OTVORENO PISMO

IZ SREBRNJAKA ODGOVORILI KUJUNDŽIĆU 'Ministar bi trebao govoriti istinu i iznositi činjenice...'

Milan Kujundžić
 Goran Mehkek / CROPIX

Na teške riječi koje u posljednje vrijeme ministar zdravstva Milan Kujundžić upućuje Dječjoj bolnici Srebrnjak i kako govori o njezinu europskom projektu translacijske medicine teškom 60 milijuna eura reagiralo je stručno i znanstveno vijeće te ustanove i uputilo otvoreno pismo njemu, ali i javnosti.

“Ministar, kao državni dužnosnik, trebao bi, kad se obraća javnosti i onima koji su mu dali mandat da upravlja njihovim novcem, govoriti istinu i iznositi konkretne i provjerene činjenice. Podsjećamo da ste 2017. vlastoručno potpisali dokument bezrezervne podrške našem projektu Dječjeg centra za translacijsku medicinu (CCTM) i naglasili da se u potpunosti 'uklapa u nacionalnu strategiju razvoje zdravstvene zaštite djece kao i u strategiju izgradnje nacionalne dječje bolnice'”, podsjećaju sa Srebrnjaka ministra Kujundžića.

Dodaju kako njegova rečenica da je CCTM promašen projekt 'neke male bolničice na bregu' ministar diskreditira mišljenje i procjene međunarodnih stručnjaka i konzultante Europske komisije koji su projektu dali najviše ocjene smatrajući ga izvrsnim.

“Takve su izjave u suprotnosti s politikom i odlukama Vlade RH te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svaka zdravstvena ustanova u Hrvatskoj imala je priliku prijaviti i dobiti takav ili sličan projekt ali je za to trebalo imati ideju, inovativnost, kvalitetne ljude da ga osmisle, projektiraju i osiguraju njegovu dugoročnu održivost”, objašnjavaju zaposlenici Srebrnjaka.

“Otkako ste došli na dužnost sustavno se omalovažava i podcjenjuje naša bolnica te proglašava beznačajnom institucijom što se temelji na pogrešnim i kontradiktornim informacijama. U 'maloj bolnici' na Srebrnjaku radi više od 20 doktora znanosti, 45 liječnika odnosno 75 zaposlenika as visokom stručnom spremom”, kaže se u priopćenju Dječje bolnice Srebrnjak.

Upozoravaju ministra da podržavaju gradnju nacionalne dječje bolnice ali i naglašavaju da se s projektom Blato u gotovo 40 godina nije maknulo dalje od propale betonske rešetke.

“Vi ministre namjeravate utrošiti 42 milijuna kuna hrvatskih poreznih obveznika na konzultante kako bi o tome tek mogli donijeti odluku. Objasnite hrvatskoj javnosti u kojem roku i za koliko novca će se izgraditi bolnicu u Blatu. Pokažete studiju izvodljivosti, projektnu dokumentaciju, izvore sredstava, plan aktivnosti i rokove da bi se te izjave i „brojke“ mogle prihvatiti kao ozbiljne i vjerodostojne, te što planirate s drugim pedijatrijskim klinikama”, zaključuje Stručno i Znanstveno vijeće svoje otvoreno pismo i pitaju ministra s kojim ciljem obmanjuje javnost, EU ali i predsjednika Vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:30