PREMIJER

PLENKOVIĆ 'Bandićevih pet projekata nisu neke nove ideje. Neće on ništa uvjetovati. Incident u Saboru? Imam jedan prijedlog za medije...'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković komentirao je u nedjelju incidente u Saboru i u Vukovaru, a najavio je i da će razgovarati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem o pet kapitalnih projekata.

- Što se tiče pet projekata, nisu to neke nove ideje, mi o tome razgovaramo. Imunološki je dvije godine zajednički projekt Vlade i Grada Zagreba, bolnica Blato također. Ideja tramvajske linije od grada do zračne luke također nije nova, ideja o novim tramvajima nije korisna samo na Zagreb, nego i za hrvatsko gospodarstvo. A što se tiče Zagreba na Savi, to je najveći projekt, na duljem štapu, možemo i o tome razgovarati. Nisam dobio dojam da je pristup tih pet ideja vezan za dilemu - novi izbori ili pet projekata, kazao je premijer, piše N1.

- Razgovarat ćemo o svim projektima. Primjerice, projekt obnove rotora isto je nastao u suradnji Vlade i Grada Zagreba. Kao što pomažemo drugim županijama i gradovima, pomoći cemo i Zagrebu. Ne vidim poveznicu izmedu ovih projekata i izvanrednih izbora. Dosta je dalek put između toga, smatra premijer

Komentirao je i izjavu Gordana Jandrokovića izjavio da će HDZ radije na nove izbore nego pristati na ucjene.

- Ajmo odvojiti dvije stvari - jedna je kako je postavljeno pitanje, druga je realnost i supstance dijaloga. To su normalne teme za ozbiljan razgovor Vlade i grad Grada Zagreba, o tome vodi računa i Gradski odbor HDZ-a. Sve što je dobro za razvoj Zagreba, Vlada ce podržati. Neće Bandić ništa uvjetovati, nastojite nametnuti temu koja ne postoji, kazao je Plenković.

Osvrnuo se i na incidentnu situaciju u Saboru.

- Temu treba sagledati u širom kontekstu. Postoji više aktera koji žele nametnuti temu odnosa izmedu Hrvatske i Srbije, odnosa izmedu Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj, kao ključnu temu - i to na jedan polariziran način. Toga moramo biti svjesni. Kada imate aktere koji bi blokirali pregovore Srbije o pristupanju na poglavlju koje se odnosi na pitanje statistike, ekonomske i monetarne unije - imamo posla s ljudima koji se ne razumiju u temu. A istovremeno koriste temu da bi pojačali spiralu mržnje. Pritom optužuju ministricu vanjskih poslova za rad u interesu Srbije, predsjednika Vlade za sustavan rad u interesu Srbije - to su stvari protiv kojih se ne prelazi, to sam jasno artikulirao u Saboru.

Medijima je, pak, poručio da bolje kontekstualiziraju situaciju.

- Napravite zgodnu dinamiku uvreda koje idu tijekom aktualnog sata prema Vladi, pa onda gledajte kumulativno tko što govori. Ako hoćete da vam evociram broj uvreda, kleveta i laži koje idu prema meni zadnje dvije, dvije i pol godine, to bi bio jako dugi popis, za razliku od mene koji nikada ne posežem za tim, poručio je.

Komentirao je i incident u Vukovaru, kao i činjenicu da snimka i dalje stoji na web stranici grada.

- Razgovarao sam s gradonačelnikom Penavom. Njegova zadaća je da kao gradonačelnik Vukovara bude gradonačelnik svih građana Vukovara. On je dobio potporu i srpske manjine kad je izabran za gradonačelnika. Onaj koji je na vlasti, niti jednim potezom ne smije pridonositi dizanju tenzija. Isto tako, mi kao Vlada i kao država, moramo ići naprijed na temelju onih temeljnih postavki o kojima sam govorio, a to su istina, pronalazak odgovornih za ratne zločine, poštovanje simbola hrvatske države - zastave, himne, grba, dakle, investicija u obrazovanje mladih ljudi koji iskazuju respekt prema državi čiji su državljani. Činim sve da smanjim tenzije u hrvatskom društvu, to radim s punim uvjerenjem da je to jedini put naprijed. Ali, naravno, procese koji se odnose na ratne zločine - riješiti do kraja. Ponavljam, razgovarao sam s Penavom. Razumio je poruke koje sam mu rekao i očekujem da u okviru svojih nadležnosti obavlja svoje zadaće tako da snižava tenzije, zaključio je premijer Plenković, piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 22:17