KOALICIJSKI PARTNERI

IZ HDZ-a PONOVILI DA SU ZBOG UCJENA SPREMNI I NA PRIJEVREMENE IZBORE Bandićeva zamjenica: 'Svatko tko gradonačelnika poznaje, zna da on ne ucjenjuje'

 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je novinarima izjavio, vezano za pet zahtjeva koje je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić uputio Vladi, da te zahtjeve nije vidio, ali da ucjena nema.

- Nećemo pristajati na nikakve ucjene. Tko će ucjenjivati, ne može biti dio vladajuće koalicije. Ako će biti bilo kakvih ucjena, onda ćemo ići na prijevremene izbore, rekao je Jandroković, poznat kao HDZ-ovac čije se izjave uvijek s pozornošću prate, s obzirom da je u prošlosti prilično često znao biti prvi koji bi najavio neke važne poteze.

Jandrokovićevu izjavu u subotu su komentirali Olivera Majić, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i saborski zastupnik HDZ-a Ivan Ćelić.

- Postoje koalicijski partneri, mogu iznositi svoje stavove, ali ako je to na razini ucjena, to je neprihvatljivo i u takvoj opciji dolaze i prijevremeni izbori kao mogućnost, poručio je Ivan Ćelić, kako prenosi HRT.

Olivera Majić kazala je kako "svatko tko poznaje gradonačelnika Bandića - zna da on nikada nije funkcionirao po metodama ucjene".

U međuvremenu je o ovoj temi progovorio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.

- HDZ ne razmišlja o prijevremenim parlamentarnim izborima jer ne treba trošiti vrijeme i novac, ali je na njih spreman, rekao je Reiner, a prijedloge zagrebačkog gradonačelnika o zajedničkim kapitalnim projektima Grada Zagreba s Vladom ne smatra ucjenom već normalnim dijelom razgovora koalicijskih partnera.

- HDZ je uvijek spreman za izbore, pogotovo sada kada smo po anketama dvostruko bolji od najbolje sljedeće oporbene stranke. Međutim, mi u HDZ-u o tome uopće nismo razgovarali, izjavio je Reiner na novinarska pitanja prilikom obilježavanja 12. Dana mimoza na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Bandić je početkom tjedna najavio kako imaju dosta prijedloga s Vladom te kako Grad Zagreb priprema Pismo namjere prema premijeru Plenkoviću gdje će odrediti pet zajedničkih prioriteta koji će dići gospodarstvo, promet i boljitak građana. Dodao je da je riječ o Imunološkom zavodu, dječjoj bolnici, 60 niskopodnih tramvaja, tračničkoj vezi sa zračnom lukom i projektu Zagreb na Savi. Rekao je i da se prometni čvor Rotor radi zajedno s Vladom i financira se s 85 posto EU sredstava. Bandić je također kazao da je još uvijek partner vladajuće koalicije i želi biti i ubuduće.

Reiner je novinarima odbio komentirati jučerašnju izjavu predsjednika Sabora Gordana Jandokovića u Rugvici, koji je na ista novinarska pitanja o Bandićevoj izjavi, je li riječ o ucjenama, te o prijevremenim izborima, rekao kako te Bandićeve zahtjeve nije vidio, ali da ucjena nema. Reiner je odbio to komentirati jer, kako je pojasnio, ne poznaje kontekst u kojemu je izjava izgovorena, a smatra da s Bandićeve strane nije riječ o ucjeni.

- Ja ne vidim da se radi o bilo kakvim ucjenama. Normalno je da koalicijski partneri razgovaraju. Mi imamo redovite sastanke praktički svakoga tjedna s koalicijskim partnerima i raspravljamo o svim značajnim pitanjima, rekao je Reiner, naglasivši: - Netko bi uvijek htio napraviti nekakve razdore, naprosto zato jer je oporba u potpunom rasulu i zapravo ne postoji - u Hrvatskoj ne postoji oporba, ocijenio je potpredsjednik Sabora.

Također smatra da je bolje ne ići na nove izbore kako "ne bi narod trošio novce na nove izbore i ne bi se trošilo vrijeme".

Ali i zato, naglasio je Reiner, što je za realizaciju važnih projekata, od kojih su neki ostvareni, dok su neki tek u procesu, potreban puni mandat ove Vlade. Također za neke važne strateške državne projekte čak ni to vrijeme nije dovoljno, "pa bi bilo bolje to ne prekidati".

Da nije riječ o Bandićevoj ucjeni smatra i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji je također naglasio kako izbori za HDZ trenutno nisu nešto o čemu se aktivno razmišlja.

- Ja koliko znam ne - ja bar ne vidim da su (izbori) sada nešto što se ozbiljnije razmatra, rekao je ministar.

- Demokracija podrazumijeva i izbore, a isto tako podrazumijeva i dijalog među partnerima u koalicijama, tako da je sve to nešto što je normalno i moguće - a što je bolje, to je stvar trenutka, dodao je ministar zdravstva.

Naglasio je kako on nigdje u Bandićevim zahtjevima nije prepoznao elemente ucjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45