REAKCIJA GRADONAČELNIKA

'IZA NEMIRA STOJI HDZ. NE DOPUSTITE DA VUKOVAR POSTANE BEIRUT' Sabo o prosvjedima

Zašto 2009. nisu prosjedovali i bunili se, pita Sabo koji postavlja i pitanje "možemo li si svi skupa dopustiti da danas, kada je Hrvatska članica EU, ne poštivamo vlastite ustavne zakone i ignoriramo pravo i red".
 Vlado Kos / Cropix

VUKOVAR - Petnaest godina građani Vukovara žive u miru i zato nam je trebalo puno tolerancije. Apeliram na građane Vukovara i sve branitelje da naš grad ne postane Beirut jer za napredak Vukovara osnovni preduvjet je mir.

Prosvjedi i nemiri, koji od jučer traju u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih tabli na javnim ustanovama, pokušaj su HDZ-a da izazove nemire po cijeloj Hrvatskoj i destabilizira Vladu RH kako bi ta stranka što prije došla na vlast, izjavio je jutros vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

- Ovo što se događa ima političku pozadinu i evidentno je da su HDZ i HSP Dr. Ante Starčević nestrpljivi te i kroz ovu situaciju pokazuju svoju nestrpljivost, jer se žure da dođu na vlast u Vukovaru i da izazovu nemire u Hrvatskoj i napade prema Vladi RH. Sramotno je da se herojski grad koristi kao jedna politička tribina. Od 1998. godine imamo dvojezične table, statut 2009. kojeg su HDZ i HSP Ante Starčević donijeli s SDSS-om, tad su bili u prvim redovima zajedno sa braniteljima.

- Ako te table nikome ne smetaju, ne znam zašto smetaju ove jučerašnje, osim ako netko ne želi namjerno izazvati kaos među nama Vukovarcima, rekao je Sabo te dodao: - Progledajmo, branitelji i građani Vukovara, maknite ove licemjere od sebe i pustite da Vukovar napreduje.

Zašto tada nisu prosjedovali i bunili se, pita Sabo koji postavlja i pitanje 'možemo li si svi skupa dopustiti da danas, kada je Hrvatska članica EU, ne poštivamo vlastite ustavne zakone i ignoriramo pravo i red'.

- Koji će investitor doći u ovaj grad ako od njega napravimo Beirut. Pozivam sve na mir i toleranciju, kao i svećenike koji su s njima, neka ih i oni pozovu na molitvu te mirno i dostojanstveno ponašanje - rekao je Sabo.

- Još jednom pozivam na mir i toleranciju kako ne bi u jednom danu uništili sve ono što smo gradili u petnaest godina od procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, ističe vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.

Nešto iza 10 sati prosvjednici su formirali kolonu i sa središnjeg trga krenuli prema smjeru Državnog odvjetništva gdje se odlučuje o sudbini sinoć privedenih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 01:50