KRENULA IGRA PRIJESTOLJA

ISTAKNUTI HDZ-ovac BEZ UVIJANJA KRITIZIRAO IZBORNI NEUSPJEH 'Birači su nam poručili da ne žele ovakav HDZ'

 
Miro Kovač
 Željko Puhovski / Hanza Media

Miro Kovač, saborski zastupnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i bivši ministar vanjskih poslova, rekao je tijekom gostovanja u RTL-u Danas da je za stranku najvažnije da HDZ vidi što nije dobro napravljeno u kampanji za izbore za EU parlament.

"Dogodio se birački neposluh. U Dalmaciji bi rekli da 'treba vratiti dite materi'. Nešto nije bilo dobro, lista nije bila prepoznata. Birači su nam poručili da ovakav HDZ ne žele. Birači su vidjeli da je otišao lijevo od centra", rekao je Kovač za RTL.

Kovač je rekao da je u raspravi unutar stranke rekao da lista treba biti prepoznatljivija. "O listi se odlučivalo na stranačkiaim tijelima, ja sam pozvan na razgovor, iznio sam varijantu za koju mislim da bi za HDZ bila dobra, da bude prepoznatljivosti, ljudi su mi sa strane govorili da bih trebao biti nositelj liste, kao što je Plenković bio pred godina godina kad ga je Karamarko stavio iako mu nije bio drag. Karamarko je ego zatomio u interesu HDZ-a, okupio sve jake ljude i HDZ je pobijedio s rezultatom koji je bio fantastičan", pojasnio je Kovač.

"Mene je iznenadio gospodin (Davor) Bernardić koji je suparnike stavio na listu. Pokazao je širinu i veličinu. Pokazao je da je stranački interes jači od pojedinačnog. Nijedna organizacija ne smije biti talac jedne osobe", dodao je Kovač.

Podsjećamo, sličnim se riječima 2016. godine poslužio Andrej Plenković, kada je na Općem saboru HDZ-a HDZ-a u Lisinskom 2016. godine ustvrdio da "smatra da stranka ne može biti talac političke sudbine bilo kojeg svog člana". Plenković se tom rečenicom tada referirao na tadašnjeg stranačkog šefa Tomislava Karamarka.

Kovač Davora Ivu Stiera vidi kao kolegu u Saboru i rekao je da će on govoriti o svojim ambicijama po pitanju kandidature za predsjednika HDZ-a. Upitan ima li on ambicije kandidirati se za predsjednika stranke, Kovač je rekao da ima ambiciju pomoći HDZ-u i da će ponudit sebe za taj cilj.

"Želim donijeti HDZ tamo gdje je on važan, da bude narodnjački, demokršćanski i ono što je radio Tuđman, da desno do HDZ-a ne smije biti nijedne snažne demokratksi legitimirane e stranke. Znači da postoji formula, postoji recept, ima u HDZ-u pametnih ljudi, pametnih žena, pametnih radnika, pametnih intelektualaca", zaključio je Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:37