PLENKOVIĆA ČEKAJU PROMJENE

MINIREKONSTRUKCIJA VLADE DO KRAJA GODINE? Doznajemo: Uz Davora Ivu Stiera u utrku za šefa HDZ-a sigurno ide i Miro Kovač

 
Andrej Plenković, Davor Ivo Stier
 Goran Mehkek / CROPIX

Prvo odmjeravanje snaga u HDZ-u nakon loših rezultata na europskim izborima pokazuje da ambicije da se na sljedećim stranačkim izborima suprotstave Andreju Plenkoviću imaju Davor Ivo Stier i Miro Kovač, a Milijan Brkić i dalje čeka rasplet sukoba sa samim šefom stranke.

Svi sadašnji Plenkovićevi oponenti u prvi plan stavljaju samo jedan cilj, a to je ujediniti stranku i vratiti pod okrilje razočarane hadezeovce s desnog spektra. Istovremeno, svatko od njih, od Brkića do Stiera i Kovača, priprema drukčiju taktiku kretanja u kandidaturu, ocjenjujući da je za to još prerano. Dok Stier u posljednjem istupu nije direktno potvrdio da će se kandidirati, ali ni odbacio tu mogućnost, iz izvora bliskih Miri Kovaču Jutarnji doznaje da će se Kovač sigurno kandidirati na stranačkim izborima.

- Sve što se sada događa samo je izbacivanje na površinu nezadovoljstva dijela istaknutih članova stranke, koje vlada dulje vrijeme. Oni Plenkoviću zamjeraju da je od lidera koji je davao nadu došao u tešku situaciju u kojoj je okružen sa sve većim brojem neprijatelja - kaže nam jedan član HDZ-a, koji predviđa znatno oštrije sukobe kada bude jasno ostaje li Plenković u Hrvatskoj ili odlazi na neku istaknuti funkciju u Europi.

Konačni obračun

Ne bude li premijer imao europske ambicije i ostane li u Hrvatskoj, što je dao naslutiti, sljedeća godina bit će godina “konačnog obračuna” u HDZ-u jer je prema novom statutu krajnji rok za izbore za zamjenika predsjednika stranke i članove Predsjedništva 28. travnja 2020., a do 17. lipnja trebaju biti raspisani izbori na kojima će se birati novi šef stranke.

U vrhu HDZ-a sve što se sada događa shvaćeno je kao ozbiljna poruka da se nešto treba mijenjati, ali ne vlada panika da to treba biti preko noći. U Plenkovićevu krugu dobro je prihvaćeno što su ga europski pučani izabrali za pregovarača o kadrovskom slaganju unutar europskih institucija, a sa zadovoljstvom su dočekani i pokazatelji da BDP raste brže nego što se očekivalo. Uskoro će fokus biti usmjeren na predsjedničke izbore i podržavanje kandidature Kolinde Grabar-Kitarović, ako se odluči za drugi mandat, a sve se češće čuje da bi u slučaju izbora Marije Pejčinović-Burić na čelno mjesto u Vijeću Europe moglo doći i do mini rekonstrukcije Vlade, u paketu s izborom novog šefa diplomacije.

- Nije ovo kraj svijeta i ako se sagledaju podaci iz drugih europskih zemalja gdje su pučani prošli loše, mogu se donekle opravdati i ovi rezultati HDZ-a - rekao nam je jedan istaknuti član HDZ-a, svjestan da će Plenković morati do kraja godine, ako zaista ne uđe u kombinaciju za neko istaknuto mjesto u Europi, povući neke energične poteze na konsolidaciji stranke, ali i jačanja Vlade, pogotovo zato što su neki ministri ozbiljno poljuljani.

Milijan Brkić i dalje šuti, a iz njegova kruga našem je listu potvrđeno da javno i dalje neće istupati. - Sve što je imao reći, rekao je na mjestu gdje to treba, za stolom političke obitelji, dakle stranačkim tijelima. Smatra da je to jedino politički korektno i prioritet mu je jedinstvo stranke. Brkić nema nikakvu namjeru prepucavati se u medijima, ali se primjećuje i sve veća njegova aktivnost među hadezeovcima, nakon što je dugo bio posve po strani - rečeno nam je.

Prioritet jedinstvo

I dok svi oni koji se sve više distanciraju od Plenkovića upozoravaju da je prioritet jedinstvo stranke, međusobno nisu u dobrim odnosima i nije moguće zamisliti da bi jedinstveno djelovali kao opozicija unutar HDZ-a. Stier i Brkić ljuti su politički protivnici, ni Kovač nije u nekim posebno harmoničnim odnosima za zamjenikom predsjednika, a ako ne bude novih udara na Brkića, tek treba vidjeti hoće li i on imati liderskih ambicija na budućim izborima ili će, kao do sada, samo djelovati iz pozadine. Za razliku od Brkića i Kovača, koji s Plenkovićem rijetko i malo komuniciraju, Stier je s predsjednikom HDZ-a zadržao kontakt i čuju se i razmjenjuju mišljenja. - Sigurno je samo to da lista protukandidata Plenkoviću nije završena, bit će na njoj još onih koji žele ići u ring - tvrde mnogi istaknuti članovi stranke.

Davor Ivo Stier nakon istupa, u kojem je poručio da treba vratiti desne birače i koncentrirati se na borbu protiv korupcije i centralizma, ne namjerava uskoro ponovno govoriti o svojem viđenju HDZ-a.

- Stier je bio odmjeren i nije želio udarce ispod pojasa. Normalno je da će, želi li ujediniti stranku, nastaviti razgovore s mnogima koji su se udaljili od HDZ-a. Činjenica je samo to da Stier nikada nije prekinuo komunikaciju s Plenkovićem, ali ni s drugima koji su sada razočarani u stranku i smatra kako treba razbiti stereotip da jedan hadezeovac ne smije razgovarati s drugim ako nemaju iste poglede - kažu hadezeovci bliski bivšem šefu diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2022 13:16