HRVATI I KNJIGE

Istraživanje GfK: Najviše čitaju Zagrepčani, najmanje Slavonci

Istraživanje agencije GfK pokazalo da nas gotovo polovica čita knjige, a trećina ih redovito i kupuje
Brac, srpanj 2007.Zlatni Rat,Bol.Poslijepodnevni odmor u knjigu,sunce i more.Foto: Danijel Soldo / cropix
 Danijel Soldo / CROPIX

ZAGREB - Unatoč raširenom uvjerenju kako Hrvati nisu narod sklon knjizi, istraživanje agencije GfK na uzorku od 800 građana pokazalo je da situacija nije tako katastrofalna, odnosno popravila se u protekle dvije godine. U posljednja tri mjeseca 44 posto ispitanika pročitalo je knjigu, a od onih koji nisu, njih 23 posto pročitalo je nešto u zadnjih šest mjeseci.

Žene čitaju više

Istraživanja koje je prije dvije godine za tportal.hr proveo Hendal Market Research na uzorku od 400 anketiranih pokazalo je da tek 33,5 posto građana Hrvatske čita knjige. Prototip ovdašnjeg čitatelja knjiga bila bi fakultetski obrazovana žena iz Istre u dobi između 35 i 44 godine, s primanjima većim od 5500 kuna.

Kao i svugdje u svijetu, žene čitaju više, a najviše čitatelja, prema istraživanju, bilo je u Istri i Primorju - 56 posto. Slijedi Dalmacija sa 49 posto pa Zagreb sa 47 posto. Najviše čitaju oni u dobi od 35 do 44 godine, a najmanje stariji od 65 godina. Najviše čitaju visokoobrazovani, a udio čitatelja raste proporcionalno i s visinom prihoda kućanstva ispitanika.

Idealan poklon

Ispitanici koji su čitali u zadnja tri mjeseca u prosjeku su pročitali 4,8 knjiga. Od ukupnog broja anketiranih, tek njih 34 posto kupilo je knjigu u posljednja tri mjeseca. Osim što čitaju više, žene i kupuju više. Najviše se kupovalo u Istri i Primorju (44 posto), a najmanje u Slavoniji, Lici i Banovini (po 26 posto).

Usporedbe radi, u Njemačkoj je u 2009. kupljeno oko 400 milijuna knjiga. Nijemci knjigu smatraju idealnim poklonom, a kada se promatraju podaci o trošenju u području zabave, Nijemcima na knjige otpada oko 40 posto tog budžeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 03:55