivao dječake na ispovijed. Ispitivao ih je da li masturbiraju.

Pomoć je Lisica poslije potražio u zajednici Komaje kojeg smatra vrhunskim seksologom i majstorem tantre. Kaže da mu je Komaja pomogao da prebrodi traume. S druge strane, u Bibinju Lisicu nazivaju sektašem koji samo želi naštetiti Crkvi.

Samo mjesto duboko je podijeljeno oko svog svećenika. Neki ga nazivaju herojem zbog svega što je napravio u selu, drugi pak kažu kako se dugo šuškalo o njegovim sklonostima.

Lisica je s Nenadom Bugarijom išao zajedno u osnovnu školu u Bibinju.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:50