GEIGEROVIM BROJAČEM PO ZAGREBU

Ispred HDZ-a zračenje je 66,6. A kod SDP-a 105 nS/h. Najveća radijacija je na Markovom trgu!

ZAGREB - Unatoč tome što stručnjaci tvrde da Hrvatska nije i ne može biti ugrožena radijacijom (ponajprije zbog činjenice da je Japan udaljen tisućama kilometara), Hrvate je uhvatila panika.

Svi Geigerovi brojači za mjerenje radijacije potpuno su rasprodani, a porasla je i potraga za tabletama joda koje štite od posljedice zračenja. Ima li razloga za paniku i kolika je zapravo razina radijacije u hrvatskoj metropoli, odlučili smo se stoga uvjeriti sami. Institut Ruđer Bošković ustupio nam je uređaj za mjerenje radijacije i naučio nas rukovati njime. Mjeriti razinu radijacije zapravo je vrlo jednostavan postupak.

Radioaktivni mramor

Sve što je potrebno jest držati Geigerov brojač u ruci kraj objekta ili materije čije zračenje želite izmjeriti. Sve ostalo uređaj će učiniti sam. Pridržavali smo se dobivenih uputstava: brojač smo držali na udaljenosti oko metar i pol iznad zemlje, nismo ga micali u trenutku kada smo odabrali željenu lokaciju, a rezultate smo iščitavali nakon pet minuta mirovanja na jednome mjestu.

Obišli smo ukupno 20 lokacija u gradu Zagrebu. Razina radijacije na svim punktovima kreće se od 50 do 150 nanosiverta po satu, što je u granicama normale. Opasnosti, dakle, nema, iako je na određenim mjestima radijacija blago povišena.

Odnosi se to na sam Trg bana Jelačića gdje smo izmjerili najvišu razinu: ukupno 197 nanosiverta na sat.

Branko Vekić s Instituta “Ruđer Bošković” kaže da sami rezultati mogu varirati, a da nešto viša razina na Trgu može biti rezultat nekoliko čimbenika.

- Neki građevinski materijali zrače više od drugih, a na Trgu su neki objekti pokriveni vrstom mramora koji ima prirodno povišenu razinu radijacije. Treba istaknuti da rezultati variraju 30 posto gore-dolje, a da bi se utvrdila točna vrijednost potrebno je neku lokaciju ili objekt mjeriti 30 dana i potom izvući prosječnu vrijednost. Uz to, glavnim gradskim trgom cirkulira najviše ljudi koji također zrače, a nikad nije isključena mogućnost da je pored vas prošetao i pacijent koji je bio izložen radijaciji. U svakom slučaju, opasnosti nema - kaže Vekić.

‘Čisto’ kod burze rada

Nakon Trga, najveću razinu radijacije izmjerili smo na Markovu trgu, odnosno ispred zgrada Sabora i Vlade RH. Kraj Sabora brojač je pokazao 151 nS/h, a kraj zgrade Vlade 154 nS/h. Mjerili smo i razinu radijacije ispred političkih stranaka: Zaključak je da je SDP ‘radioaktivniji’ od HDZ-a, kraj čijeg smo sjedišta, na Trgu žrtava fašizma, izmjerili najnižu razinu u cijelom gradu: 66,6 nS/h. Pojačane radijacije nema ni kraj Ministarstva pravosuđa niti kraj Zavoda za zapošljavanje, gdje smo izmjerili 99,5 nS/h, odnosno 81 nS/h.

U Maksimiru gore nego kraj MUP-a

Ministarstvo pravosuđa - 81 nS/h

Ministarstvo zaštite okoliša - 108 nS/h

MORH - 100 nS/h

MUP - 89.1 nS/h

Skupština - 142 nS/h

Bužanova - 80,3 nS/h

Institut ‘Ruđer Bošković’ - 105 nS/h

HNK - 107 nS/h

Burza - 99.5 nS/h

Park

Maksimir - 95,1 nS/h

Stadion - 100 nS/h

Cvjetni - 112 nS/h

Katedrala - 100 nS/h

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:29