MILOVANJA I SILOVANJA

SEKSUALNO ZLOSTAVLJAN BAR 231 DJEČAK IZ BAVARSKOG CRKVENOG ZBORA 'Pretpostavljam da je brat pape Benedikta XVI. sve znao'

 Screenshot

BERLIN - Najmanje 231 dječak koji su pjevali u muškom zboru kojeg je 30 godina vodio brat bivšeg pape Benedikta XVI. seksualno su zlostavljani gotovo četiri desetljeća, kazao je odvjetnik Ulrich Weber koji istražuje slučaj.

Weber, koji je obio zadatak od zbora da istraži optužbe o premlaćivanjima, mučenju i seksualnom zlostavljanju, kazao je kako misli zlostavljanja bilo puno više nego što je prijavljeno.

Na novinskoj konferenciji u gradu Regensburg u Bavarskoj, gdje je zbor ustoličen davne 975., Weber je kazao kako procjenjuje da je od 1953. do 1992. svaki treći član zbora i škole koja se nalazila u istoj ugradi bio na neki način fizički zlostavljan.

Za to je uglavnom optužio Johanna Meiera, koji je u tom periodu bio ravnatelj škole. Meier je iznenada umro nedugo nakon što je napustio tu funkciju.

Istraga koja je otvorena davne 1987. nije natjerala vođe zbora da smaknu Meiera s funkcije ranije ili poduzmu neke druge mjere.

Kad je upitan je li brat Benedikta XVI., svećenik Georg Ratzinger koji je vodio Regensburški zbor od 196. do 1994., znao za zlostavljanja, Weber je kazao kako 'nakon istrage, mora pretpostaviti da je'.

Otac Ratzinger, koji je ovog mjeseca navršio 92 godine, je stariji brat Josepha Ratzingera, koji je bio na čelu Katoličke crkve od travnja 2005. do 28. veljače 2013.

Weber je zapazio kako je, kao voditelj zbora, otac Ratzinger uspostavio tročlani nadzorni odbor koji je trebao nadgledati osnovnu školu koju je Meier vodio.

Weber je zbor počeo istraživati 2015. kazao je kako je dosad intervjuirao na desetke žrtava. Kazao je kako je najmanje 40 od 231 djece seksualno zlostavljano, a da je tu bilo svega, od 'milovanja do silovanja'. Međutim, većina slučajeva je zastarjela, kazao je.

Zbor od 1944. vodi Ronald Buchner koji nema veze s Katoličkom crkvom.

Prve optužbe o seksualnom zlostavljanju i fizičkom kažnjavanju pojavile su se 2010., kao dio ostalih optužbi u Katoličkoj crkvi u Njemačkoj, Belgiji i Austriji. Regensburški zbor je prošle godine naveo 72 žrtve i govorio o 2,500 eura odštete.

Weber je kazao kako ga je nakon njegovog izvješća u petak, kontaktiralo najmanje osam ljudi s optužbama o zlostavljanju, a koji mu se nisu ranije javili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 22:52