ISTRAUMATIZIRANE ŽRTVE

'DRHTAO JE DOK MI JE OTKOPČAVAO HLAČE I DIRAO MI SPOLOVILO ' Žrtva don Ivanova

Osuđeni don Nedjeljko danas je umirovljeni 74-godišnji svećenik i živi u Svećeničkom domu u centru grada pokraj zadarske katedrale, a njegova strast prema dječacima je trajala punih 20 godina

Crkveni sud u Zadarskoj nadbiskupiji završio je postupak protiv svećenika don Nedjeljka Ivanova, te je sudski vikar don Zdravko Katuša u petak novinarima potvrdio da su don Nedjeljka proglasili krivim za pedofiliju. Predsjednik HBK i zadarski nadbiskup msgr. Želimir Puljić u petak nije htio razgovarati o ovoj temi, a žrtvama pedofilije poslao je pismo u kojem im je ponudio duhovnu i psihološku pomoć, piše Slobodna Dalmacija.

Osuđeni don Nedjeljko danas je umirovljeni 74-godišnji svećenik i živi u Svećeničkom domu u centru grada pokraj zadarske katedrale, a njegova strast prema dječacima je trajala punih 20 godina. Za to vrijeme je bio svećenik u Bibinjama, od 1976. do 1996. godine, gdje je, prema pričanju žrtava koje su javno progovorile tek prije dvije godine, on tijekom službovanja seksualno zlostavljao veliki broj dječaka osnovnoškolske dobi, njih više od stotinu.

- Bio sam ministrant, imao sam 12 godina, kada me don Ivanov pozvao na „duhovni razgovor“, a zapravo me odmah počeo pitati o seksu, pitao me da li masturbiram, rekao kako žene nisu dobre i tražio je da se skinem da vidi je li sve u redu s mojim spolnim organima. Počeo je brzo disati i glas mu je počeo drhtati kada mi je počeo otkopčavati hlače – svjedočio je Josip Lisica, koji je bio prestravljen tim događajima.

Pričao je da se zlostavljanje obično odvijalo za vrijeme svete ispovijedi.

- Inače se ispovijedalo u kabinama za ispovijed, ali svećenik je od nas tražio da budemo u sakristiji. Prilikom ispovijedi uvijek je imao svoju ruku preko mojih spolnih organa, preko hlača, a drugom rukom bi me obgrlio. To je bilo vrlo neugodno. Rekao mi je da je to naša duhovna tajna i da ne moram o tome nikom pričati – naveo je Josip Lisica, koji je kasnije od svojih prijatelja, vršnjaka, saznao da su i oni imali slična iskustva.

Elio Lonić je za „Slobodnu Dalmaciju“ ispričao što je u mladosti proživljavao u crkvi u Bibinjama, rekavši da korpulentan lik don Nedjeljka Ivanova neće zaboraviti nikada.

- Cijeli život u sebi nosim proživljenu traumu od njegovih dodira po mom spolovilu, od tog šoka kada je u župnoj kući zatražio da raskopčam šlic. To nije radio samo meni. Don Nedjeljko je uživao veliki autoritet u to vrijeme, bio je markantan, krupan, autoritativan.

Na „duhovnom razgovoru“ prije mog polaska u vojsku dočekao me sam u župnoj kući, tražio je da mu pokažem spolovilo kako bi vidio da li je sve to dobro razvijeno, jer ću uskoro ići u vojsku. Počeo je dublje disati, a potom me počeo rukama dirati. Uzeo je moje spolovilo u svoju ruku i uzbuđeno je govorio da je sve u redu. Pitao me i da li masturbiram – ispričao je Lonić.

Njegov sumještanin Nenad Bugarija svjedočio je da je seksualno zlostavljanje dječaka u župnom uredu u Bibinjama trajalo godinama i da je takvu torturu od don Nedjeljka prošlo najmanje stotinjak dječaka. -Zlostavljao je najmanje pet do šest dječaka godišnje, posebno u kasnijim godinama svećenstva - rekao je Bugarija, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:32